G4Media.ro

Fitch retrogradează perspectiva ratingului Marii Britanii la „negativ”

foto: Facebook Liz Truss

Fitch retrogradează perspectiva ratingului Marii Britanii la „negativ”

Fitch a retrogradat miercuri perspectiva ratingului Marii Britanii de la „stabil” la „negativ”, la câteva zile după o decizie similară a S&P, legată de reducerile fiscale majore anunțate de guvernul britanic în 23 septembrie, potrivit Le Figaro.

Aceste măsuri luate pentru a promova creșterea economică „ar putea duce la o creștere semnificativă a deficitelor bugetare pe termen mediu”, a precizat Fitch în comunicatul său.

Agenția americană și-a menținut ratingul pentru datoria suverană a Marii Britanii la AA-, cu o treaptă sub S&P. Dar retrogradarea semnalează riscul unei noi scăderi, dacă situația economică a țării nu se îmbunătățește. Pachetul bugetar „anunțat fără măsuri compensatorii sau o evaluare independentă a impactului său asupra finanțelor publice, precum și neconcordanța dintre politicile fiscale și monetare, având în vedere presiunile inflaționiste puternice, au avut, în opinia Fitch, consecințe negative asupra încrederii piețelor financiare și a credibilității cadrului de politici”, a precizat agenția.

Liz Truss, care și-a preluat mandatul la începutul lunii septembrie, și ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng au anunțat în 23 septembrie un plan masiv de sprijin energetic pentru gospodării, însoțit de reduceri fiscale importante. Lipsa cifrelor privind dimensiunea mega-pachetului bugetar și a proiecțiilor privind impactul acestui plan masiv de cheltuieli – fără a se prevedea nicio reducere a cheltuielilor și cu finanțare prin îndatorare într-o perioadă de inflație galopantă și de creștere a ratelor dobânzilor – a creat o undă de șoc pe piețele financiare săptămâna trecută. În 26 septembrie, lira sterlină a scăzut la un minim istoric.

Liderul britanic și ministrul său și-au apărat inițial abordarea, înainte de a anunța în cele din urmă, luni, că vor renunța la unele dintre cele mai controversate măsuri, în special la eliminarea reducerii ratei maxime de impozitare. Ratele pe termen lung ale împrumuturilor guvernamentale britanice au crescut vertiginos, ceea ce face ca finanțarea datoriei Regatului Unit să fie mai costisitoare, în condițiile în care inflația a ajuns la aproape 10%, cea mai mare din G7, iar Londra vrea să se împrumute mult mai mult.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pai de-aia i-au retrogradat, ca fac reduceri fiscale…. Habar n-au britanicii astia ce trebuie facut! Sa invete de la guvernatntii romani, daca ar fi aplicat o crestere cu 50% a impozitelor locale altfel ar fi fost ratingul de tara…