![banca mondiala](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/03/banca-mondiala-768x512.webp)
Fitch se alătură Moody’s şi avertizează că ratingul Băncii Mondiale este în pericol dacă Trump retrage sprijinul
Fitch a devenit marţi a doua mare agenţie de evaluare, după rivala Moody’s, care avertizează că ar putea retrage ratingul de tip „AAA” atribuit Băncii Mondiale şi altor instituţii financiare multilaterale, dacă SUA îşi retrag sprijinul pentru aceste instituţii, informează agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
Săptămâna trecută, Trump a semnat un ordin executiv vizând revizuirea sprijinului oferit de Guvernul american către toate organizaţiile internaţionale la care SUA este membru şi de asemenea retragerea SUA dintr-o serie de organizaţii de sub umbrela Naţiunilor Unite.
„Orice semnal că o retragere dintr-o bancă multilaterală de dezvoltare a devenit o posibilitate reală, ar putea duce la o acţiune negativă de rating”, a informat marţi Fitch, la o zi după ce Moody’s a lansat un avertisment similar.
Fitch a adăugat că, în continuare, vede o retragere a SUA dintr-o bancă multilaterală de dezvoltare drept „improbabilă” dar a adăugat că, dacă acest scenariu se va concretiza, impactul ar fi unul considerabil, provocând pagube financiare, şi ar putea de asemenea „constitui un precedent şi ar afecta coeziunea restului acţionarilor”.
Agenţia de rating a adăugat că, cel mai probabil, reacţia sa imediată ar fi punerea ratingului băncii multilaterale de dezvoltare sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare, sau „Rating Watch Negative” în terminologia agenţiei de rating. Dacă instituţia financiară respectivă nu va mai beneficia ulterior de un rating de top „asta va depinde de condiţiile retragerii şi răspunsul celorlalţi acţionari”, a precizat Fitch.
„SUA sunt un acţionar cheie la mai multe bănci multilaterale de dezvoltare, în consecinţă ar fi un element negativ pentru ratingul lor dacă SUA şi-ar reduce semnificativ angajamentul faţă de ele”, a avertizat anterior Moody’s, într-un raport publicat luni.
Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.
Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale (BM) şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM este numit un american, iar europenii desemnează persoana de la şefia FMI. Cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii.
Este important ca Banca Mondială să deţină un rating AAA din partea celor trei mai agenţii de evaluare, ceea ce permite debitorilor săi să profite de faptul că instituţia este capabilă să se finanţeze la costuri reduse de pe pieţele de obligaţiuni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.