Fiul deținutului rus omorât cu un baros de mercenari Wagner se declară „îngrozit”: „A fost ucis ca un animal”
Membrii familiei unui fost deținut rus, care a dezertat în Ucraina după ce a fost recrutat de grupul militar privat Wagner, legat de Kremlin, și-au exprimat „groaza” față de execuția acestuia, după ce vineri a apărut o înregistrare video macabră în care se vede cum este lovit în mod repetat în cap cu un baros, potrivit The Guardian.
Imaginile cu uciderea sumară a lui Evgheni Nujin au fost postate în weekend de canalul Telegram Grey Zone, afiliat Wagner. În videoclip, Nujin este arătat întins cu capul lipit de un perete de cărămidă, în timp ce un bărbat neidentificat în haine de luptă îl lovește cu un baros în cap.
Nujin, în vârstă de 55 de ani, ispășea o pedeapsă de 24 de ani de închisoare pentru o crimă pe care a comis-o în 1999. Acesta a fost eliberat în iulie și înrolat în Wagner, un grup militar notoriu condus de Evgheni Prigojin, un puternic om de afaceri rus și un aliat apropiat al lui Vladimir Putin.
După ce a fost capturat de forțele ucrainene în septembrie, Nujin a acordat o serie de interviuri în care a declarat că s-a alăturat grupului Wagner pentru a scăpa de închisoare și că a pus la cale rapid un plan pentru a se preda Ucrainei.
În interviuri, el a criticat, de asemenea, conducerea rusă și și-a exprimat dorința de a se alătura forțelor ucrainene și de a lupta împotriva Moscovei.
Ilia Nujin, fiul lui Evgheni, a confirmat luni pentru The Guardian că bărbatul din videoclip este tatăl său, dar a refuzat să facă alte comentarii, invocând „probleme de securitate”.
Într-un interviu acordat duminică seara târziu grupului rus pentru drepturile omului Gulagu.net, Ilia Nujin a declarat că familia sa a aflat de moartea tatălui lor prin Telegram, ceea ce i-a lăsat „îngroziți”.
„Întreaga noastră familie era în lacrimi când privea videoclipul… a fost ucis ca un animal”, a spus Ilia Nujin.
Nu este clar cum ar fi ajuns Nujin înapoi în Rusia.
Rapoarte neconfirmate au afirmat că Nujin ar fi făcut parte dintr-un schimb recent de prizonieri între Rusia și Ucraina, știre care a generat îngrijorări în rândul grupurilor pentru drepturile omului.
„Există multe întrebări și sper că vom ajunge la fondul problemei”, a declarat pentru The Guardian Vladimir Osechkin, șeful Gulagu.net, un grup de apărare a drepturilor care se concentrează pe abuzurile din sistemul penitenciar rusesc.
„Ucraina avea o responsabilitate față de Nujin și nu ar fi trebuit să fie schimbat, având în vedere pericolele cu care se confrunta în Rusia”.
Osechkin a declarat că toate semnele indică implicarea grupului Wagner în această crimă și a spus că intenționează să trimită o cerere autorităților ruse pentru a lansa un caz penal.
„Wagner nu ar fi putut să comită această execuție medievală fără aprobarea serviciilor de securitate rusești”, a declarat Osechkin.
Prigojin, care se află sub sancțiuni occidentale pentru rolul său în cazul Wagner, și-a exprimat duminică aprobarea pentru crimă, numindu-l pe Nujin „trădător”.
„Nujin și-a trădat poporul, și-a trădat camarazii, a trădat în mod conștient”, a spus el. Ulterior, acesta a negat vreo legătură cu crima.
În septembrie, Prigojin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, pentru afacerile sale de catering, a recunoscut că a fondat grupul Wagner, o legătură pe care a negat-o anterior în mod repetat.
Acest grup a fost acuzat în repetate rânduri de crime de război și de abuzuri împotriva drepturilor omului, inclusiv de torturarea și uciderea prizonierilor în Siria, unde a luptat alături de armata rusă și de guvernul lui Bashar al-Assad.
Luni, Kremlinul a încercat să se distanțeze de înregistrarea video, care a fost discutată pe scară largă pe rețelele de socializare rusești, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că „nu este treaba noastră”.
The Guardian a relatat anterior că Prigojin recruta personal soldați din vastul sistem penitenciar al Rusiei, în încercarea de a compensa lipsa acută de personal pe câmpul de luptă. Potrivit unui grup rus pentru drepturile omului, Wagner a recrutat până acum peste 20.000 de deținuți pentru a lupta în Ucraina.
Au existat, de asemenea, rapoarte răspândite privind recrutarea de către Wagner a unor deținuți străini în închisorile din Rusia, inclusiv cetățeni din cele cinci națiuni din Asia Centrală.
Luni, ministrul afacerilor externe din Zambia a declarat că un cetățean de 23 de ani din această țară, care își ispășea o pedeapsă într-o închisoare de la periferia Moscovei, a ajuns să lupte în Ucraina, unde a fost ucis.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.