G4Media.ro

Fizica tornadei din Bărăgan, explicată de profesorul Mihai Dima: În interiorul tornadei,…

Mihai Dima / Foto: Arhiva personala

Fizica tornadei din Bărăgan, explicată de profesorul Mihai Dima: În interiorul tornadei, obiectele mari pot fi deformate de forțele de forfecare generate de mișcările turbulente ale aerului

Ce este o tornadă? Care este fizica unui asemenea fenomen extrem? Tornada de ieri, din județul Călărași, care a măturat un autocar cu 40 de persoane și care a lăsat fără acoperișuri zece case, este indiciul unui fenomen climatic sau este doar un fenomen meteo? Despre toate acestea, ne-a vorbit pe larg fizicianul Mihai Dima. Profesor de Fizica Atmosferei și a Globului Terestru la Facultatea de Fizică a Universității din București, Mihai Dima a explicat pentru Edupedu.ro cum se formează o tornadă, dar și ce se întâmplă cu obiectele prinse într-un asemenea fenomen.

O tornadă s-a produs marţi, 30 aprilie, în judeţul Călăraşi; un autocar care transporta 40 de persoane a fost aruncat de pe şosea, multe dintre persoane fiind rănite, iar zece case au rămas fără acoperişuri în localitatea Dragalina.

Rep: Care este fizica unui asemenea fenomen extrem, fizica unei tornade?
Mihai Dima: O tornadă poate fi definită ca o coloană de aer aflată în mișcare de rotație intensă, în contact cu Pământul, la nivelul sau sub nivelul unui nor de tip cumuliform. Norii de timp cumuliform pot avea extindere mare pe verticală și sunt adesea asociați cu furtuni.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Mihail Sadoveanu explica tornadele timpului cand se invartea cerul in jurul pamantului, erau smulsi copacii din radacina, clai de fan si acoperisuri de case se amestecau in cer.

  2. Tornada a fost declansata de ciclonarea cauzata de vant puternic si nori cu continut mare de „grindina”. Grindina putea sa devasteze arii largi de campuri, asa ca fermierii din zona au avut noroc. Fizic, o masa mare de particule de apa inghetata din nori (se vede alba in imagini) a coborat in vortex cauzat de vantul puternic peste o zona probabil recent arata care se incalzise cel mai puternic in zona. Contactul celor doua mase a declansat procesul convectiv vertical si antrenarea prafului. Energia cinetica a vortexului a venit din evaporarea ghetii descendente. La vanturi puternice fluctuatiile cresc exponential si vortexurile rezolva diferentele termodinamice dintre sus si jos.