Fizica tornadei din Bărăgan, explicată de profesorul Mihai Dima: În interiorul tornadei, obiectele mari pot fi deformate de forțele de forfecare generate de mișcările turbulente ale aerului
Ce este o tornadă? Care este fizica unui asemenea fenomen extrem? Tornada de ieri, din județul Călărași, care a măturat un autocar cu 40 de persoane și care a lăsat fără acoperișuri zece case, este indiciul unui fenomen climatic sau este doar un fenomen meteo? Despre toate acestea, ne-a vorbit pe larg fizicianul Mihai Dima. Profesor de Fizica Atmosferei și a Globului Terestru la Facultatea de Fizică a Universității din București, Mihai Dima a explicat pentru Edupedu.ro cum se formează o tornadă, dar și ce se întâmplă cu obiectele prinse într-un asemenea fenomen.
O tornadă s-a produs marţi, 30 aprilie, în judeţul Călăraşi; un autocar care transporta 40 de persoane a fost aruncat de pe şosea, multe dintre persoane fiind rănite, iar zece case au rămas fără acoperişuri în localitatea Dragalina.
Rep: Care este fizica unui asemenea fenomen extrem, fizica unei tornade?
Mihai Dima: O tornadă poate fi definită ca o coloană de aer aflată în mișcare de rotație intensă, în contact cu Pământul, la nivelul sau sub nivelul unui nor de tip cumuliform. Norii de timp cumuliform pot avea extindere mare pe verticală și sunt adesea asociați cu furtuni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii