G4Media.ro

Fizicianul Cristian Presură – pledoarie pentru o linie de finanțare dedicată popularizării…

Cristian Presura / Foto: unibuc.ro

Fizicianul Cristian Presură – pledoarie pentru o linie de finanțare dedicată popularizării științei.“Este mult mai eficient ca cercetătorul să fie în fața oamenilor, să fie în fața copiilor, decât ca altcineva să vorbească despre el”

“Cât de bine se știe în România că se face cercetare, cât de bine apreciază oamenii și consideră ei că e nevoie să se facă cercetare? Din păcate, puțini, cam ăsta este adevărul’, a spus Cristian Presură, cercetător și cunoscut popularizator al științelor, într-o dezbatere desfășurată joi, pe tema cercetării. El a pledat, cu această ocazie, pentru o “linie de finanțare dedicată popularizării de știință”, care să abordeze, astfel, o problemă pe care ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, o consideră definitorie pentru starea de subfinanțare și acestor activități în România.

“Sunt multe lucruri care se pot face, însă eu cred că este un lucru care există în România și pe care am putea să îl folosim și aceasta este și propunerea mea. Anume, chiar o parte dintre cercetătorii români. Propunerea mea este să avem o linie de finanțare dedicată special popularizării de știință printre cercetători”, a spus Cristian Presură la dezbaterea cu tema “Cum revitalizăm sistemul național de cercetare-dezvoltare?”, găzduită joi de Senat.

În cadrul aceluiași eveniment, ministrul Teleman și alți participanți au pledat pentru acțiuni care să crească nivelul de înțelegere a populației față de cercetare, considerată esențială pentru dezvoltarea țării. Intervenția lui Cristian Presură a venit imediat după cea a ministrului, care a spus, între altele: “lipsa acestui awareness [al cercetării în rândul populației – N. Red.] în ultimii 30 de ani a generat cea mai gravă eroare politică, anume subfinanțarea cercetării, care s-a perpetuat și a dus la ceea ce înregistrăm astăzi.”

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Ca nu-s destule maini bagate in buzunarul Romanilor! Uite, numai ministrul Teleman, pe langa indemnizatia de ministru mai ia bani frumosi de la o chestie numita ATOP Ilfov, despre care Digi a facut un reportaj in care afirma ca se iau bani nemunciti. Nici in calitate de ministru nu face domnul Teleman mare lucru. De exemplu ce a facut pentru corectarea situatiei privind ELI ERIC, e adevarat mostenita, dar care eventual se putea corecta daca exista minte si interes?

  2. Imediat , pomeni de la stat .

    • Asa e!
      Mai bine pansele si borduri de sute de milioane de euro.
      Mai paranghelii.
      Mai bine vaucher-izarea populatiei.

  3. „În cadrul aceluiași eveniment, Ministrul Teleman și alți participanți au pledat pentru acțiuni care să crească nivelul de înțelegere a POPULATIEI față de cercetare, …”???!!!!!
    Poftim?!!!
    Ministrule, esti sanatos la cap?!
    „să crească nivelul de înțelegere a populației față de cercetare”???!!
    Adica, asta e CAUZA dezinteresului si al ramanerii in urma a Romaniei in domeniul Cercetarii si al Inovarii si al Tehnologiilor inalte?!
    NU cumva CAUZA e LIPSA de INTELEGERE a LIDERILOR politici care conduc destinele Romaniei de 30 de ANI, acesti „lideri” analfabeti intr-ale Stiintei au dus Romania in aceasta fundatura fata de Lumea civilizatta si DEZVOLTATA!
    Si pentru care EDUCATIA si CERCETAREA nu au fost niciodata PRIORITATI decat in vorbe goale!?
    Am citit si am postat de mai multe ori pe acest forum CUM explica Expertii avantul extraordinar al Chinei comuniste in domeniul Cercetarii, al Inovarii si al Tehnologiilor inalte: elita politica conducatoare a Chinei e EDUCATA in Stiinte, inginerie, politică, afaceri, mediul academic și cultura la cea mai tare Universitate a Chinei, Tsinghua University care apare în cele mai multe clasamente mondiale in TOP!
    Accentul pe care a ajuns sa-l puna China pe Stiinte, Cercetare, Tehnologii inalte se explica si prin Educatia inalta a liderilor chinezi, primii 7 oameni politici ai Chinei, membrii Biroului politic permanent al Partidului Comunist Chinez sunt absolventi in STIINTE ai celebrei Universitati!
    Spre deosebire de liderii occidentali, absolventi de regula in Drept sau Stiinte economice!!
    Ce vedem in Romania: „elita” conducatoare a Romaniei e „educata” pe seara, la mare distanta, in facut averi uriase la celebrele „fabrici de diplome”!
    Iar Romania nu exista in lumea stiintifica mondiala, a cercetarii si inovarii!
    Dar in China nu exista „fabrici de diplome”, in China exista concurenta reala intre Universitati, concurenta masurata prin SUCCESUL absolventilor lor!
    Si in Romania exista o astfel de „concurenta”: „fabricile de diplome” bat de departe Universitatile unde se face Educatie pe bune, prin faptul ca absolventii „fabricilor de diplome” au mare „succes” si ajung in cele mai banaose functii din Statul roman, iar ce FAC in acele funcjii vedem de 30 de ANI: NIMIC, „decat” SUBDEZVOLTARE si hotie, cum spun PSDeii!

  4. Deocamdată noi nu avem, in școli, laboratoare dotate pentru știință, facem totul sec, teoretic, pe hârtie. Dacă tot e vorba de fizică, nici facultățile nu au dotările minime necesare. Până la cercetare, e doar un vis.

  5. O idee buna, insa statul roman n-are bani de asa ceva, el trebuie sa plateasca la timp pensiile speciale si salariile nesimtite.

  6. Se reinventează roata. . lucrurile propuse se întâmplă deja, de mulți ani… dar nu din inițiativa, salvatoare, a domnului CP

    • Te rog detaliază ce se întâmplă de mulți ani în direcția asta. Spre rușinea mea, nu știu…

  7. “Cât de bine se știe în România că se face cercetare, cât de bine apreciază oamenii și consideră ei că e nevoie să se facă cercetare? Din păcate, puțini, cam ăsta este adevărul’, a spus Cristian Presură…
    Dle Presura, imi cer scuze, dar nu cumva INTREBAREA dvs trebuie pusa altfel, adica asa: “Cât de bine se știe în România că se face cercetare, cât de bine apreciază GUVERNANTII Romaniei, in frunte cu Presedintele Tarii, cu Premierul, cu Liderii Parlamentului, cu Ministrii, cu Liderii partidelor și consideră ei că e nevoie să se facă cercetare? Din păcate, puțini, cam ăsta este adevărul”???!!
    I-ati auzit pe vreunul DISCUTAND, nu vorbind vorbe politice goale in campania electorala, despre Educatie, CERCETARE, despre Romania ramasa la coada Europei in domeniul Cercetarii, fundamental pentru DEZVOLTAREA si VIITORUL unei Tari?!
    CE au FACUT cei care conduc Romania de 30 de ANI in domeniul Educatiei, al Cercetarii, al Inovarii?!
    NIMIC, doar vorbe goale!
    INTELEG ei ce INSEAMNA, cat de IMPORTANTA e CERCETAREA, DEZVOLTAREA pentru o Tara, pentru Romania SUBDEZVOLTATA?

    L-am ascultat de mai multe ori pe Minsitrul Cercetării, Inovării și Digitalizării Ciprian Teleman, omul e axat pe Digitalizare(si e bine!), dar sa va spun ce a declarat el in 26 Februarie 2021 despre audirea din Parlament:
    “Sentimentul cu care am ieșit din Comisie este că nimănui NU-i pasă de cercetare”, a spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării joi, după ce a ieșit din audierile din Comisia pentru știință și tehnologie pe tema bugetului pe 2021. El a arătat că a primit o singură întrebare pe tema cercetării, domeniu care are alocat un buget de doar 0,14% din PIB, nivel similar cu cel de anul trecut.
    Ciprian Teleman: “Pot să spun că cea mai importantă constatare a mea, sentimentul cu care am ieșit din comisie este că nimănui NU-i pasă de cercetare, dat fiind că am primit o singură întrebare care se referea la în baza cărei Legi aprobăm Bugetul instituțiilor subordonate. NU am fost întrebat dacă bugetul este mare, dacă bugetul este mic, NU am fost întrebat cum vrem să îl cheltuim.”

    Despre ce vorbim??!!!!

  8. Hmmm…
    Și cine verifica informațiile comunicate de „cercetători” și „specialiști”?
    Întreb pentru că sunt o grămadă de asemenea indivizi angajați că”specialiști” și „comunicatori” pe baza de carnet de partid. Cei din domeniu ii „miros” după cum deschid gura, dar restul populației neștiutoare ce va face? Like and share, da?

  9. Uite EFECTUL dezinteresului pentru Cercetare, Inovare si Dezvoltare in Romania:
    „ANALIZĂ PNRR-ul României, ‘BROȘURĂ’ prin comparație cu cele ale Franței, Germaniei sau Poloniei.
    Într-o foarte mare măsură, țările UE vor finanța prin Planurile Naționale de Redresare și Reziliență acele părți ale economiei care vor aduce valoare adăugată la nivelul UE. dar și programe de eficiență energetică și digitalizare, arată o ANALIZA făcută de CNIPMMR și ANAT, conform MEDIAFAX.
    PNRR a fost depus de 14 țări – Portugalia, Franța, Germania, Grecia, Slovacia, Danemarca, Spania, Letonia, Luxembourg, Belgia, Italia, Austria, Ungaria și Slovenia.
    Planurile comparate prezintă modalități clare de implementare a ideilor.
    Planurile Franței și al Germaniei prezintă chiar timeline al desfășurării implementării precum și indicatori de urmărit.
    Planul francez se axează pe creșterea numărului de angajați și pe dezvoltarea resurselor umane în general.
    Planurile Franței, Germaniei și Poloniei au un lucru în comun: DEZVOLTA masiv acele domenii pe care respectivele țări le consideră ca fiind MOTOARE de dezvoltare și anume: Franța pune accent pe resursa umană, Germania pe automatizări, iar Polonia pe o agricultură 4.0.
    Interesantă este și Dimensiunea Planurilor de redresare și reziliență: cel al României are 132 de pagini, cel francez 815 pagini, cel german 1.241 de pagini, cel din Italia 269 de pagini, cel spaniol 348 de pagini, cel polonez 498 de pagini, Ungaria a depus 432 de pagini, iar Bulgaria 297 de pagini.”

  10. De acord cu finantarea daca Cristi Presura va populariza un studiu despre secretele performantelor lui Cristi Borcea. De ani de zile avem o problema cu sporul demografic negativ. Bărbații acestei nații trebuie educați științific cum să.