Flash Eurobarometru: Mai mult de 65% dintre români au încredere în UE, peste media europeană de 59%
Românii se numără printre cei mai euroentuziaști cetățeni ai Uniunii, peste 65% dintre ei declarând că au încredere în UE, cu șase procente peste media europeană de 59%, arată datele unui flash eurobarometru făcut public de Conferința europeană privind comunicarea publică (EuroPCom).
Totuși, nu toți românii sunt la fel de încrezători în Uniunea Europeană: paradoxal, locuitorii Regiunii Vest (județele Arad, Timiș și Caraș-Severin) sunt mai eurosceptici decât restul conaționalilor. Încrederea lor în UE se situează în intervalul 50 – 65% (vezi foto).
În schimb, câd vine vorba de încrederea în propriul Guvern, situația se schimbă dramatic. Cabinetul PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă se află la pragul minim de încredere, sub 35% – fără a se specifica cifra exactă. Asta în condițiile în care media europeană la capitolul ”încrederea în guvernele naționale” este de 42%.
În ceea ce privește calitatea vieții, românii nu sunt prea mulțumiți nici la acest capitol, dar țara este împărțită. Moldovenii, oltenii, muntenii și dobrogenii se declară satisfăcuți în proporție de doar 50 – 65%, în vreme ce bucureștenii și transilvănenii spun, în proporție de 65-90% că au o calitate bună a vieții. Media europeană este de 80%.
Românii se declară însă optimiști cu privire la viitor. Locuitorii celei mai mari părți a țării spun că sunt optimiști în proporție de peste 65% în ceea ce privește viitorul regiunii în care trăiesc, în vreme ce românii din Oltenia, sudul Moldovei și Dobrogea sunt mai puțin optimiști – în proporție de 50-65%. Media europeană la acest capitol este de 66%.
Când vine vorba de situația economică, părerile românilor sunt și mai împărțite. Locuitorii regiunilor Nord-Vest și Centru spun, în proporție de 65-90% că au o situație economică bună, cei din regiunile Vest și Muntenia – între 50 și 65%, în vreme ce sub 50% dintre românii din Oltenia, Moldova și Dobrogea spun că situația lor economică este bună. Media europeană este de 65%.
Studiul a fost realizat în urma intervievării a 61.947 de cetățeni europeni din 204 regiuni ale tuturor cele 28 de state membre al Uniunii Europene, la comanda Conferinței europene privind comunicarea publică (EuroPCom) – organizată, anual, de Comitetul European al Regiunilor, în colaborare cu Parlamentul European, Consiliul UE, Comisia Europeană și Comitetul Economic și Social European.
Citiți studiul integral aici: EUROPCOM 2018 FLASH EUROBAROMETER 472 Public Opinion in the EU regions
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii