G4Media.ro

Florian Bichir, conferențiar de la Universitatea de Apărare, a postat pe Facebook…

Florian Bichir, conferențiar de la Universitatea de Apărare, a postat pe Facebook un selfie în care apare imaginea lui Ion Antonescu. Institutul ”Elie Wiesel”: ”Postarea reprezintă o provocare la adresa instituțiilor statului”

Un cadru didactic de la universitatea care pregătește viitorii șefi ai Armatei a ales să-și exprime, pe Facebook, solidaritatea cu cei care stau acasă în perioada Stării de Urgență postând o fotografie din propria locuință în care se vede un portret al mareșalului Ion Antonescu.

Având în vedere că acesta din urmă este considerat criminal de război, Institutul ”Elie Wiesel” susține că instituțiile statului ar trebui să se autosesizeze în baza prevederilor legale care interzic promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Ministerul Apărării afirmă că postarea este personală și nu implică universitatea sau Armata.

Pe data de 22 martie, răspunzând unei provocări online prin care prieteni de pe Facebook se ofereau exemple pentru faptul că stau acasă în perioada de pandemie, conferențiarul Florian Bichir de la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, care este și cercetător științific al Academiei Române și membru al Comisiei Române de Istorie Militară, a postat o fotografie de tip ”selfie” din locuința sa.

În spatele său apare un tablou cu fostul conducător al României din perioada 1940-1944, mareșalul Ion Antonescu. La gât, acesta poartă Crucea de Fier. Era cel mai înalt ordin al celui de-al treilea Reich, aliatul României în cel De-al Doilea Război Mondial în timpul când la conducerea țării s-a aflat Ion Antonescu.

După 23 august 1944, mareșalul a fost arestat, iar doi ani mai târziu a fost judecat, condamnat la moarte și executat pentru crime de război, fiind acuzat că a ordonat asasinarea şi deportarea în Transnistria a zeci de mii de evrei.

După 1990 au existat tentative de reabilitare a sa, fără succes. Dimpotrivă, au fost promulgate legi care au dus la eliminarea busturilor și monumentelor sale și redenumirea unor străzi care-i purtau numele.

De asemenea, într-una dintre aceste legi – 217/2015 – se prevede că ”Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.”

Apreciere de la Gabriel Oprea

O parte dintre cei care au văzut postarea l-au lăudat pe Bichir, iar alții pe Antonescu. În această categorie intră și fostul vicepremier Gabriel Oprea, dar și o persoană care se prezintă drept preot la Patriarhia Română din 2018: ”SĂNĂTATE DLE BICHIR! FRUMOS TABLOU, SINGURUL ROMÂN CU CEVA SÂNGE ÎN VENE…. ȘI, A FOST IMPUSCAT ȘI EL,TRĂDAT DE BÂLBÂIT…”, a scris Ion Crăciunescu, primind Like de la Bichir.

La rândul său, Liviu Crăcană din Iași a menționat: ”În tragedia anului 40 am avut un OM care și-a asumat răspunderea, un mare patriot și caracter, hotărât să meargă până la sacrificiul suprem pentru neam, țară și credință!…”

Printre cei care au mai admirat postarea se află alte două persoane publice: Gabi Gancea, șef secție volei la CSM București – ”Un mare om, un patriot adevărat !!! Ești deosebit frate !!! RESPECT MAXIM !!!” – și, mai ales, Jipa Rotaru – ”Felicitări, Maresale! Ai grijă de tablou.” Ultimul este prof. univ. dr., istoric, comandor (r), membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Pe de altă parte, un comentator l-a avertizat pe Bichir: ”Cred ca esti pe o lista neagra deja din cauza decorului. Sanatate și sa fiți ocoliți de corona.”, răspunsul acestuia fiind ”Fii serios…”, iar altul a procedat la fel: ”Neata, risti monser…….cu tabloul”.

Ministerul: ”Nu reprezintă punctul nostru de vedere”

Există posibilitatea ca Bichir să prezinte studenților Armatei o versiune diferită a lui Antonescu față de cea oficială? La această întrebare, Ministerul Apărării a răspuns că ”În ceea ce privește activitatea didactică a conf. univ. dr. Florian Bichir, vă precizăm că aceasta se desfășoară în conformitate cu planurile de învățământ ale Facultății de securitate și apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare «» «Carol I»”.

În ceea ce privește promovarea unui criminal de război într-un spațiu public, așa cum este rețeaua de socializare Facebook, aceeași instituție a transmis că ”personalul militar și civil din MApN răspunde individual pentru comportamentul și postările personale în mediul online, conform normelor și regulamentelor militare în vigoare și prevederilor cadrului juridic național, care definesc «spațiul virtual ca fiind spațiu public». Opiniile personale postate în conturile individuale ale personalului din cadrul MApN, deschise în nume propriu pe rețelele de socializare, nu reprezintă punctul de vedere al instituției militare. Referitor la postarea de pe contul personal de Facebook al conf. univ. dr. Florian Bichir, menționăm că aceasta nu are legătură cu activitatea și atribuțiile profesionale stabilite în cadrul Facultății de Securitate și Apărare din Universitatea Națională de Apărare «Carol I», fiind o postare personală.”

„Este spațiu intern, spațiu privat. Vă mulțumesc!”, a fost reacția inițială a lui Florian Bichir, înainte de a închide telefonul. După câteva minute, el a trimis următorul SMS: ”Nu sunt antisemit, dimpotrivă. Dar aștept articolul ca să ne vedem la proces”.

Conform unei decizii din 2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Facebook este spațiu public.

Pasionat de mareșal

Nu același punct de vedere l-a avut Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România ”Elie Wiesel”. Această instituție, înființată de Guvern în 2005, are ca obiect de activitate identificarea, culegerea, arhivarea, cercetarea și publicarea documentelor referitoare la Holocaust.

Prin șefa Serviciului Administrativ – Comunicare, Elisabeth Ungureanu, Institutul a precizat că ”Menționăm că postarea a atras sute de vizualizări, peste o sută de comentarii și câteva distribuiri. Având în vedere OUG nr. 31/2002, modificată prin legea nr. 217/2015, considerăm că postarea reprezintă o provocare la adresa instituțiilor statului (parchet și poliție) care ar trebui să se autosesizeze.”

De-a lungul timpului, Antonescu a fost un subiect predilect pentru Bichir, care a scris trei cărți despre acesta: Atentat la Mareşal. Ion Antonescu – ţinta paraşutiştilor sovietici, Editura RAO, 2015; Lichidaţi-l pe Mareşal, Editura Mii de Cărţi, 2019 și România înainte și după mareșalul Antonescu, Editura RAO, 2019.

În vârstă de 47 de ani, Bichir a fost jurnalist și membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Inițial cadru didactic la Universitatea Pitești, a ajuns la UNAP în 2018 după ce a câștigat un concurs pentru postul de lector. La puțin timp, a avansat la cel de conferențiar.

Foto: Facebook / Florian Bichir

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...