G4Media.ro

Florin Cîțu: Am încasat mai puțin de 100 de milioane de lei…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Florin Cîțu: Am încasat mai puțin de 100 de milioane de lei din amenzile date în perioada stării de urgență/ Suma totală a amenzilor uriașe este de 600 milioane de lei

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat la Digi24, că suma totală a amenzilor care au fost dat în perioada stării de urgență a fost de 600 milioane de lei, dar din aceasta a fost încasată doar o mică parte, de sub 100 de milioane de lei.

Este vorba de amenzile uriașe stabilite prin OUG 34/2020 care prevedea sume cuprinse între 2.000 la 20.000 de lei pentru nerespectarea restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență.

Însă în 6 mai, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra articolului 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG 1/1999. Astfel, amenzile uriașe au fost declarate neconstituționale.

”Normele prin care sunt stabilite contravenţii trebuie redactate cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi controleze conduita, astfel încât să fie apt să prevadă, într-o măsură rezonabilă, consecinţele care ar putea rezulta din săvârşirea unei anumite fapte, precizează Curtea Constituţională, în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea Avocatului Poporului privind OUG ce reglementează amenzile în starea de urgenţă”, și-au motivat judecătorii CCR decizia.

PSD, ALDE și Pro România, partide care se află în opoziție, dar care dețin majoritatea în Parlament, au inițiat o propunere legislativă ce prevede anularea amenzilor date românilor în perioada stării de urgență și returnarea banilor celor care au plătit deja sancțiunile aplicate de autorități.

Potrivit proiectului de act normativ, se declară nule toate procesele-verbale de contravenție emise în baza articolului 28 din ordonanța de urgență 1 din 1999, adică acele amenzi uriașe, cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, declarate neconstituționale de către CCR săptămâna trecută.

De asemenea, proiectul vizează și returnarea integrală, la cerere, sumelor achitate de contravenineți, iar cei care nu au plătit încă amenzile primite nu vor mai fi obligați să o facă.

Recent, Consiliul Legislativ a avertizat că amenzile din perioada stării de urgență nu pot fi anulate prin lege:

„Pe de altă parte, având in vedere principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precizăm că anularea proceselor-verbale încheiate nu poate fi realizată prin lege, aşa cum se prevede la art.1, întrucât constatarea nulitălii.este de competenta instanţei de judecată”, se arată în decizia Consiliului Legislativ.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Normal că a declarat. Era de porc sa spună ca habar nu are.
    N-avem noi sistemul informatic care sa urmareasca acele plati. Pur si simplu nu-i intereseaza gradul de conformare a populației (recunoastere a vinei).
    Puteti sa faceti un test. Luati un PV si intrebati-i pe cei de la ANAF daca figureaza platit sau nu. NU va raspunde nici dracu.

  2. la munca ba, nu la intins mana

  3. 4g iti dau 100 pe luna numai sa te opresti sa mai dai stiri despre covid

  4. Sa nu uite de majorarea pensiilor cu 40%

    Decizia a fost luata si pensiile trebuie sa fie majorate.
    Decizia politica pe care trebuie sa o ia guvernul este de unde sa taie, sau cum sa impoziteze, daca nu poate majora, asa cum a fost deja stabilit si votat.
    Sa majoreze de trei ori, de patru ori sau de cinci ori salariile parlamentarilor, ale primarilor si ale consilierilor au putut.
    Pentru ei s-a putut imediat, fara nicio discutie, fara nicio amanare, fara nicio tergiversare.
    Pentru majorarea substantiala si aberanta a finantarii partidelor au gasit imediat bani.
    Cand au pus mana pe guvernare au promis ca vor majora pensiile cu 40%.
    Ministrul finantelor a spus ca a prevazut bani in bugetul aprobat, pentru majorarea pensiilor cu 40%.
    Au mintit, au deturnat banii sau i-au furat ?
    Daca nu stie de unde sa faca rost de bani, il ajutam noi :
    – sa desfiinteze sau sa impoziteze pensiile speciale si nesimtite
    – sa reduca salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor
    – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
    – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
    – sa desfiinteze subventinarea de la buget a partidelor
    – sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
    – sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin
    – sa reduca masiv sumele din PNDL, din care primarii risipeau banii pe lucruri inutile, din care luau comisioane
    – sa confiste averile marilor corupti si marilor infractori, cafre au devalizat tara

    • Sa se anuleze sporurile salariale pentru licenta si master persoanelor care nu lucreaza in domeniul pentru care s-au pregatit si chiar analizarea dobandirii diplomelor de licenta si master acelor persoane care au intrat la facultate cu combinatii ca ex. media 9,26 la BAC furat si 5,30 la test. Unde se constata diferente mari intre nota de BAC si testul scris la admiterea in facultate acolo inseamna frauda.

    • – sa taie de la bunuri si servicii
      – sa impoziteze profitul realizat si expatriat ( este directiva UE)
      – sa aduca in limite decente redeventele la resurse
      – sa puna redeventa pe lemnul taiat si exportat.
      – sa reduca evaziunea la importuri de legume, fructe, flori, alcool- asta se face foarte foarte usor!
      -sa nu mai haituiasca firmele cu capital romanesc si sa arunce un ochi si pe la multinationale.
      -sa impoziteze corect propietatea. (ai o casa ca locuinta … ok impozit mic, ai doua -dublu, ai trei – triplu …. ai sute ca Negoita-insutit)

  5. Cel mai bun prim-ministru a fost nea Nicu Vacaroiu , si cel mai bun la finante a fost Pogea …

    I hava spoken …

  6. Nu te npustiti precum barbarii când sti bine că nu există stat de drept.

  7. Această stârpitură umană pe nume Câțu Pîrțu, merită dosar penal de abuz în serviciu (articol atât de iubit de P(N+D)L și de paraditorii de la DNA ) pentru abuzurile incredibile făcute în dosarul cu cele 50 de hectare ,în care el ministrul finanțelor Cîțu, se judecă cu statul român reprezentat de ,,Ministerul Finanțelor Publice”…..te doare capul…..!!!!

  8. Nu trebuia sa fie platita nici o amenda .