Florin Cîțu: Ca măsură de sprijin, lucrăm la un instrument care să permită ca statul să preia acțiuni în companii private, pentru a le conferi bonitate. Ce se întâmplă cu persoanele trimise în șomaj tehnic?
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a subliniat că se așteaptă ca mediul economic românesc să-și revină rapid după ridicarea stării de urgență, mai cu seamă că sectorul privat i-a demonstrat că are capacitatea de a se reinventa în acest context al crizei epidemiologice. „Cine știa să facă afaceri înainte, a știut cum să o facă și în perioada crizei și va ști să o facă și după ridicarea stării de urgență. Cei care au pariat pe segmentul sanitar/sănătate vor ieși în față”, a comentat Cîțu, duminică seara, într-o emisiune la Digi24.
România are, totuși, în șomaj tehnic, peste 600.000 de persoane, care vor beneficia de această formă de plată alocată de stat strict pe perioada stării de urgență. Autoritățile au anunțat că activitățile economice se vor relua gradual, cel mai probabil sectorul HoReCa urmând să rămână închis și după 15 mai. Ce vor face angajații din acest sector, aflați în șomaj tehnic, după data de 15 mai? Este întrebarea la care Cîțu a răspuns evaziv.
„Tocmai de aceea am pregătit instrumentul IMM Invest pentru a se putea face tranzitul de la perioada de criză. Firmele vor avea nevoie să angajeze oameni după ce vor accesa banii din acest program, nicidecum să-i țină în șomaj tehnic. Vă dau un exemplu, am vorbit cu retaileri care caută să angajeze 10.000 de oameni. IMM Invest va injecta bani serioși, peste 400.000 de firme vor avea acces. Apoi mai gândit un produs similar, cu EximBank, pentru a oferi subventii cu dobanzi, cu garantii de la stat”, a spus Cîțu.
Sunt măsuri menite să ajute companiile private să se redreseze, în special pe cele care au capacitatea de se dezvolta. Pentru că – a ținut să adauge ministrul Finanțelor – după ce se termină criza, statul are obligația să revină la acele principii liberale care vor contribui la „economia viitorului”.
„Această criză are și o parte bună. Pentru că-i va elimina pe cei care înainte se foloseau de sistemul de stat, care nu erau buni platnici, sau care încercau să fenteze statul. Pe perioada crizei financiare ne-am străduit să sprijinim pe toată lumea, să oferim măsuri care să-i ajute pe toți. Însă după ce trece criza, gata, măsurile de sprijin vor fi direcționate doar spre sectorul care produce. Spre acele companii care au capacitate să absoarbă forță de muncă și să genereze venituri statului”, a explicat Florin Cîțu.
Principala problemă pe care companiile o vor întâmpina după această perioadă de criză e faptul că ele nu vor mai fi bancabile. Din acest motiv, Ministerul are în lucru un nou instrument care prevede ca statul să preia acțiuni de la companii (acordându-le împrumuturi și garanții), astfel încât să le creeze bonitate în fața băncilor.
„Vorbesc de genul de măsuri care au fost adoptate în perioada 2008, în țări ca Elveția sau Marea Britanie. Prin subvenții sau parteneriate, statul merge, o perioadă, ca partener în unele companii private. Se poate da un împrumut care să fie convertit în actiuni. Astfel statul aduce bonitate, pentru că intră în companie ca investitor direct. Dacă iese profit în companie, câștigă și statul și partnerul privat, la fel, dacă este pierdere, și-o asumă și statul și partenerul privat”, a explicat Cîțu.
Încă nu a fost adoptat un mecanism oficial în sensul acesta, însă se lucrează la el, a precizat ministrul Finanțelor.
Sursa Foto: Gov.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
56 comentarii