G4Media.ro

Florin Cîțu: Deficitul bugetar a fost finanţat în aprilie la o dobândă…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Florin Cîțu: Deficitul bugetar a fost finanţat în aprilie la o dobândă medie de 3,5% pe an, faţă de 4,5% în aceeaşi lună din 2019, banii economisiţi fiind alocaţi către sănătate, şomaj tehnic, investiţii

Deficitul bugetar a fost finanţat în aprilie la o dobândă medie de 3,5% pe an, faţă de 4,5% în aceeaşi lună din 2019, banii economisiţi fiind alocaţi către sănătate, şomaj tehnic, investiţii, afirmă ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, citat de Agerpres.ro.

„Am reuşit imposibilul. În aprilie 2020 am finanţat deficitul bugetar la o dobândă medie de 3,5% pe an în timp ce guvernul socialist în aprilie 2019 finanţa deficitul bugetar la o dobândă medie de 4,5%. O economie de un punct procentual care înseamnă economii semnificative la buget. Am economisit bani pe care i-am alocat către sănătate, şomaj tehnic, investiţii”, a scris ministrul, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, performanţa este cu atât mai importantă cu cât vine în contextul celei mai mari crize economice şi al estimărilor, exagerate din punctul său de vedere, despre deteriorarea economiei româneşti în perioada următoare.

„Vă garantez că gaşca socialistă a lui Ciolacu ar fi intrat în incapacitate de plată astăzi pentru că nimeni nu-i mai finanţa. Nu avea nimeni încredere în ei nici în perioada de creştere economică şi erau forţaţi să plătească dobânzi astronomice. Ciolacu trebuie să explice de ce a fost de acord să-i sărăcească pe români şi să plătească dobânzi astronomice când economia nu era în criză. Încrederea investitorilor în guvernul PNL este îndreptăţită. Voi continua să administrez responsabil şi precaut banii românilor. Nu voi susţine sub nicio formă cheltuieli bugetare care vor destabiliza economia pe termen mediu şi lung”, subliniat ministrul, pe reţeaua de socializare.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Io nu pricep, deci ne am împrumutat dar la dobânzi mai mici și am economisit astfel bani. Nemaipomenit, curat liberal coane catu
    De la ce partid ziceai că ești ? PSD ?
    Parca aia se împrumutau și tu urlai ca mușcat de șarpe că nu e bine că nu sunt investiții.
    Așteptam investiții bai domnilor de la Pnl nu împrumuturi. Aaa e greu, nu se poate, greaua moștenire, covidul, criza. Las că ne vedem la toamna. La vot

    • Avem investitii, penedelul duduie. Ca se fac lucrari de o calitate dubioasa la suprapret, iar banii se dreneaza la pretenii de partid, asta e alta poveste. E povestea eternei si fascinantei Romani(k)i.

    • Exact, ne ia de proști, cum să economusești din datorie?!

    • Daca este adevarat ce spune, inseamma ca avea in buget planificat sa plateasca dobanzi de 4,5% si a platit de 3,5%. Adica ar ramane necheltuiti 1% din valoarea deficitului bugetar , pe an, re cheltuit in alte scopuri. Nu e gresit. Cel putin teoretic, ca nu pot sa zic daca e asa sau nu. Dar nu spune prostii.

    • @Elac: cum poti economisi ceva ce nu ai?! Este un abuz de limbaj precum cel in care nu inchiriezi un spatiu si deci nu ai incasat bani, dar tu zici ca ai pierdut!

      An de an, bugetul se incheie pe deficit. Adica intotdeauna cheltuielile sunt mai mari decat veniturile. Nu poti spune, avand proprietatea termenilor, ca ai economisit, cand tu, de fapt, ai renuntat sa iei din banii alocati in alta parte – si acolo mai putini decat cheltuielile.

      Mai simplu, Câțu e prins beat la volan, i se masoara alcoolemia si iese 2 ○/○○. Iar Câțu zice: „Da, dar data trecuta era 2,2. Deci m-am abtinut, abstinenta a invins!”
      Nu, deloc: esti beat mort, Câțule ❗

    • @sanitarul
      Poti. Sa zicem ca tie iti lipseste 100 de lei si iti folosesti cardul de credit. Stii ca in luna urmatoare trebuie sa restitui 110 lei, ca mai ai si dobanda.. Dar iti scade dobanda si luna viitoare trebuie sa restitui 105 lei. Tu cand iti facusei planul cu cati bani ramani luna viitoare, luasei in calcul ca dai 110 la card. Dar ai dat 105. Deci ti-au ramas 5 lei luna asta (fata de cat stiai tu ca o sa-ti ramana) si ai ramas in continuare cu datoria de 100 lei. Asa economisești avand datorie. Nu stiu cum sa explic altfel.

    • @Elac: incurci timpii in explicatie si de aceea ai impresia ca ai economisit. Cand afli ca luna viitoare o sa restitui 5 in loc de 10 lei esti in continuare in situatia in care nici macar cei 100 de lei imprumutati NU SUNT AI TAI, nu mai vorbim de cei „doar” 5 lei pe care trebuie sa ii returnezi peste suta si pe care NU II AI!

      Cred ca faci genul de eroare al celor care au masina in leasing (sau rate gajate cu masina) si spun „masina mea”. Este la fel de „a ta” precum este „locul TAU de muncă”. Niste metafore fara corespondent juridic sau contabil.

    • @Sanitarule,
      Bugetul statului se face pe baza unor preconizați de venituri și cheltuieli.
      La capitolul cheltuieli cu dobânzile, era prevăzută o dobândă de 4.5% că anul trecut. Acum sa&au redus dobânzile pe planondial, e o facilitate acordată de marile bănci pt guvernele lumii în era covid. Așadar a „economisit” acel procent la bugetul statului.
      Exemplu:
      -cheltuielu cu dobânzi inițial 1000 lei, acum sunt cu 22.5% mai mici, adică 775 lei
      -rezulta o „economie” de 225 lei
      ,………
      Dacă tu îți faci un buget pt luna mai, in care ai venituri: salarii, chirii, dobândă de la banca = 10.000 lei și cheltuieli cu administrarea casei, grădinița, auto (leasing, combustibil 500 lei )si se prelungește starea de urgență până la final de luna, deci nu scoți mașină din curte, se cheamă că ai economisit 500 lei.

    • @Alo: nu poti sa economisesti CE NU AI!
      Poti sa zici, cel mult, „voi cheltui mai putin”, ceea ce nu e tot un drac si nici macar nu e cazul nostru!

      In cazul nostru, expresia corecta ar fi „ne vom imprumuta oleacă mai puțintel”, adica vorbim despre viitor si despre banii altora, nu ai nostri. Ca ai nostri n-avem: am terminat pe deficit anul trecut si anu’ asta vom fi ce-am fost si mai mult decat atât la sfarsitul anului asta.
      Sa nu ne flatam prea tare …

      Chiar si tu folosesti cuvantul „economisit” intre ghilimele, ceea ce arata ca nu utilizezi referinta implicita a termenului.
      (Eu, cand am folosit ghilimelele in text, am mentionat, nu folosit … in caz ca vrei sa contraargumentezi in directia asta.)

    • @Sanitarule,
      Da, termenul în cauză este puțin improprie pt un economist, finanțist sau ce-o mai fi Câțu. Mă gândesc că s-a adresat celor 90% dintre noi, care iau acest termen ca un + in buzunar / buget.
      In rest, suntem pe aceeași lungime de unda!

    • @Alo: pai EXACT aici e problema!!! NU este +, iar lumea care nu vorbeste calificat il ia ca pe niste bani gata economisiti, gata de cheltuiala la o adica, ceea ce nu sunt! Nu e niciun plus la buget, nici la buzunar.

      „Am economisit” e la timpul TRECUT iar eventuala diferenta de bani de plata (si aia din imprumuturi rostogolite!) va fi in VIITOR.
      Nu poti sa efectuezi in trecut o actiune din viitor, decat in SF-urile lu’ Câțu…

  2. Ministrul de Interne Marcel Vela spune că este necesară o reevaluare pentru salariile polițiștilor locali care ar fi ajuns să fie prea mari comparativ cu polițiștii din Ministerul Afacerilor Interne.

    Marcel Vela spune că un polițist local dintr-un parc nu poate câștiga mai mult decât un polițist care urmărește criminali și tâlhari.

    „Poliția Locală are un avantaj față de Poliția Națională care nu este foarte corect. Polițiștii locali din subordinea Primăriilor au salarii foarte mari pentru că s-au mărit salariile în Primării. De exemplu un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8000-9000 lei, iar un polițist de la Ministerul de Interne care își riscă viața să prindă un tâlhar sau un criminal are la jumătate față de un polițist local. Trebuie evaluat într-un mod corect și cinstit cu toată lumea la masă, făcută o analiză. La muncă la fel de importantă și recompensa trebuie făcută într-un mod cinstit și echidistant,” a spus Marcel Vela la Digi 24.

    Facem economie cu o restructurare a acestei structuri Politia Locala unde majoritatea au studii medii????

    • Velea se face ca uita ca acesti politisti locali sunt fosti politisti iesiti la pensie la 45 de ani si reangajati apoi de primarii. Pensie de serviciu, salar, trai neneaca!

    • Corect!
      Majoritatea au rude la primărie.

  3. In opinia mea, domnul Orban va fi răsturnat printr-o moțiunea de cenzură după 1 iunie.
    Aici avem un dezastru.
    Este vorba despre un dezastru economic.
    Fără viziune, fără logică, fără dialog. De altfel, această lipsă de dialog, din nefericire, am mai văzut-o și la președintele Iohannis. Sunt convins că dânsul va reveni. Relansarea economică a țării noastre, să nu ne băgăm degetul în ochi, va dura 2-4 ani. Nu revi după această criză bătând din palme. Ne amintim de criza din 2009. Ea a fost resorbită deabia din 2012. Și aici vom avea 2-4 ani de criză economică majoră ce sperăm să fie resorbită la un moment dat. Pentru asta ai nevoie de un program economic la care să acceseze toate partidele politice din România. Ai nevoie să sprijini agricultura, ai nevoie să dai drumul la lucrări în infrastructură, ai nevoie să faci ceva să-i păstrezi pe românii care au venit și nu au slujbe în occident, că și occidentul e în criză, să-i folosești ca forță de muncă și să își refacă viața în interiorul țării.

  4. asta e pretul a 3 ani de psd la putere

    • GREAUA MOȘTENIRE!
      PNL e la Guvern de 8 luni.
      Ce PLM realizări are??

    • PSD in 3 ani a crescut pensiile cu 60%.
      După Ce au fost tăiate de PNL=PDL ,BOC
      PSD in 3 ani a crescut salariile profesorilor doctorilor.
      După Ce au fost tăiate de PNL=PDL ,BOC.
      PSD in 3 ani consecutivi creștere economică și scăderea valorii datoriei publice.

    • @VotezPsd Scaderea datoriei publice sub PSD? Datoria absoluta, in unitati monetare sau pe cap de lucuitor a urcat enorm in anii guveranrii PSD. Asta cu scaderea e doar o idee indusa de pesedisti caare merge pt saracii cu duhul care ii voteaza E adevarat a scazut ca pondere in PIB dar PIB-ul e ceva ce se poate umfla foarte usor prin marirea masei monetare/inflatie, cu mau facut pesedeii. Deci ar fi bine sa faceti propaganda dinasta ieftina pe forumuri unde intra oameni cu mai putini neuroni. Aici nu merge la toata lumea!

  5. Ce spune Citu este doar demagogie curata, însă ceea ce face în ultimul timp nu prea înțeleg!
    Nu cred sa prindă toamna Guvernul Orban!

  6. „VOTEZ PSD” …asta e singura placă pe care o ai …” au crescut,au crescut…” Dar erau creșteri sustenabile??? Dar de ce nu spui si cu ce preț??? Cu iesirea de Europa si hoții la putere ,protejați de legile justiției facute pt ei! Lasa-ne cu demagogia si manipularea de doi lei,că suntem sătui….

    • LEGILE JUSTIȚIEI
      Au fost modificate de Ministrul Predoiu Cătălin in 2014 februarie vezi Cod Penal si Cod Procedură Penală.
      Anterior Legile Justiției modificate de Monica Macovei.
      Deci nu PSD a modificat Legile Justiției!
      Lăsați propaganda cu Justitia.

    • Mentalitate de asistat.