G4Media.ro

Florin Cîțu: Este clar că legea pentru majorarea pensiilor creează probleme de…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Florin Cîțu: Este clar că legea pentru majorarea pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani

Legea care prevede majorarea pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani şi atât instituţiile financiare internaţionale cât şi agenţiile de rating au arătat că reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei, a afirmat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

„Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii. Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente. Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică. Sunt un ministru responsabil şi precaut. Mă pregătesc cu o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020 dar şi pe viitor. Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice”, a declarat Cîţu luni seara la România TV, citat de Agerpres.ro.

Acesta a precizat că atât legea pensiilor cât şi alte legi care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare, iar pentru a nu destabiliza economia trebuie făcute alte sacrificii.

„Aşa cum este construit bugetul astăzi şi problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare. Pentru a nu destabiliza economia va trebui să facem alte sacrificii. De aceea, trebuie să găsim un compromis şi este datoria mea să prezint premierului un scenariu care să arate cum vor fi finanţate aceste cheltuieli în perioada următoare sustenabil, fără a arunca economia în aer. Aşa cum arată toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale, reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei”, a subliniat ministrul Finanţelor.

El a reamintit că toate agenţiile de rating au dat o perspectivă negativă României având în prim plan această lege a pensiilor.

„Lucrurile nu sunt chiar atât de simple şi în discuţiile mele cu toate instituţiile financiare am spus că noi nu ne putem uita doar la Legea pensiilor. Vom face o reevaluare şi deja am început o reevaluare a tuturor cheltuielilor din buget. Pe noi ne interesează o reaşezare a cheltuielilor ca bugetul să fie sustenabil nu numai anul acesta dar şi pe termen lung. Premierul şi toată lumea a anunţat că vor creşte pensiile de la 1 septembrie, dar numai în contextul acestei economii care astăzi traversează cea mai dureroasă criză pe care am văzut-o noi în ultima sută de ani. Toată arhitectura bugetului depinde de ceea ce se întâmplă cu economia în perioada următoare. La rectificarea bugetară vom avea o imagine mai aproape de realitate la şase luni de zile şi vom vedea atunci decizia politică”, a mai sus Florin Cîţu.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. firesc ar fi ca aspectele electorale sa fie lasate deoparte si guvernarea sa se concentreze pe repornirea economiei si recuperarea pierderilor….

    nu poti mari pensiile ca ai o cadere de 14, 4 la suta….

    este inadmisibil sa vii la televizor si sa acuzi aceasta caderea si apoi sa stai la panda si sa acuzi ca nu se maresc pensiile, cum face psd-ul acum

    • Este clar ca majorarea pensiilor creeaza probleme, dar datoria lui este sa rezolve problemele sau sa plece si sa-i lase pe altii care au solutii.
      Ii sugeram noi cateva solutii :
      – sa reduca salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor si consilierilor
      – sa reduca masiv fondurile din PNDL, pe care primarii le risipesc pe prostii
      – sa desfiinteze sau sa impoziteze pensiile speciale, nesimtite si nemeritate
      – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
      – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt niste obscure SRL-uri sau ONG-uri)
      – sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
      – sa desfiinteze finantarea de la buget a partidelor
      – sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin
      – sa confiste integral averile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara

    • @Cozmin: Corect!
      Si sa restructureze aparatul bugetar stufos, clientelar si ineficient, cum spunea chiar Florin Catu anul trecut, plus Companiile de stat falimentare, pline de clientela politica aflate An de An pe Pierderi, Pierderi suportate de Bugetul de Stat(Pierderi inseamna ca in Bilant au An de An Chelutieli mai mari decat Veniturile, de unde au avut Banii pentru Cheltuieli mai mari decat Veniturile? De la Bugetul de stat, asa e An de An, de 30 de Ani!), Companii de stat care au acele Consilii de Administratie unde clientela politica Luna de luna ia Indemnizatii uriase desi NU face nimic, tot falimentare sunt!
      Cum de-a uitat Fl Catu atat de repede ce-a spus despre bugetari anul trecut, ca nici nu mai aminteste si nici nu s-a atins de salariile bugetarilor acum cand Mediul privat a suportat singur Criza Coronavirus iar bugetarii si-au luat salariile uriase intregi desi in multe locuri activitatea s-a oprit!
      Uite ce spunea Fl Catu in 2019:
      21.08.2019. „Liderul senatorilor PNL Florin Cîţu a declarat că salariile bugetarilor sunt DUBLE comparativ cu cele din sectorul privat. Liberalul a precizat că, în acest context, bugetarii trebuie să fie de acord să lucreze fără a primi vouchere, tichete de vacanţă, sporuri şi pensii speciale.
      „Vine momentul adevărului! În medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble faţă de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparaţia nu este corectă. Nu surprinde toate informaţiile. Bugetarii primesc tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, zile libere şi cel mai important siguranţa că indiferent de cât prost îşi fac meseria nu pot să concediaţi. Tot ce primesc în plus bugetarii este susţinut de taxe plătite de privaţi”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

      Liberalul mai spune că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii, iar toţi românii, atât cei din ţară cât şi cei din diaspora lucrează pentru ca bugetarii să trăiască bine.

      „Este clar că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii. Fără niciun dubiu. Trebuie să avem curajul să recunoaştem TOŢI acest lucru. Restul românilor, din ţara şi din străinătate, muncesc pentru că bugetarii să trăiască bine, chiar dacă majoritatea sunt praf la locul de muncă. (Există o parte dintre bugetarii care merită fiecare leu pe care îl primesc. Ei sunt singurii care rămân în guvernarea liberală.) O DISCRIMINARE nenorocită care trebuie să dispară din societate. AJUNGE!!!”, a completat Cîţu.
      Avea si 2 soluţii, una dintre ele: „Bugetarii trebuie să accepte să muncească fără vouchere, tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, pensii speciale şi mai ales trebuie să accepte să fie concediaţi atunci când nu-şi fac treabă. A lucra în sectorul public nu trebuie să mai arate că un premiu. Că şi cum cel care ajunge acolo a câştigat la loterie şi este aranjat pe viaţă. Este inadmisibil să dai şpagă să lucrezi în sectorul public când economia privat importă forţă de muncă din exterior! Acest sistem BOLNAV şi FALIMENTAR implementat de PSD+ALDE va DISPARE cu venirea liberalilor la guvernarea României!”, a explicat el.

      Florine, asa de repede ai uitat?!

      G4media, va rog sa dati postarea!

    • lili, de aceea îl urăsc acum atât de tare!
      Pentru mine, Florin Citu a devenit chiar Că… Citu!

    • Cum sa faca asa ceva? Pai voi vreti sa-si lase colegii fara salarii si slte venituri?!

      Inainte de toate e partidul si relatiile! Voi ati vazut cum s-au bagat la cateva ore , dupa USR, cu un proiect de impozitsre a p s iar acum batists e pe tsmbal?!

      Visati mult si bine!

      Singura varianta e ca PNL e sa scada stat de mult ls slegeri a i USR sa fie prima vioara!

  2. Cum adica nu se maresc pensiile?
    Dl Catu spunea ca vom iesi mai bine de at am intrat din criza si ca pensiile se vor mari!

    Oare ne-a mintit sau este un habarnist sinistru?!

  3. @Scaraoțchi-fake își linge rănile, așa cum face motanul meu negru după luptele pentru favorurile mâțelor din cartier…

    • Ma scuzati. Am vrut sa spun ca îmi linge rănile după luptele pentru favorurile mâțelor din cartier.

    • Hopa.. ! Rezervorul cu inspirație e aproape gol și nu mai suntem în stare decât să copiem de la…original….

  4. niciun cuvant despre taxarea pensiilor speciale, care sunt sfinte pentru ticalosii politici

  5. Nu mai “duduie”economia ca ȋn primul trimestru ? Programul economic de relansare a cărei existenţă a fost anunţat acum vreo două săptămâni dar care pare-se că până la urmă va apărea doar pe 1 iunie nu rezolvă problema ?

  6. Catule, a fost sau nu atac pe leu in 2008 ? Esti sau nu implicat ?! Se pare ca esti implicat atata timp cat baietii te au la mana, de nu te poti atinge de privilegiile trantorilor militari, securisti, din toate serviciile in care au taiat frunze la caini si au spart seminte in bocanci, ale mi-ului, ale mapn-ului , ale 2 si 3 sferturi, ale tuturor loazelor care nu au produs plus valoare toata viata lor! Tot ce au produs a fost kkt si matreata!

    Deci, catule, pana nu instaurati dreptatea sociala in romania, nu insemnati nimic pt nimeni! Nu aveti autoritate sa iesiti in fata!
    Cand nu mai vedem pensii care nu sunt bazate pe contributie, care sunt bazate pe numarul de sarituri cu parasuta in ultima luna, pana atunci, nu insemni nimic catule! Esti o nulitate raportat cu 0 volti!

    Marsh d-aci, cu toata sleata ta usl-ista! Voi ati distrus romania! Ati instaurat discrepantele sociale, casetele si breslele de care nu se poate nimeni atinge! Ati amanetat viitorul tinerilor pe 30 de ani de aici inainte imprumutandu-va cu scadenta pe 30 de ani!

    SCARBE ORDINARE CE SUNTETI!

    • Îți dai dreptate în ansamblu cu o observatie: aia cu amanetatul viitorului tinerilor pe 30 de ani a fost declansata de PSD în 2017, Citu e doar obligat s-o continue.

  7. Dragi politicieni de toate varstele si de toate culorile , acum este
    cel mai bun prilej sa starpiti acele pensii speciale care sunt tot opera
    dumneavoastra onorabililor… si sa faceti o corectura ce trebuia facuta
    de mult timp pentru Romania.
    Daca ratati ocazia acum veti fi prostii ….europei !

  8. “Aşa cum este construit bugetul astăzi şi problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare”

    Nu era sumele “prinse in buget”? :))

    • Ba da, în buget sunt prevazute, dar face și el pe prostul crezând ca asa face politica!
      Mai știți când spunea ca, dacă ar fi fost după el, ar fi mărit pensiile de la 1 ianuarie 2020, dar nu l-a lăsat legea care prevede ca doar din 1 septembrie se va aplica?!
      Va mai uitați în gura lui Citu după astfel de prostii debitate?!!
      II mai acordați vreun dram de credibilitate după ce e clar ca lumina zilei ca nu se atinge de bugetari și de pensiile speciale asa cum se bătea cu pumnu-n piept înainte de preluarea guvernării în noiembrie 2019?!
      Daca în ianuarie 2020 modifica codul fiscal prin OUG de trecere la impozitarea progresiva generalizata, în 8 luni economisea suficient pentru asigurarea a jumătate din creșterea legala a pensiilor prevazuta pentru septembrie.
      Dar, unde nu e voință politică, nu e!

    • S-a dus dracu răspunsul meu…
      Ziceam ca sumele pentru pensii sunt prinse în buget, dar face și el pe prostul crezând ca asa face politica!

  9. 1.247 lei este pensia medie publica în România anului 2020, iar politicienii se prostesc în Parlament cu fel de fel de inițiative și proiecte legislative neconstituționale sau secvențiale menite doar sa ne abureasca ca sa treacă timpul și sa nu se schimbe nimic pe fond!

  10. Citu a împrumutat PANA azi 70 de miliarde de lei, dar se caca pe el pentru 9 mld. anul asta și 30 mld. pentru 2021 pentru pensionarii cu 1247 lei pe luna!
    Incredibil!!!

  11. !Cozmin

    o jumatate de eroare, pensiile speciale nu se pot desfiinta, doar impozita!

    cu restul acord total, mai putin caracterizarea fostului presedinte Constantinescu !

    a condus tara intr-un moment foarte greu, cu greva guvernamentala ( a PD-ului si cu domnul Basescu in prim plan), cu repetarea lui 10 august prin mineriade si pe fiecare sosea din Romania, moment in care unii, care se considerau *boborul* strigau * jos* si vroiau sa-si impuna vointa in afara jocului democratic al alegerilor si a parlamentului..

    intr-un context politic extern cu mari probleme la granitele tarii, razboiul din fost Yugoslavie..

    el si domnul Plesu au aratat o alta imagine in cancelariile europene decat cea care se vedea la televizor…..

    cred ca a fost cel mai bun presedinte al tarii in ultimii 30 de ani…a respectat principiile democratiei, a respectat presa, nu a facut jocuri obscure,

  12. Total de acord cu dvs!
    Și în opinia mea Constantinescu a fost cel mai bun Președinte! El a fost cel care a schimbat direcția României dinspre Moskova înspre Occdent. Ar trebui sa-i facem statuie! A fost Președinte în cea mai complicata perioada a României de după 1989 și a avut coloana vertebrala, nu numai viziune. Poporul roman e analfabet nefuncțional și nu e în stare sa-i recunoască meritele.
    Cozmin cred că-i prea fraged sa înțeleagă ce-a fost în 1996-2000!

  13. !!Cozmin

    ma asteptam la o replica …nu a venit

    m-a intristat faptul ca nu puteti discerne valoarea de nonvaloare, dar si faptul ca aceasta limita o acoperiti jignind un om politic care, dupa parerea mea, a facut foarte mult pentru Tara!

    nu prea cred in valoarea pragmatica a respectivului institut, dar ar fi pacat sa nu-i dam ocazia fostului presedinte sa nu aiba o voce, o platforma care sa-i permita o exprimare..

  14. Mai CHIPAROSULE , cel mai bine este sa reduci cu minimum 40% toate pensiile , celor care au pensii stabilite in baza principiului contributivitatii , si bineinteles sa cresti cu 40% toate pensiile care nu sunt calculate in conformitate cu principiul contributivitatii , sa nu cumva sa uiti sa cresti si toate beneficiile aferente ARISTOCRATIEI BUGETARE , incapand cu fostii presedinti ai Romaniei .