Florin Cîțu: Impactul bugetar al dublării alocațiilor și reducerii TVA este de 17,8 miliarde de lei; deficitul ar ajunge la 5%
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că impactul bugetar al reducerii TVA de la 19 la 16% ar fi de 11,8 miliarde de lei, iar dublarea cuantumului alocațiilor pentru copii de la 300 la 600 de lei ar aduce costuri suplimentare pentru stat de 6 miliarde de lei. ”Deficitul bugetar s-ar duce la 5% din PIB”, a declarat Cîțu, marți, la Digi24.
Florin Cîțu a spus că și în cazul în care măsurile cu impact bugetar adoptate astăzi în comisiile Camerei Deputaților nu vor trece de votul plenului vor exista consecințe negative, precum creșterea costurilor finanțării statului român.
”Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este văzut pe piețele internaționale (…) Politicienii români trebuie să înțeleagă că nu fac rău PNL sau ministrului Cîțu, ci românilor. Piețele nu așteaptă până la votul din plen. Cred că în zilele următoare vor fi presiuni pe cursul de schimb. Este o ambiție copilărească, ca să nu spun prostească a unor politicieni”, a declarat Florin Cîțu.
Propunerea legislativă a unor parlamentari PNL privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget – finanţe a Camerei Deputaţilor. Chiar dacă a fost o inițiativă mai veche a unor liberali, proiectul a trecut cu voturile social-democraților.
Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, şi extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru „livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”.
Inițiativa a fost adoptată de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Proiectul a fost iniţiat de către cinci deputaţi PNL: Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heiuş, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman.
De asemenea, cuantumul alocaţiilor pentru copii urmează să fie dublat, ajungând la 300 de lei, conform unui amendament adoptat, marţi, în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor. Totodată, în baza propunerii formulate de către Adrian Solomon (PSD), alocaţia pentru copiii cu dizabilităţi ar urma să fie de 600 de lei.
„Am eu un amendament, la care vă rog să achiesaţi, de dublare a alocaţiilor. (…) Pentru copiii cu handicap de la 0-18 ani să fie 600 de lei, pentru ceilalţi copii să fie 300 de lei”, a declarat social democratul.
Întrebat care ar fi impactul bugetar al unei astfel de măsuri, Adrian Solomon a apreciat că ar fi vorba despre „vreo două miliarde”. Cristian Seidler a declarat că nu se poate legifera în baza unei estimări aproximative şi a cerut o evaluare a impactului bugetar din partea Guvernului.
„Da, va face (evaluarea, n.r). În timp ce lucrează la buget, va face şi acest calcul şi ne va spune. Ce să vă facem? Credeţi că Guvernul PSD ştia, când s-au dublat în Parlament alocaţiile, cât era impactul? A aflat. (…) Pentru copii e un lucru foarte bun”, a replicat Adrian Solomon.
Proiectul urmează să fie supus votului în plenul Camerei Deputaţilor.
Foto: Florin Cîțu/ Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii