Florin Cîțu (PNL) îl ironizează pe Teodorovici: Începe din ce în ce mai mult să semene cu un magazioner al dosarelor fiscale ale opozanților politici
Senatorul PNL Florin Cîțu l-a ironizat vineri pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după ce acesta din urmă a făcut apel la președintele Klaus Iohannis să achite Fiscului banii încasați din închirierea casei pierdute în instanță. Liberalul i-a amintit ministrului o declarație făcută în 2016 despre propriile datorii la Fisc. Atunci, Teodorovici a spus că va plăti cum poate.
”Această postare sper să-l facă și pe Eugen Teodorovici să înțeleagă de ce nimeni nu mai are încredere în el (nici măcar PSD-iștii lui ) și începe din ce în ce mai mult să semene cu un magazioner al dosarelor fiscale ale opozanților politici. Eugen, nici nu știi cât de jalnic începi să fii. #romaniitrebuiesastie P.S. Este clar pentru toată lumea de ce vrea să dea amnistie fiscală?”, a scris senatorul PNL Florin Cîțu pe Facebook.
Liberalul a făcut trimitere către o știre Agerpres din 27 mai 2016, când Eugen Teodorovici, care figura la momentul respectiv pe lista restanţierilor la Fisc, cu peste 73 000 de lei, a declarat că o să plătească în funcţie de cum poate, eventual apelând şi la un împrumut pentru a-şi achita penalităţile, ca acestea să nu crească în continuare.
Eugen Teodorovici a făcut apel vineri la președintele Iohannis să fie ”un model pentru români” și să plătească suma de aproape 1,3 milioane de lei înainte ca instanța să decidă cine este proprietarul casei pierdute: statul sau Rodica Baștea, care a deschis acțiune de succesiune în 2016 la Tribunalul Sibiu, procesul fiind strămutat între timp la Hunedoara.
”Ar fi corect, legal și moral (ca președintele Iohannis – n. red.) să facă plata sumei imediat către statul român – 1.270.000 de lei. Suma oricum se va plăti. Ar fi un exemplu către toți românii ca domnul președinte să facă plata imediat”, a mai susținut Teodorovici.
Știrea integrală publicată de Agerpres în 2016:
Fostul ministru al Finanţelor Publice Eugen Teodorovici, care figurează pe lista restanţierilor la Fisc, cu peste 73 000 de lei, a declarat vineri la Alba Iulia că o să plătească în funcţie de cum poate, eventual apelând şi la un împrumut pentru a-şi achita penalităţile, ca acestea să nu crească în continuare.
„O să plătesc în funcţie de ce pot să plătesc. O să văd dacă pot găsi un împrumut, eventual, să achit partea de penalităţi, ca să nu crească în continuare. Dacă aveam suma plăteam. Vă daţi seama că nu stăteam să plătesc penalităţi aiurea”, a spus atunci, într-o conferinţă de presă, fostul ministru de finanţe.
Teodorovici a explicat că restanţele s-au acumulat şi pentru că ar fi acceptat întârzieri ale celor care aveau să îi plătească chirie pentru un imobil.
„Poate de multe ori am uitat să mă ocup de finanţele mele, m-am ocupat de finanţele ţării. Recunosc şi asta. Treburile casei le-am lăsat pe umerii soţiei”, a afirmat Eugen Teodorovici.
El a opinat că este „impropriu” denumită lista restanţierilor drept „Lista ruşinii”.
„Acele entităţi – persoane fizice, juridice – care se află pe această listă sunt cei care plătesc faţă de stat un preţ, un cost al acelui împrumut pe care teoretic statul îl dă, adică neplata la timp a unei datorii faţă de stat este penalizată. Asta înseamnă că statul te împrumută, împrumut pentru care tu plăteşti. Statul, dacă era aşa de viteaz, trebuia să afişeze lista cu cei la care statul trebuie să le plătească TVA-ul şi multe alte sume. Aia trebuie să publice Ministerul Finanţelor dacă, într-adevăr, vorbea acest Guvern de transparenţă”, a susţinut Teodorovici.
El a mai spus că statul dacă are să dea dă fără nici un fel de dobândă, ceea ce nu este corect. „Statul nu poate să fie haiduc, nu poate să ia să se folosească de banii contribuabililor, dar fără să plătească pentru lucrul acesta”, a opinat Teodorovici.
Senatorul PSD a declarat că anul trecut, când s-a emis Ordonanţa de Urgenţă 44 pentru facilităţi fiscale, le-ar fi recomandat colegilor săi din Guvern să nu îşi aplice lor această ordonanţă dacă sunt în această situaţie.
„De exemplu, eu puteam să beneficiez de o reducere peste jumătate a sumei pe care o datoram statului, la penalităţi şi restul. Dar nu mi-am aplicat-o. Mi-am spus că nu e normal, nu e corect, nu e moral să fac acest lucru. Şi am rămas să îmi plătesc eu, când pot şi cum pot, aceste dări faţă de stat. O să le achit când pot să fac acest lucru, fără niciun fel de problemă’, a declarat fostul ministru.
ANAF a publicat recent lista cu persoane fizice care figurează cu restanţe la Fisc mai mari de 1 500 de lei, la data de 31 martie 2016, şi neachitate până în prezent. Aceasta conţine 187 230 de contribuabili, care totalizează obligaţii fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.