G4Media.ro

Florin Cîțu: ”Reformele reale ale sistemului de pensii trebuie să înceapă din…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Florin Cîțu: ”Reformele reale ale sistemului de pensii trebuie să înceapă din anul 2021. S-a terminat cu cârpelile pe termen scurt”

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a afirmat, la Realitatea Plus, că în anul 2021 trebuie să înceapă o reformă amplă a sistemului  de pensii pentru a evita pe viitor riscul ca pensiile să nu fie plătite. Printre măsurile preconizate este și majorarea contribuției  la pilonul II de pensii.

”Sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de această problemă. Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private, pentru că de acolo ai un randament şi de acolo poţi să-ţi asiguri o pensie mai mare (…)n Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea”, a anunțat Florin Cîțu.

Ministrul susține că este nevoie de o viziune pe termen lung care să asigure sustenabilitatea sistemului. ”Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani (…) Se tot fac cârpeli pe termen scurt, s-a terminat cu acest sistem. Reformele reale trebuie să înceapă din 2021”, a avertizat Cîțu.

Florin Cîțu consideră că pensiile speciale trebuie eliminate cu totul și să nu mai existe „pensii nesimțite”. Nu există două tipuri de Românii și două tipuri de români, spune Cîțu, singurul criteriu trebuie să fie contributivitatea.

„Atât timp cât avem o categegorie specială, vor apărea si altele, fiecare categorie crede că are motivele ei. Acum vedem că se cer pensii speciale și la Curtea de Conturi, Consililiul Concurenței, a început totul de la militari, vedeți unde s-a ajuns. Sunt categorii unde există dreptul de a avea pensii care nu sunt legate de contributivitate, sunt anumite prevederi internaționale, dar calculul acelei pensii este în atribuțiile Guvernului. Nu spune niciunde că acele pensii trebuie să fie nesimțite”, a declarat Florin Cîțu.

Foto: Florin Cîțu (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

38 comentarii

  1. Corect! Acum mai baga „specialistule” o gaura de 100 de milioane de coco in bugetul Romaniei!

    • Cand nedreptatea riscă să arunce țara în haos, măsurile cele mai dure se impun numaidecât. Este cazul Greciei, aflată pe buza prăpastiei din cauza unei guvernări greșite în ultimii ani. Proaspăt ajunși la putere, conservatorii din Noua Democrație au anunțat prima măsură cu adevărat importantă. Și una îndelung așteptată de populație: tăierea tuturor pensiilor speciale! Cam cum ar trebui să se întâmple și în România, dacă n-ar fi barajul de netrecut ridicat de anumite instituții.

      Kyriakos Mitsotakis nu pierde vremea când vine vorba de măsuri categorice. Liderul partidului conservator Noua Democrație, câștigător al alegerilor desfășurate la începutul lunii iulie, s-a grăbit să anunțe anularea pensiilor speciale acordate în timpul guvernării formațiunii Syriza, condusă de Alexis Tsipras. Mai mult, Parlamentul de la Atena a votat o reglementare prin care nicio pensie plătită de statul elen nu mai poate depăși valoarea de 4000 de euro!

    • Între 10.000 și 24.000 de euro

      De-a dreptul revoltătoare situația din Grecia: în timp ce pensionarul de rând s-a văzut cu veniturile reduse, „specialii” ridicau pensii de la un minim de 10.000 de euro și până la plafonul maxim, de 24.000 de euro! Pentru a putea ajunge la asemenea venituri, afirmă ministrul elen al Muncii, un contributor trebuia să fi plătit la stat aproximativ trei milioane de euro în ultimii 10 ani! Lesne de dedus că în nicio situație nu s-a întâmplat întocmai.

      Cine erau beneficiarii acestor pomeni? În primul rând, oamenii politici care ocupaseră funcții în administrația centrală și locală, în Parlament, în agenții și companii de Stat, magistrați și jurnaliști.

      Sună cunoscut, nu-i așa? Diferența față de România este că Grecia a înțeles când să spună stop acestei practici care doar mărea falia dintre categoriile sociale. La noi, în schimb, de pensiile speciale nu se atinge nimeni, mai cu seamă de cele ale magistraților. Cea mai recentă luare de poziție au avut-o chiar membrii CSM, care, prin vocea președintelui Lia Savonea, s-au grăbit să condamne intenția Guvernului Dăncilă de a impozita și/ sau taxa, după caz, pensiile speciale. „De pensiile speciale ale magistraților nu se atinge nimeni”, s-au grăbit să țipe judecătorii.

    • Tot mai puneti botul la minciunile si aberatiile soarecelui de cacatu? Inseamna ca a ti cazut in cap si neuronul e grav avariat. V a prostit de nici voi nu stiti ce sa credeti,o sa vedeti mai tarziu,cum sa si taie beneficiile care le umfla buzunarele pe nedrept?

  2. Florin Cîșu: „S-a terminat cu pensiile. Pe scurt”

    • #Salarii / Pensii Speciale Nesimtite

      Daca nu se” ajusteaza” la realitate salariile nesimtite si aberant de mari complet nemeritate a celor din Justitie/Parchet/Politie/SRI si Servicii de 2 bani care au patronat si au fost complici la devalizarea acestei tari si aducerea ei la stadiul de subdezvoltare,ultima din Europa si prima la coruptie atunci PNL/PSD va dispare.

      Nici nu poate fi vorba de pensii speciale/serviciu.Tocmai cei responsabili de dezastrul din aceasta tara sa aibe aceste aberatii de pensii?
      Este de rasul curului si absolut criminal fata de noi care platim taxe si impozite acestui stat mafiot sa mai toleram asemenea aberatii.

      Daca PNL/PSD vor fi controlate in continuare de securisti care vor sa-si pastreze aceste privilegii aberante atunci vor dispare.

      Asta e mesajul.Gata cu incompetentii si coruptii din Justitie.Afara cu toti care protesteaza.Sa vedem unde isi mai gasesc locuri de munca.

      #Vom iesi si in strada.
      #Asa nu se mai poate

  3. Am vazut un adevarat ministru de finante. I-am dat nota 10 pentru prestatia de aseara.

    • Probabil erai beat

    • Bai, ce cauta ministrul de finante la Realitatea lui Gusa cea care are datorii la stat 20 milioane euro, si acum s- a revopsit in Realitatea plus?Cum sa mergi la unii din cei mai mari evazionisti din tara.In loc sa- i iei la puricat ,sa aduni bani la buget, sa dai un exemplu bun, Catu se lafaie cu mahalagioaica Rifai in cocina evazionistilor.Cu asa specimene pnl pierde mult.

    • Aliene, eu te-am menajat pana acum….

    • O sa taie pensiile speciale asa cum a facut la cumularea salariului la stat cu pensia,adica minciuna,asa ca nu mai aberati in prostia voastra si creierul ala cu neuronul obosit,ca soarecele de cacatu va minte pe fata.

  4. Pensiile sa nu mai fie platite ? Atunci de ce mai suntem obligati sa contribuim sin salariu la fondul de pensii ?

  5. Ați distrus totul in țara asta! Trebuie eliminate pensiile speciale , totul pe contributivitate și să se conceapă un sistem viabil, sustenabil fără fel și fel de cârpeli și intervenții din partea politică căci ei faccele mai multe atrocități in legi pe care le-ar face să le fie lor favorabile….., nu întregii națiuni!

  6. De ce nu din 2020? Ah, e an electoral şi cetăţenii sunt lichele.

    • Pentru ca bugetul a fost deja făcut b0schetare, votam PNL tot poporul cu mic și mare

    • Nu , bai desteptule, pentru ca in 2020 n-ai majoritate in Parlament si de-aia nu poti! Reforme inseamna legislatie, mai desteptule!

  7. „Așa nu se mai poate, trebuie o reformă profundă, este nevoie de o nouă viziune, bla,bla,bla”. De ce nu se mai poate așa ? Care este viziunea reformei profunde ? Din tot ce declară premierul, ministrul finanțelor și ministrul muncii se poate vedea că alocarea unui procent cât mai mare din contribuțiile pentru asigurări sociale către fondurile private de pensii reprezintă noua viziune, reforma profundă și panaceul bolilor sistemului de asigurări sociale, iar din ceea ce fac se vede că una din măsurile reparatorii o reprezintă plafonarea pensiei minime. Cam puțin și (i)relevant.

  8. Citu cred ca nu prinde aprilie la Victoria!
    #DEMISIA ORBAN.

  9. In aceasta tara daca esti contributor esti luat de fraier pentru ca muncesti pentru alti trantori care ies la pensie la 40 de ani ,au prins un mandat de primar hot,etc. Din aceasta cauza in aceasta primavara tara va pierde inca 2 contributori plus inca 2 viitori prin plecarea familiei noastre din tara.

  10. S-a ales praful și de cumulul pensiei cu salariu. A anunțat lătrăul purtător de vorbe că așteaptă decizia CCR .Chiar ați crezut că generalii, judecătorii sau procurorii pensionați de tinerei rămân fără serviciu -Ghinion!Nici ginionistul șef nu scoate o vorbă .Rareș tace mâlc, are salariu baban ,ce lătra și ăsta în campanie acum ciocul mic sunt la putere,așteptați 2021iar apoi Paștele Cailor.Ce bine îmi pare că ați luat țeapă de la urmașii securiștilor

  11. De ce nu in 2020? Le tot amanati pana va faceti ca uitati de ele.Faceti referendum si o sa vedeti ca 90% din romani sunt imptriva pensiilor speciale.Ati promis ca le eradicati, acum tot bajbaiti si parca va este frica sa va atingeti de ele.Asta o sa va coste la alegeri.Contribuabili cinstiti se simt ofensati…Nu vreti sa renuntati la vechile metehne. Doar o forta politica tanara cred ca are acurajul sa faca acest lucru.

  12. Toate privilegiile trebuie desfiintate .
    In ceea ce priveste Pilonul II , am o singura observatie , si anume contributia sa nu fie obligatorie ,
    cine este responsabil sa aiba posibilitatea de a opta , sunt de acord cu Pilonul III .
    Ministrul de finante , vrea sa indestuleze si mai mult pe JEPCARII , care administreaza Pilonul II .

  13. O reformă serioasă a pensiilor trebuie făcută în mod obligatoriu, eliminate toate discrepanțele uriașe existente în prezent, eliminate pensiile speciale, utilizarea contributivității ca mijloc de calcul al determinării cuantumului pensiei, stabilirea unui plafon maxim al pensiei etc. Nu este normal ca pensia minimă să fie câteva sute de lei, iar pensia maximă să fie de zeci de mii de lei, este absurd, umilitor pentru orice om de bună-credință. Trebuie să existe în cazul unor categorii precum militarii indemnizații de serviciu, dar în limite decente. Trebuie eliminată posibilitatea pensionării la 45-50 de ani, cumulul pensiei și salariului de la stat etc. De asemenea, așteptăm reforma administrativ-teritorială, este inacceptabil ca noi astăzi să funcționăm după o organizare complet depășită, care nu mai are nicio treabă cu realitatea zilelor noastre, o mulțime de comitate, comisii și comiții care nu-și justifică existența. Dacă o astfel de reformă nu va avea loc, niciodată nu ne vom face bine, nu vom progresa cu nimic. Trebuie o revoluție administrativă, nu se mai poate altfel, cu toată opoziția aleșilor locali, acești inși sunt interesați să-și păstreze funcțiile nu să funcționeze țara, este evident acest fapt. cu toată opoziția acestor patrioți impostori, reforma administrației trebuie să aibă loc, altfel ne vom scufunda. Este inadmisibil ca România, astăzi, având în vedere numărul cetățenilor și întinderea sa, să aibă peste 3.000 de unități teritoriale, este o bătaie de joc la adresa omului de rând. De ce? Numai să corespundă nevoilor unor partide vechi, corupte și unor politicieni impostori, pe care îi interesează binele lor nu al cetățenilor administrați, vorba vine administrați, batjocoriți mai degrabă. Pentru a ne face bine și a păși pe o cale normală, fără îndoială, de aici trebuie plecat, iar mai apoi implementate, gândite, structurate toate celelalte reforme, atât de necesare. Oameni buni, avem peste un milion de bugetari, aproape 500 de parlamentari, este normal? eu cred că nu. Toate celelalte discuții, care nu produc schimbări de substanță, sunt de PRISOS!

    • Sa aducem PNL si USR la majoritate confortabila in Parlament la alegeri si se rezolva.

    • Din punctul meu de vedere , este corect ca anumite segmente ale armatei sa primeasca pensii speciale , dar nu toti cei care au lucrat in M Ap N , cat despre cei asimilati , respectiv securisti , politisti s.a.m.d. , de asemenea judecatori , procurori , grefieri , cei care lucreaza in structurile parlamentare .
      TOATE PRIVILEGIILE TREBUIE DESFIINTATE .

  14. Vă rog să mă corectați dacă greșesc, de la 1 septembrie a.c. cresc pensiile cu 40%, dar pensia minimă, care este 704 lei, este plafonată, rămâne la fel. Este cu adevărat HALUCINANT! adică vor avea venituri și mai mari tot cei cu venituri mari, iar cei cu venituri mici vor fi tot cei nedreptățiți. Un pensionar care are 5.000 de lei, va lua în plus 2.000 de lei, iar cel cu 700, nimic, iar cel cu 1.000 lei, 400. Nu mai spunem de cei cu pensii speciale, polițiști, generali, magistrați etc, vă dați seama cât vor încasa în plus! Uluitor! Oare acești oameni cu ce gândesc, mă întreb și eu aiurea, cu nimic. Sper să nu știu eu bine.

    • Ciprian, hai sa te lamuresc: „pensia minima” = ajutor social. Pensia minima este alocata celor care n-au contribuit suficient (sau deloc) pentru a indeplini conditiile de a avea statut de pensionar. Sper ca am fost clar!

  15. Salariile modeste ale militarilor stabilite prin legea unica a salarizarii si reducerea la jumatate in 2017 a pensiilor de serviciu au creat un deficit de personal de cca 7000 oameni in MApN. Desfiintarea pensiilor de serviciu, adica o noua reducere a acestora va mari deficitul respectiv, caci oamenii nu se inroleaza in armata doar de dragul uniformei sau din patriotism. Este clar ca noi romanii nu mai vrem sa le platim militarilor nostri niciun fel de venituri suplimentare fata de civili. Dar in acest caz trebuie sa invatam sa ne aparam cu totii tara in caz de primejdie. Propun deci ca odata cu eliminarea totala a avantajelor pentru militari sa se reintroduca serviciul militar obligatoriu pentru toti barbatii cu varsta cuprinsa intre 18 si 59 ani. Cineva trebuie totusi sa aprere si tara, nu ?

  16. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că există un surplus de 150.000 de oameni în administraţie și că va recurge la o reducere a personalului din ministerul pe care îl conduce, dar numai după o analiză riguroasă. „Impresia mea este că muncim mult, ne agităm mult şi nu avem eficienţă”, a declarat ministrul Muncii, la Digi 24

  17. Nu că ar ține de Ministerul de Finanțe, dar ultimele zvonuri spun că această reformă a sistemului de pensii vine si cu majorarea vârstei de pensionare. Pentru noi, cei care contribuim de o viață la bugetul de stat și care ce să vezi, vom contribui cu câțiva ani în plus, pentru că visteria s-a golit și nu mai sunt bani pentru cei cu pensii speciale și pentru cei care nici nu au contribuit cu nimic la bugetul statului, dar au pensii speciale și au muncit până pe la 40 ani. Începe sa-mi pară rău că le-am dat votul…

    • Tot mai puneti botul la minciunile si aberatiile soarecelui de cacatu? Inseamna ca a ti cazut in cap si neuronul e grav avariat. V a prostit de nici voi nu stiti ce sa credeti,o sa vedeti mai tarziu,cum sa si taie beneficiile care le umfla buzunarele pe nedrept?

  18. Nu am terminat ideea. Cine își face iluzii ca vor fi eliminate pensiile speciale, să se trezească- magistrații au așa ceva și ei vor avea ultimul cuvânt în această privință.

  19. PNL a PROMIS cresterea punctului de pensie cu 40% din 1 Septembrie 2020!
    Daca NU isi vor respecta PROMISIUNEA, la viitoarele alegeri vor castiga infractorii din PSD fara probleme!
    Au PROMIS, STIAU BINE ce RISC inseamna!
    In plus, azi guvernatorul Isarescu s-a trezit ca in 2020 urmeaza socul maririi pensiilor, NU a avut curajul sa scoata vreo vorbulita cat PSD s-a tot laudat cu noua LEGE a Pensiilor care arunca in aer Bugetul Romaniei, acum a prins curaj, cand PSD e pe faras!
    PNLeilor, nu va vad bine, DACA nu va respectati PROMISIUNILE, veti pati ce-a patit PSD: la scor va castiga PSD cele 2 randuri de alegeri!!!
    Asa se plateste pentru MINCIUNA, sa invatati lectia!

  20. Cel mai bine ar fi sa ne absolve pe toti de plata contrubutiilor sociale,prin privatizarea tuturor serviciilor publice,astfel incat fiecare functionar sa perceapa tarife corespunzatoare fiecarui serviciu prestat. Adica de ce, doamne iarta-ma ,orice sa poata percepe orice tarif gaseste el de cuviinta iar in sistemul public nu s-ar putea ?! Valoarea si importanta muncii prestate , trebuie sa fie stabilite liber,pe criterii liberaliste . Si cred ca ,abia dupa aplicarea acestor masuri,o sa va dati toti seama ca de fapt nu pensiile speciale sunt o problema,ci cele sociale.De ce toata lumea considera ca bugetarii spaciali ar fi niste inadaptabili,in conditiile in care ,majoritatea covarsitoare a acestora provin din familii sanatoase de romani veritabili? Chiar credeti ca un jandarm,un politist,un spp-ist, s.a.m.d.,nu se pot reintegra socio-profesional ,pe mapamond?! Va inselati!Doar cei foarte multi,asistati social,sunt niste neadaptabili.Dar pe acestia nu-i vedeti,pentru ca sunt rudele voastre,ale onorabililor .

  21. M-am saturat sa tot aud,de 25 de ani,sintagma .Dar de ce sa nu fim liberi sa va spunem < vrei sa-ti fac asta ?…te costa atat! Banii aia , pe care,cu scarba,ni-i dati,ajung tot in buzunarele voastre,ale privatilor contribuabililor . Insa nu ajung atati cat ar trebui,pentru ca nu se mai satura angajatorii vostri de imbogatire prin exploatarea angajatului.Asa ca,haideti sa propunem liberalizarea tuturor serviciilor bugetate de bugetul de stat si astfel vom avea toti sanse egale .

  22. Stimati comentatori, dragi romani ; Romania e in mare pericol, din cauza ca a ajuns pe mana unor canalii iresponsabile. Acest pilon 2 reprezinta un mare pericol pentru pensia traditionala de stat. Poate deveni un nou FNI, care sa canalizeze veniturile , mai ales ale tinerilor catre buzunarele unor talhari de tipul Ovidiu Vantu. PENSIA DE STAT TREBUIE SA RAMANA CEVA SFANT, avand la baza principiile bisericii crestine primare. Trebuie sa o aparam cu orice pret. Este vital pentru noi cei care am facut ceva concret in Romania. Nu va fie teama, Dumnezeu e cu noi.

  23. Dragii mei, va multumesc pentru postare comentariului meu. Dumnezeu sa va dea intelepciune.