G4Media.ro

Florin Cîțu respinge acuzațiile că amânarea plății ratelor favorizează băncile: ”Toată lumea…

Foto: Florin Cîțu (Inquam Photos / George Călin)

Florin Cîțu respinge acuzațiile că amânarea plății ratelor favorizează băncile: ”Toată lumea trebuie să suporte acest cost/ Vor fi pierderi pentru toți”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că ordonanța care reglementează amânarea plății ratelor la bănci va duce la pierderi și pentru acestea. Respingând afirmația că ordonanța legalizează ”dobânda la dobândă” prin faptul că prevede includerea dobânzilor în soldul creditului pe durata amânării, Cîțu a spus că băncile vor avea de pierdut prin faptul că nu vor mai putea percepe comisioane.

”Cei care vorbesc de așa ceva nu înțeleg cum  funcționează piața financiară. Pe perioada asta sistemul bancar trebuie să funcționeze, ei nu vor mai primi resurse în această perioadă. Băncile vor trebui ori să închidă ori să se împrumute de undeva cu dobândă”, a declarat Florin Cîțu la Digi24.

Cîțu susține că doar o parte din dobândă va fi capitalizată în soldul creditelor, iar comisioanele nu vor mai fi percepute pe durata amânării plăților.

”În economie, nimic nu este gratuit (…)  Este un efort uriaș și vor fi pierderi pentru toți”, a spus Cîțu.

Ministrul a anunțat că normele de aplicare a ordonanței vor fi finalizate până joi și nu a exclus o modificare ulterioră a textului actului normativ.

”Luăm în calcul foarte multe scenarii, tot ce facem este perfectibil. S-ar putea să avem efecte și în  2021 pe care nu le putem bănui acum. Prefer să rezolvăm acum probleme stringente, pe termen scurt. Pe parcurs vom vedea unde mai punem resurse. Nu putem să le aruncăm populist în acest moment pentru că s-ar putea să avem nevoie de aceste resurse să ajutăm firmele românești și peste un an”, a mai spus ministrul de Finanțe

Citește și: Vor putea să-și amâne plata ratelor la creditele bancare doar persoanele fizice și IMM-urile ale căror venituri ”au fost afectate direct sau indirect de criza generată de coronavirus

Foto: Florin Cîțu (Inquam Photos/ George Călin)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

38 comentarii

  1. Deci băncile se împrumută și ce fac cu banii aia, ca nu înțeleg, dacă nu mai dau credite de ce au nevoie de bani, aaa sau vor sa împrumute în continuare la dobânzile imense, dar mai important e ce fac cu banii enormi pe care i-au făcut pana acum cu dobânzile imense supte de la populație și firme, ce au făcut cu peofiturile, sa trăiască din alea acum!

    • 1. Băncile investesc in titluri de stat
      1. Băncile fac plasamente
      3. Băncile creditează societățile comerciale, PFA, sic pe acțiuni, liber profesioniștii
      4. Băncile creditează statul pt plata salariilor, pensiilor și capital de lucru +cheltuieli curente, mai ales în perioada aceasta când încasările la buget s-au prăbușit.
      5. Băncile își plătesc chiriile uriașe pt spatiile care sunt cam goale din cauza restricțiilorbimpuse de stărea de urgență
      6. Băncile au angajați (ai putea fi tu unul dintre ei) care trebuie plătiți.
      7. Băncile au utilități de placa, că fiecare dintre noi.
      8. Băncile își reportează pierderile aseni oricărei S.C. și își repatriază profitul, ceea ce e pe decât legal. Daca tu ai o firmă mare in Ro și în timp îți deschizi filiale in alte tari europene, ce faci cu profitul de acolo, când tu ești rezident și cetățean român? Îți aduci banii in tara. Aici ai casa, familia și afacerea principala. Răspunsul pct 8 este pt un coleg care pusese aceasta priblema.

    • Profitul il dau ca dividende actionarilor sau investesc.

      E extrem de simpu sa cumperi actiuni la cele mai semnificative banci chiar si de la noi. Dar grija, ca din acel moment vei avea o parte din profit sau din pierdere si te va face sa devi mai responsabil.

      Ne putem implica sau doar comenta de pe margine. Alegerea e a fiecaruia.

    • Bancile mai au si contracte cu agentii de reclama si pr care isi trimit trolii de serviciu sa planga pe umerii bancilor :))

    • Alo, ai omis ceea ce e cel mai important:
      Băncile fac doar ceea ce și cât le permite și autorizează BNR.
      BNR conduce, de fapt, sistemul bancar asa cum vrea mușchii și mintea ei.

    • @Ion din balon, nu m-am trimis nimeni nicăieri.
      Crezi că o bancă are nevoie de lobby???? Știi câte firme au nevoie de bani? Știi câți bani vrea zilnic statul român de la bănci (și uneori nu îi primește)?? O bancă nu va suferi niciodată de „criza de clienț”.
      Tot ce vezi in Ro este construit pe datorie (credite bancare): autostrăzi, spitale, blocuri (oamenii s-au împrumutat pt a-și lua apt), mașini noi. Fara banii băncilor eram mult in urma. Așa cum în educația unui copil trebuie să investești (cărți, tehnologie, cursuri, specializări, meditații), așa și în business, iar banii nu sunt o problema când ai o bancă de la care sa ii iei. Nimeni nu te obliga sa apelezi la bănci, dar o faci pt confortul tau fara că banca sa&ți impună sa iei un credit. Tu vei ei cada, mașină, nu banca.
      Și da,
      @Radulescu Marcel, băncile funcționează după regulile impuse de BNR.

  2. Bai nea Citu aka ING, urmeaza sa aduci FMI -ul, nu?Barem praduiala sa fie totala.

  3. Bancile vor pierde foarte mult daca perioada de suspendare este mai mare de 6 luni.
    Dar statul/ guvernul de unde se va imprumuta pentru cheltuielile curente ? Va forta BNR sa emita moneda suplimentara cu consecintele banuite inflatie, curs valutar RON/ EUR/ESD mai slab ?

    • Cine sa forțeze BNR?!!!! BNR nu poate fi forțată de nimeni pentru ca are autonomie.
      BNR forțează băncile și pe noi.

  4. In general sistemul bancar pierde.
    Doar Ursu de la a3 e pe invers.
    Oricâte solutii s-ar incerca banca e pe minus.
    Pe de o parte 3/4 din an sistemul bancar pierde sursa.
    De unde sa atraga lichidități in perioada urmatoare de 9 luni când nevoia de lichidități va fi extrema.
    Oricâte operațiuni repo s-ar face, oricât ar scădea rezerva minima obligatorie, oricât ar scădea dobânda de referință nimeni nu se intreaba: cat va fi inflația?
    Se va perturbă tot acest model al creditarii deja functional si cat de cat permisiv.
    Doar Ursu la a3 cu tot felul de analisti fac niste analize de doi lei.
    Pe de alta parte sistemul bancar nemaiavînd resurse nu va mai putea relua procesul de creditare.
    Sau creditare va fi limitată.
    Cresterea medie de 10 % /an a soldului creditului pe sistem nu va mai fi.
    Nu va mai fi deloc.
    Si foarte important in aceasta ecuatie: cu ce bani va fi creditată in continuare economia?

    • Vai, să plângem de mila băncilor….Bietele de ele!
      Mă, dar vită ești!

    • bancile sunt capitalizate si pe profit, plus, fiind straine, vor avea si parte de niste capitalizari uriase de la statele mama in urmatoarea perioada. spune-mi ce pierd din schema asta ca nu pricep, sunt mai greu de cap. daca clientii nu plateau deloc si trimiteau banca intr-o gaura ireversibila cum era? si guvernul de unde se mai imprumuta? schema este 100% pentru banci si guvern si este vanduta ca fiind 100% pentru clienti :)) deci, imi poate explica cineva ce pierde banca in schema Partzu?

    • @gigel&balon si altii
      Nu inteleg de ce mai faceti praf pe aici.
      Când nu înțelegeți nimic?
      Chiar postaci penibili!

    • @ion Precum in 2008…cand s-a imprumutat Romania 20 de miliarde sa capitalizeze bancile straine nu?
      Profiturile se repatriaza, pierderile se „nationalizeaza”…jonglati cu asta.
      Oricum pe tovarasu cutzu catu l-as intreba de ce totusi in tarile Visegrad e altfel decat ne povesteste iel. eu am un raspuns dar ar fi fain de auzit de la telectualii in cap care ne-au adus in aceasta situatie.

    • @Gigel,
      Banca este o societate comercială nu o casa de binefacere. Daca tu nu îți plătești ,9 luni ratele, de unde îmi că da mie împrumut să îmi cumpăr niște echipamente pt dezvoltarea firmei?
      Dar așa e când nu te pricepi și te gândești că banca își tipărește in pod euro, lei, dolari după bunul plac

    • Pentru troll-ul bancar @alo: plasamentele si investitiile bancare sunt diverse, demult nu se mai bazeaza ei pe banii din depozitele clientilor. ce urma pentru banci previzibul era o avalansa de neplati bruste, practic un soc care ar fi declansat o spirala din care nimeni nu avea de castigat, iar cel mai putin de castigat avea guvernul care e falit si nu are nicio banca la dispozitie pentru ca le-a vandut pe toate iar banca centrala la randul ei e antiromaneasca din principiu, singura ei directie e macro. Prim urmare bancile oricum luau p… in urmatoarea perioada asa ca s-au dus repede la sclavul lor favorit Pirtzu si au inventat schema asta scabroasa: noi va dam bani in continuare ca avem din plin iar voi luati si pielea de pe romani si o prezentam public ca pe o realizare mareata.

  5. Iubeşte PNL cu portofelul deschis! Bre, peneleilor, banciile sunt speciale,da’ cu pensiile speciale faceti ceva? Le impozitati si voi cu 90 la suta in semn de solidaritate cu atatia perdanti, ca de, asa cum spui matale, Câțule, ca „sunt pierderi pentru toți”. Pentru voi, puşlamalelor, nu sunt pierderi?

  6. Adresez un mesaj către gazetarul oficial al băncilor din România, mai bine spus sclavul acestora, obezul cretin dan popa (semnează cu DP pe hotnews, de obicei), sa îmi suga ciorapii murdari atât mie cat și tututor datornicilor romani, iar apoi sa-si dea 20 de pumni în cap și sa zacă înfipt în covid-19.

    • Si io adresez un mesaj catre postaci ca tine.
      Sugi plua
      Spala-te, da-te-n pizda ma-ti ca ne-ati nenorocit
      Tezaurul Romaniei cand il inapoiati?

    • Mazeta, medicamenteee!!!

    • @Dan, ai dormit cu fata la cearceaf?

    • @mazeta
      First of all, you are just a fucking thief of nicknames.
      I know the real Mazeta, he usually write comments on hotnews.ro and his sense of humour it’s real good. Yours sucks.
      Secondly, my grandfather nearly died in communist prisons for this country and today idiots like you are eating shit about everything. So don’t fucking tell me about russia you dickhead.
      And lastly, mă-ta e o curvå.

  7. E o mica javra care vrea sa faca un mare profit pentru niste javre mai mari. Pe camatareala asa, fara taiat de degete dar cu legea in mana. Dar n-o sa le iasa pt ca ce nu realizeaza javrele este ca nenorocirea va fi mai mare decat isi inchipuie ei si aia care nu-si pot plati acum nu-si vor putea plati nici peste 9 luni, basca cresterea dobanzilor si dobanda la dobanda si reesalonare principal neplatit.

  8. Toată lumea, mai puțin băncile

  9. Hmmm, daca pierderi pentru toti ziceti, atunci explicati cum de bancile nu ies in pierdere, ci dimpotriva, castiga? Adica pentru banci pierderile nu sunt proportionale cu pierderile populatiei. Chiar si cu aceasta criza ia sa vedeti ce profituri vor raporta bancile pe 2020. Daca tineti mortis sa umblati cu cioara vopsita se va vedea la urmatoarele alegeri.

    • Daca esti si dan13.
      Nu înțelegi.
      Si aberezezi.
      Si postezi
      Nimicuri.
      Probabil ca aveti doua clase mai mult ca trenul.

  10. Gollum, Gollum, Gollum!!!

  11. Asta pe de o parte, iar pe de altă parte cercetătorii de la Institutul National de Statistică (al Academiei Romane) ii vor așeza stratificat eșantionul lui Pandelica și spre sfârșitul săptămânii viitoare vor începe testările in teren din capitală. Sa nu mai spună nimeni că cercetarea românească nu e de mare angajament, că nu sunt teste, că nu sunt bani și că probabil atunci vom fi trecut de pragul de 1000 de oameni decedați. Fuck!!! Ăștia mai luminați, cum pot fi opriți acești viermi? Măcar acum.

  12. Dle Ministru nu aveti dreptate. Da este adevarat ca in aceste 9 luni bancile, daca nu vor incasa dobanda, vor pierde venituri. Daca nu vor mai exsista tranzactii nu vor mai fi comisioanea. O alta pierdere de venituri. Si atunci ati gasit o varianta prin care bancilor sa le fie totusi garantate aceste venituri, prin plati viitoare.
    Dar aceasta pierdere de venituri este valabila pentru intreaga evonomie. Majoritatea firmelor vor pierde venituri. Multe au inchis deja.
    Prin planul dvs defapt bancile vor fi cele ce nu vor pierde nici un leu prin amanarea ratelor. Insa populatia, a le caror interese trebuie defapt sa le puneti pe primul loc, va pierde masiv. Si aici nu aveti nici un plan.

  13. Pierderi or să fie doar din buzunarul oamenilor!
    Dobitocule….

  14. Capitalizarea dobanzii neplatite va duce la scumpirea creditului. Deci bancile vor castiga din nenorocirea care s-a abatut asupra noastra. Singura solutie este sa iesim din aceasta criza medicala cat mai repede. Si asta se poate face numai stiintific: testarea masiva a oamenilor si apoi izolarea numai a celor care au virusul. Statistica din Germania pune in evidenta faptul ca numai un procent infim mor cu adevarat de covid 19 – si aceia mai mult din cauza poluarii si fumatului ca factor agravant. In Germania se poate face aceasta analiza tocmai pentru ca ei au tesat f.f.f. multi oameni. Aceasta lectie au luat-o de la coreeni si de la chinezi. O aplica pe scara larga de acum inainte si USA. Deci testarea pe scara larga va oferi solutia si la criza economica. Pentru ca efectele acestei izolari vor fi mai grave decat virusul in sine. Asta este parerea mea -sa se aplice metode stiintifice bazate pe o statistica bine interpretata. O sa vedeti ca „povestea cu batranii” va fi infirmata de numarul mare de morti din randul tinerilor.

    • Germania are dublu numarul de paturi de spital ca Franta, de 3 ori ca Italia si de 5 ori ca Spania. Se presupune si ca numarul de paturi de ATI se pastreaza proportional. De aici rezulta numarul mai mic de decese, pentru ca au inca unde sa bage bolnavii. Si sigur numarul asta de paturi nu e pe hartie la nemti, stim cu totii ca in Italia si Spania si chiar si Franta se declara mai mult decat e doar ca sa iasa bine…

  15. deci bancile cu profituri de miliarde pe spatele clientilor nu primesc bani in perioada asta

    clientii care au generat profiturile din cauza situatiei de urgenta nu mai au bani, unii

    intradevar lege pentru bani .. mai pe scurt e nu e razboi … BANCA E DRACU SI NU SCAPI

    sa ne explice catzu cu piata financiara pe timp de razboi

  16. Adaug o intrebare la ultimile 3 comentarii extrem de „pertinente”.
    Daca in aceste 9 luni de amânări la plata, suspendări ( ziceți cum vreti) va porni (sigur) Marea Inflatie, sa zicem 20%, cine pierde?
    Sistemul bancar care asteapta sa i se întoarcă un capital imprumutat de peste 5 milIarde € si va primi in mod real 4 miliarde €?
    Repet, in mod real.
    Basca, celelalte venituri care nu se realizeaza.
    Despre bani pentru creditarea economiei nu ziceti nimic?
    E clar ca înțelegeți nimic dar va pricepeti si la economie si postati aberații.
    Imi fac mila de voi si va explic:
    Īmprumutați azi vecinul dvs cu 100 lei cu care puteti cumpara 100 de paini.
    Azi.
    Peste 9 luni va restituie 100 Lei inapoi.
    Cu care cumpărați 80 de paini.
    Ce e greu de inteles ca bancile se decapitalizeaza?

    • Bancile intotdeauna au castigat de pe urma crizelor. Si mai aveti ceva in vedere – politica de dobanzi este extrem de excesiva in Romania. De ce crizele trebuie sa apese numai si numai pe populati? De ce nu se imparte povara si catre banci?
      Daca si-ar reduce salariille/comisioanele managementului lor as subscrie. Cum se face ca sefii bancilor nu sufera niciodata pe timp de criza? Au salarii si comsioane de succes excesiv de mari. Adevarul este la mijloc. Cred ca se poate gasi o solutie ca nici bancile sa nu piarda dar nici clientii. Referitor la exemplu de mai sus – inseamna ca prevedeti o inflatie de 20%? Chiar exagerati! Asa ca (sa va parafrazez) ce e greu de inteles ca povara unei crize nu trebuie sa apese numai pe clientii bancilor?

    • Esti greu de cap: bancile prezente in romania, TOATE sucursale ale bancilor straine bine capitalizate si in perioada urmatoare si mai bine capitalizate(vezi sumele anuntate in tarile lor mama plus BCE) vor imprumuta masiv statul in EURO in perioada urmatoare, asta e contractul care s-a semnat de fapt intre guvern, bnr si banci, nu asta cu creditele private care ne-a vandut-o prost Pirtzu :)))

  17. Domnule ministru, ce se mai aude de stadiul anchetei spalarii banilor rusesti, prin intermediul bancilor ING, etc…cica vreo 12 pe teritoriul Romaniei??????????

  18. Cine sa forțeze BNR?!!!! BNR nu poate fi forțată de nimeni pentru ca are autonomie.
    BNR forțează băncile și pe noi.