Florin Iordache, atac frontal la Tudorel Toader: Atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru sau există posibilitatea remanierii / Dragnea l-a avertizat și el luni pe Toader, sugerând că moțiunea simplă depusă de opoziție ar putea fi adoptată
UPDATE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că, în cazul în care va fi remaniat din funcţie, va respecta decizia şi îşi va îndeplini obligaţia până în ultimul minut, transmite Agerpres.
„Eu v-am mai spus: s-au făcut doi ani de când sunt ministru, este o experienţă interesantă, am valorificat cunoştinţele pe care le-am avut, le-am dobândit ca judecător constituţional. Mi-am îndeplinit obligaţiile de ministru cu bună credinţă. Dacă se va hotărî remanierea mea, vom respecta decizia luată urmând procedurile legale şi îmi voi îndeplini obligaţia până în ultimul minut când apare în Monitorul Oficial numele următorului ministru al Justiţiei, care trebuie să vină la minister să facem o procedură de predare-primire de documente până la sigiliu. Dacă nu ai capacitatea să îţi îndeplineşti misiunea pe care o ai, te duci acasă, adică trebuie să faci distincţie dintre competenţele legale pe care le ai de îndeplinit, să ai puterea să ţi le îndeplineşti şi atâta tot”, a spus Tudorel Toader, la Parlament.
Întrebat dacă se teme că va pierde funcţia de ministru al Justiţiei, în contextul în care social-democratul Florin Iordache vorbea despre o demisie sau despre remaniere guvernamentală cu referire la persoana lui Toader, el a răspuns: „Nu, a zis că la noi în partid există…, dar la noi în partid, la dânşii în partid, că sunt mai mulţi acolo. Sunt mai mulţi (miniştri – n.r.), nu sunt numai eu”.
Deputatul PSD, Florin Iordache, a lansat marți un atac frontal la adresa ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe care l-a acuzat că nu respectă deciziile luate în cadrul PSD privind modificarea Codurilor penale prin ordonanțe de urgență și, tot prin ordonanță, să li se dea posibilitatea infractorilor condamnați definitiv începând cu 2014, de către completurile de 5 judecători ale ÎCCJ, să poată contesta sentințele judecătorești.
De asemenea, Iordache i-a sugerat lui Tudorel Toader să demisioneze de la Ministerul Justiției, vorbind inclusiv despre o posibilă remaniere a acestuia.
„Anumite clarificări trebuie făcute, pentru că domnule ministru am înţeles că tot ceea ce s-a făcut bine aţi făcut dvs., iar ceea ce s-a făcut rău s-a făcut în Parlament. (…) Dle ministru, nu întâmplător putem asculta şi opoziţia, că în luările de cuvânt şi ei au spus lucruri bune. Luaţi exemplul dnei prim-ministru Viorica Dăncilă. Prin consultare şi cu aşezare la masă a tuturor putem avea nişte legi mai bune, dle ministru. (…) Şi în încheiere, stimaţi colegi, nu vă bazaţi pe noi pentru a trece această moţiune simplă. în PSD sunt două chestiuni foarte clare: atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru sau există posibilitatea remanierii”, a declarat Florin Iordache în plenul Camerei Deputaților, cu ocazia dezbaterii moțiunii simple împotriva lui Tudorel Toader.
El i-a cerut ministrului să spună când dă OUG pe codurile penale.
„Eu şi colegii mei din PSD am luat voturi să fim la putere şi să îndeplinim ceea ce am promis. Noi am promis o justiţie în slujba cetăţeanului, o justiţie astfel încât să nu mai existe abuzuri în justiţie, dle ministru. Cred că dvs şi noi avem o decizie de cel puţin 2 luni de zile în care am stabilit că cel puţin articolele declarate const privind CP şi CPP şi decizia cu completurile de 5. Aveţi obligaţia, dle ministru, să ne spuneţi când daţi această ordonanţă”, a mai spus deputatul PSD.
Atacul lui Iordache a venit după ce Tudorel Toader a reiterat faptul că nu el este vinovat de înființarea Secției speciale de investigare a magistraților, ci majoritatea parlamentară.
”Îmi asum ceea ce am făcut eu. Vreau să vă spun aşa, şi anume data de 25 octombrie 2017. M-am prezentat la Comisia specială, timp de 50 de minute am prezentat un proiect de lege pentru modificarea celor 3 legi ale justiţiei (…) şi un draft pe 18 pagini pentru solicitarea Comisiei de la Veneţia. Le-am lăsat la solicitarea comisiei (…), după o săptămână au apărut trei proiecte de lege şi mai departe opera de legiferare nu a fost a Ministerului Justiţiei, ci a Parlamentului”, a declarat Tudorel Toader.
El a precizat, de asemenea, că Guvernul a trimis două proiecte de lege pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
”Cele două proiecte au venit la dvs. în Parlament şi mai departe a fost continuată opera de legiferare”, a mai spus Toader.
„Prin urmare, mă bucur dacă reţineţi că n-am negat nimic din ceea ce fac eu, dar dacă sunteţi de acord să nu preiau eu ceea ce n-am făcut eu, ca să nu zic ceea ce fac alţii”, a subliniat ministrul Justiţiei.
Luni, președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis un avertisment fără echivoc ministrului Justiției, Tudorel Toader, sugerând că moțiunea simplă împotriva acestuia, care va fi dezbătută miercuri în Camera Deputaților, ar putea fi adoptată.
Întrebat de jurnaliști dacă Tudorel Toader ar trebui să aibă emoții miercuri la dezbaterea moțiunii de cenzură, Dragnea a răspuns: ”Nu ştiu, chiar nu ştiu să răspund. Sincer, nu pot să răspund la această întrebare pentru că nu ştiu”.
”Are în continuare susținerea deputaților PSD?”, au insistat jurnaliștii. ”Vedem miercuri”, a replicat Dragnea.
Pe 10 decembrie 2018, Comitetul Executiv (CEX) al PSD a decis în unanimitate ca Guvernul să modifice prin ordonanță de urgență Codurile penale, mai exact acele prevederi declarate constituționale de către CCR.
De asemenea, social-democrații fac presiuni pentru o altă ordonanță de urgență care să dea posibilitatea ca toți infractorii care au fost condamnați definitiv de completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu 2014, să poată contesta sentințele judecătorești. Principalul beneficiar al unei astfel de ordonanțe ar fi chiar liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și 4 ani termen de încercare, în 2016, în dosarul Referendumul.
Tudorel Toader a promis în repetate rânduri că va prezenta Guvernului o astfel de ordonanță de urgență, dar, spre iritarea lui Liviu Dragnea, nu s-a ținut de cuvânt.
Promisiunile neonorate făcute de Tudorel Toader privind OUG-ul pe completurile de 5:
Pe 5 ianuarie, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat la Antena 3 că Guvernul va adopta prin ordonanță de urgență ”măsuri compensatorii” pentru persoanele condamnate penal de completurile de 5 judecători (C5) de la Înalta Curte de Casație și Justiție și care au pierdut termenul legal de 30 de zile de la comunicarea sentinței definitive motivate pentru depunerea contestației în anulare.
”În termen scurt vom veni cu măsuri compensatorii pentru cei care au pierdut termenul de contestație în anulare”, a declarat Tudorel Toader, fără a explica ce fel de ”măsuri compensatorii” are în vedere și fără să fie întrebat de ”jurnaliștii” din platou.
Pe 20 ianuarie, Toader a anunţat, la România TV, că a scris draftul ordonanţei prin care se vor putea contesta toate sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. El a explicat că Guvernul urmează să adopte o OUG prin care să se extindă termenul contestaţiei în anulare, de la 30 de zile în prezent, la toate cazurile în care completul care a judecat a fost constitut nelegal.
„Dăm OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, va judeca”, a declarat ministrul Justiţiei.
”Am pregătit un proiect de OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor condamnați de către complete nelegal constituite și vor vor putea face contestație în anulare, iar instanța îi va judeca. OUG pentru contestația în anulare de către cei condamnați definitiv care au pierdut termenul de contestație. Eu propun soluția, am făcut draftul, doamna premier va decide”, a mai spus Tudorel Toader.
Pe 28 ianuarie, Tudorel Toader a anunțat din nou că va propune „probabil în termen scurt“ ordonanța de urgență care să le permită celor condamnați definitiv să poată depune contestație în anulare împotriva sentințelor date de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte în perioada 2014-2018.
”Soluția se referă la hotărârile rămase definitive pronunțate de completuri nelegal constituite – se referă la cei condamnați, dar și la cei achitați. Soluția e OUG. Nu am făcut propunerea. O voi face, probabil în termen scurt”, a declarat Tudorel Toader, tot într-o emisiune la Antena 3.
Întrebat duminica trecută ce se întâmplă cu ordonanțele de urgență anunțate pe Codurile penale și pe posibilitatea revizuirii sentințelor definitive date de completurile de 5 de la ÎCCJ, Dragnea a răspuns, iritat, că încă nu are un text care să-i fi venit de la Tudorel Toader.
”Nu vreau să vorbesc despre himere. Când o să văd un text care o să conțină ceea ce s-a discutat în CEX și care, pe mine și pe Tăriceanu să ne convingă că acele OUG repară mare parte dintre nedreptăți, o să vorbesc despre el și o să-l susțin. Până atunci nu vreau să vorbesc”, a replicat Dragnea.
Chestionat în continuare cât mai așteaptă ca ministrul Justiției să vină cu un astfel de act normativ, liderul PSD a răspuns: ”Altă întrebare”.
Pe 7 noiembrie anul trecut, Curtea Constituțională a admis, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind compunerea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte în perioada 2014 – 2018. În urma deciziei CCR de, Înalta Curte a fost obligată să-i tragă la sorți pe toți judecătorii din completurile de 5, fiind astfel puse sub semnul întrebării toate deciziile luate de instanța supremă în ultimii patru ani.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii