Florin Iordache despre abuzul în serviciu: Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal. Se va merge în civil, se recuprează banii şi gata/ Ministrul Justiției: pragul pentru abuz, un salariu minim pe economie
Preşedintele Comisiei pentru legile justiţiei, fostul ministru Florin Iordache a declarat, duminică, la Antena 3, că modificările Codului Penal privind abuzul în serviciu vor fi votate în zilele următoare și a spus despre abuzul în serviciu că nu mai trebuie sancționat penal, ci rezolvat în civil. .”Vrem să închidem odată această definiţie a abuzului în serviciu pentru că prea s-au întâmplat aceste abuzuri în ultima perioadă şi acestea nouă ne-au dat de gândit. Vom discuta, înţeleg că există o propunere din partea Ministerului Justiţiei cu un prag minimal, dar, repet, e foarte important să nu mai existe abuzuri. Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal. Se va merge în civil, se recuprează banii şi gata”, a declarat Iordache.
- Update 21: 30 Ministrul Justiției a declarat, duminică seara, la România TV, cu referire strict la abuzul în serviciu, că există două decizii ale Curții Constituționale, una stipulând că obligația pe care funcționarul nu o îndeplinește sau o îndeplinește defectuos trebuie să fie prevăzută într-o lege sau într-o ordonanță. În cea de-a doua decizie, potrivit lui Toader, Curtea a spus că este necesar să se delimiteze formele răspunderii juridice, răspunderea disciplinară de cea penală, adică trebuie să existe un prag. „Cu privire la acest prag, eu i-am spus rezonabil și l-am căutat. L-au găsit eu mai de demut, dar acum i-a venit vremea să îl exprim în public. Am organizat la Ministerul Justiției dezbateri cu societatea civilă, cu asociațiile profesionale, le-am repetat după ce am revenit de la CSM. Am primit foarte multe propuneri de prag. Unii au zis un leu, alții au zis un salariu, alții 10.000, alții 100.000 , foarte multe propuneri. Am luat act de ele, am cerut la Ministerul Public o statistică. «Domnule, pentru abuz în serviciu, la care este pragul minim pentru care ați trimis în judecată?» Mi s-a dat răspunsul respectiv, o statistică de la trimiterile în judecată și mi s-a spus că, de regulă, nu s-a coborât sub 1.400-1.500 de lei. Adică nu ar prezenta acel pericol social dacă un funcționar a creat, prin neglijența lui, o pagubă sub 1.400-1.500 de lei. Prin urmare, răspunzând la cea de-a doua decizie CCR, la ministerul Justiției, preluând din propunerile pe care le-am desfășurat la sediul ministerului, din statistica pusă la dispoziție de Ministerul Public, am opinat și asta este propunerea noastră ca pragul să fie echivalentul unui salariu minim pe economie, dar nu un minim net, ci unul brut. (…) Noi am transmis deja această propune, o va susține în forma asta. Dacă valoarea pagubei e sub înseamnă că nu prezintă pericol social și fapta nu intră în sfera ilicitului penal, ci rămâne în sfera ilicituluI disciplinar, dacă valoarea pagubei e mai mare de salariul minim, sigur se pune problema răspunderii penale, dar judecătorul are instrumente de a individualiza pedeapsa”, a declarat ministrul Justiției, la România Tv, citat de HotNews.ro.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Zetea, că Uniunea nu sprijină niciun prag propus de către partidele politice în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, ci doreşte să lase judecătorul să decidă dacă există sau nu un prejudiciu. Amintim că articolul din Codul Penal referitor la abuzul în serviciu ar urma să fie discutat luni, după ce joi comisia Iordache a modificat joi două treimi din Codul penal în aproximativ patru ore.
Majoritatea PSD – ALDE – UDMR a decis ca pentru spălarea banilor sau constituirea de grup infracțional organizat să nu se mai dispună confiscarea extinsă a averii, să se acorde circumstanțe atenuante în cazul infracțiunilor de corupție și să relaxeze condițiile pentru eliberarea condiționată din închisoare.
PSD a propus cea mai radicală revizuire a acestei infracțiuni: impunerea unui prag de 200.000 de euro și scăderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 1 – 5 ani. Prejudiciul calculat de procurori în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat joi este de 108.000 lei. În cazul impunerii unui prag mai mare de 108.000 lei pentru abuzul în serviciu, Liviu Dragnea scapă automat de acuzații și, implicit, de condamnarea de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, deoarece va beneficia de legea penală mai favorabilă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii