Florin Iordache, întrebat dacă e o coincidență că a sesizat CCR după ce avocații lui Dragnea au ridicat aceeași problemă: ”Nu, în nici un caz”
Florin Iordache, care a sesizat CCR pe problema completurilor de trei judecători de la Înalta Curte, a spus miercuri că ”în nici un caz” nu e o coincidență între sesizarea sa și faptul că avocații lui Liviu Dragnea au ridicat în instanță aceeași problemă.
”Nu putem privi nepăsători la memoriile înaintate la Cameră și Senat și în calitatea noastră de parlamentari am constatat o încălcare a legii și era normal să sesizez CCR”, a spus Iordache.
Vicepreședintele Camerei Deputaților a mai spus, în cadrul pledoariei în fața judecătorilor constituționali, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a greşit când a refuzat să constituie completuri specializate pentru dosarele de corupţie şi a persistat în această greşeală.
„A greşi e omeneşte, a persista în greşeală e foarte grav. Eu înţeleg că în momentul în care am aderat la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ne-am grăbit cumva şi nu ne-am asigurat, dar respectarea drepturilor omului… sunt chestiuni fundamentale. (…) Invocăm faptul că toţi judecătorii Înaltei Curţi sunt oameni foarte bine pregătiţi, dar invocăm faptul că de-a lungul timpului Înalta Curte (…) trebuia măcar o dată, într-un an, să stabilească un număr de completuri specializate. (…) Trebuia să existe o astfel de decizie, fie a preşedintelui, fie a colegiului (Colegiul de conducere – n.r.). Nu există o astfel de decizie. Încălcarea legii, din punctul nostru de vedere, este foarte gravă”, a spus Iordache.
În opinia sa, atitudinea ÎCCJ reprezintă o sfidare la adresa Parlamentului şi a avut ca efect încălcarea dreptului cetăţenilor la liberul acces la justiţie.
„De-a lungul timpului a perpetuat o sfidare a Parlamentului, de-a lungul timpului cred că Înalta Curte (…) a încălcat şi statul de drept, ordinea constituţională şi accesul liber la justiţie. Ne dorim cu toţii o justiţie independentă, dar ne dorim cu toţii o justiţie cu respectarea legii, iar respectarea legii trebuie să plece şi de la Înalta Curte”, a mai spus Florin Iordache.
Reamintim că la sfârșitul lunii martie, Florin Iordache, în calitate de președinte delegat al Camerei Deputaților, a sesizat CCR pentru soluționarea unui presupus conflict între Parlament și Înalta Curte privind inexistența completurilor de 3 judecători specializate pe corupție la ICCJ.
Iordache a preluat strategia apărării în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare. El a făcut sesizarea la CCR pe când era delegat președinte al Camerei Deputaților, chiar în săptămâna în care Liviu Dragnea a fost internat în spital, acuzând dureri de spate.
Potrivit strategiei avocaților lui Dragnea, preluată de Iordache în sesizarea către CCR, verdictul de condamnare dat în iunie anul trecut nu a fost emis de un complet specializat aşa cum cer legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie la articolul 29, legea 304/2004 privind organizarea judiciară la articolele 19 alineatul 3, 35 alineatul 2 şi 36 alineatul 3, precum şi regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a ICCJ. Ultimele două articole de mai sus din legea 304/2004 au fost modificate anul trecut de PSD-ALDE.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii