Florin Iordache, răsucire cu 180 de grade față de 2009 când propunea scoaterea procurorilor de sub autoritatea ministrului Justiției și recunoașterea independenței lor
În 2009, în raportul comisiei speciale pentru analizarea crizei intervenite în justiție, analizat de G4Media.ro, Florin Iordache, președintele respectivei comisii, propunea o serie de soluții pentru asigurarea independenței sistemului judiciar. Printre acestea: scoaterea procurorilor de sub autoritatea ministrului Justiției și recunoașterea independenței lor.
O măsură aflată în totală contradicție cu convingerile și acțiunile lui Iordache din ultimii doi ani. În calitate de ministru al Justiției a conceput și redactat OUG 13, iar în calitate de președinte al comisiei speciale, a măcelărit legile Justiției și Codul de procedură penală. La rând așteaptă Codul penal.
Context
2009 a fost un an măcinat de proteste ale magistraților, care clamau, printre altele, garantarea independenței față de politic și stoparea atacurilor din presă la adresa judecătorilor și procurorilor. Unul dintre vârfurile de lance care solicitau aceste lucruri a fost Mona Pivniceru, la acea vreme președinta Asociației Magistraților din România (AMR). Ulterior, Pivniceru a fost numită ministru al Justiției în Guvernul Ponta, iar apoi judecător la Curtea Constituțională, unde este și în prezent. Mona Pivniceru este unul dintre judecătorii care au votat pentru obligarea președintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
Protestele magistraților au fost ample, astfel încât, în Parlament, a fost constituită o comisie specială ”pentru analizarea crizei intervenite în Justiție”. Președinte al comisiei a fost numit Florin Iordache. La lucrările acesteia au participat reprezentanți ai sistemului judiciar, inclusiv președinta AMR, Mona Pivniceru.
Propunerile și concluziile comisiei speciale
Comisia specială din 2009 condusă de Florin Iordache a propus o serie de măsuri legislative ”care se impun”:
- Modificarea cadrului juridic ce vizează cariera profesională a procurorilor în sensul stabilirii unui mecanism de promovare în funcţii de conducere identic cu cel al judecătorilor, scoaterea acestora de sub autoritatea Ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi recunoaşterea independenţei lor
- Interzicerea modificării legilor justiţiei prin ordonanţe emise de Guvern
De asemenea, comisia condusă de Florin Iordache a identificat printre cauzele crizei din justiție ”blamarea publică a sistemului judiciar” în studiourile televiziunilor.
”Sunt de remarcat extrapolarea total nejustificată a unor cazuri izolate privind nerespectarea legii sau a deontologiei profesionale de către unii magistraţi la nivelul întregului corp profesional (…) Orice litigiu judiciar, şi cu atât mai mult cauzele penale, nu poate fi soluţionat decât în cadrul prescris de lege, procesele nu se pot judeca în studiouri de televiziune sau redacţii de ziar”, se arată în raportul elaborat de comisia specială.
În ultimii ani, Florin Iordache a făcut o piruetă de 180 de grade față de 2009, transformându-se într-unul dintre artizanii modificării legislației penale în favoarea infractorilor și în defavoarea magistraților.
Tot el, deși în 2009 recomanda ca această legislație să nu fie modificată prin ordonanțe și ca orice amendare să aibă acordul CSM, a fost artizanul OUG 13 în iarna anului trecut, pe care a adoptat-o în pofida avizului negativ al CSM.
De asemenea, Florin Iordache conduce comisia parlamentară specială care a măcelărit legile Justiției și a început modificarea, în același trend, a Codurilor penale. PSD ia în calul inclusiv modificarea lor prin ordonanță de urgență, după cum a anunțat Liviu Dragnea.
Foto: Florin Iordache (Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii