G4Media.ro

Florin Jianu: În afară de România şi Italia, toate ţările UE au…

Foto: Florin Jianu CNIPMMR / Facebook

Florin Jianu: În afară de România şi Italia, toate ţările UE au spus că nu vor partea de împrumuturi din PNRR

România şi Italia sunt singurele două ţări din Uniunea Europeană care au accesat partea de împrumuturi din Facilitatea de Recuperare şi Rezilienţă a UE, în timp ce restul ţărilor europene au accesat doar partea de granturi, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

„Aici e o problemă fundamentală, de gândire: din cunoştinţele mele, majoritatea ţărilor, în afară de România şi Italia – nu ştiu dacă mai e şi altă ţară – majoritatea ţărilor cer numai partea de granturi. Toate celelalte ţări, 25 de ţări ale Uniunii Europene, au spus că nu vor partea de împrumuturi. De ce? Pentru că la momentul de faţă nu ştim cum vor evolua lucrurile, nu ştim cum evoluează economia. Numai România şi Italia – care a cerut 222 de miliarde din PNRR – au cerut şi acest capitol de împrumuturi”, a afirmat Florin Jianu.

Liderul organizaţiei patronale a IMM-urilor a criticat faptul că în PNRR granturile sunt destinate sectorului public, în timp ce împrumuturile din program sunt alocate mediului privat.

„Dacă tot ceri acest capitol de împrumuturi, nu e acceptabil ca întreaga povară să o transferi pe mediul privat şi să spui că spre mediul privat vor merge eminamente împrumuturi, dobânzi subvenţionate şi aşa mai departe, deci fonduri rambursabile, şi să duci fondurile nerambursabile în zona publică, în zona de stat. Că nu creezi valoare adăugată acolo: acolo banii se vor duce pe nişte tipuri de reforme, asistenţă tehnică şi aşa mai departe, ori în zona privată aveai nevoie de această capitalizare a firmelor, care nu se face mărind gradul de îndatorare, se face punând acolo în parte granturi”, a precizat Florin Jianu.

Preşedintele CNIPMMR a estimat că sectorul public nu va fi capabil să absoarbă banii alocaţi prin PNRR.

„Fac o prognoză: ştiţi ce se va întâmpla cu PNRR? Ce s-a întâmplat cu toate programele operaţionale: la sfârşit se vor uita cum să dea bani către mediul privat, pentru că mediul public n-a fost în stare să absoarbă acei bani. De ce nu ne asumăm la un moment dat că începem cu mediul privat, nu terminăm cu mediul privat. Aţi văzut, pe POR, pe toate programele operaţionale s-a întâmplat exact la fel: au văzut că în mediul public nu reuşesc să cheltuiască banii şi au transferat o grămadă de bani proiectelor din mediul privat, aplicaţiilor din POR sau din alte programe. De ce nu facem de la început chestiunea asta?”, a menţionat Florin Jianu.

Foto: Florin Jianu, CNIPMMR / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Să mori tu că, dacă erați tu și PSD-ul tău la putere, refuzați partea de împrumuturi!!! Ufaaaa!

    • Moșule, lasă mă PSD-ul, nu ați venit voi ăștia „curații și noii” să faceți o altfel de politică? Ce vedem? De un an și jumătate, faceți la fel ca PSD-ul, chiar mai rău pe alocuri. Despre ce vorbim aici?!

    • @Eugen
      Păi, dacă e la fel, înseamnă că și PSD ar fi luat toți banii, nu doar jumate. Că ăsta era subiectul, nu?

    • Bineînțeles că și PSD-ul ar fi luat toți banii. Dar ideea este că partidele care alcătuiesc momentan coaliția de guvernare, au promis alegătorilor o altfel de politică, total diferită față de cea a PSD-ului. Acesta este lucrul pe care vroiam să-l subliniez.

    • Da, cu asta sunt 100% de acord.

    • Nu poti repara intr-un an ce au stricat altii in 10 !! Si devine si mai greu cand altii iti pun piedica . Hai mai bine sa ii lasam sa isi faca treaba , si la final tragem concluzii .
      Sector privat ?? Masura 3 granturi de investitii . Mai mult de 70% din aplicatii (daca nu ma insel ) aveau in proiect sediu de firma . Asta inseamna sectorul privat . Marea majoritate cauta castigul propriu fara sa aduca ceva bun in societate sau economic .
      Sector public ? Trebuie bani pentru modernizare . PNRR . Important ii sa si se faca ceva concret si vizibil cu ei . Nu doar hotie cum au facut cei din PSD . Si momentan chiar am incredere in domnu Cîtu ca va face ceva cu acesti bani . Sper sa nu ma insel .

  2. Florin Jianu a zis bine, practic a facut praf PNRRul politrucilor!
    Si a mai zis ceva: in timp ce la TV Zombie ridica in slavi PNRRul si ne asigura cata fericire ne va aduce peste 5 ani, Jianu spune cu totul altceva: BANII sunt aruncati catre sectorul public care e mare consumator de bani, NU catre Sectorul PRIVAT care PRODUCE BANI, cum vorbeste frumos chiar Zombie la TV!
    „Florin Jianu (CNIPMMR): „PNRR sprijină 0,04% din totalul IMM-urilor din România”.
    Măsurile de sprijin introduse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru întreprinderile mici şi mijlocii acoperă 0,04% din totalul IMM-urilor din România, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de presă, arată Agerpres.
    „Cu privire la măsurile de susţinere a mediului de afaceri, în PNRR am identificat 8 programe, în valoare de 1,335 de miliarde de euro. Acestea realizează o susţinere pentru 3.246 de firme. Avem 2 programe mai consistente, fiecare în valoare de câte 300 de milioane de euro, alte două programe în valoare de 200 de milioane de euro, trei programe în valoare de câte 100 de milioane de euro şi un program în valoare totală de 35 de milioane de euro. În TOTAL avem 1,3 miliarde de euro susţinere pentru 3.246 de firme, care reprezintă 0,04% din totalul IMM-urilor din România. Deci, aceasta este principala REFORMA pe care o realizează PNRR pentru numai 3.200 de firme, adică pentru 0,04% din totalul IMM-urilor din România”, a afirmat Florin Jianu.
    El a subliniat că 22% din valoarea totală a măsurilor de sprijin acordate mediului de afaceri nici măcar NU ajung la IMM-uri, reprezentând comisioane pentru diferite entităţi.
    „Din analiza CHELTUIELILOR finanţate din PNRR rezultă faptul că 22% din valoarea totală prevăzută pentru mediul de afaceri, respectiv 286 de milioane de euro, vor reprezenta COSTURI de administrare şi cheltuieli pentru COMISIOANE ale unor entităţi terţe(firmele lui Barna si ale celor de la PLUS!!!). Acest lucru este menţionat la pagina 676 din PNRR, în care ni se spune clar că vor merge Costuri şi Comisioane de management în valoare de 0,5% anual pentru implementarea unuia dintre fonduri, respectiv costuri şi comisioane de management la un plafon indicativ de 20%. Deci, din 1,3 miliarde de euro, 286 de milioane de euro vor merge pe comisioane de administrare, comisioane bancare, asistenţă tehnică, comisioane de management. Deci, practic, 1/5 din banii alocaţi nici măcar nu vor ajunge la IMM-uri. Din calculele noastre, aceşti 286 de milioane de euro ar fi putut să însemne susţinerea pentru cel puţin 6.000 de start-up-uri, printr-un program destinat start-up-urilor. De altfel, start-up-urile sprijinite prin PNRR se ridică la numărul MIRACULOS de 69. Am identificat acolo 69 de start-up-uri care vor fi sprijinite prin PNRR”, a adăugat Florin Jianu.
    Liderul organizaţiei patronale a apreciat că măsurile din PNRR destinate mediului de afaceri NU vor ajuta la o reformă majoră în domeniu.
    „Din păcate, NU vom realiza reforme majore cu acest PNRR, pentru că am identificat un număr de 3.200 de firme care reprezintă mult prea puţin pentru nevoile actuale de redresare, de susţinere a sectorului IMM. Când sprijini 0,04% din totalul sectorului de IMM nu poţi să spui că realizezi reforme majore. Când merge pe comisioane 22% din totalul alocării pentru mediul de afaceri, iar nu poţi să spui că susţii o reformă majoră. Când ai un număr ridicol de 69 de start-up-uri pe care le susţii, la nivelul unei economii care are atât de mare nevoie de susţinerea start-up-urilor şi a IMM-urilor pentru redresare în această perioadă, NU poţi să spui că realizezi o mare reformă”, a subliniat acesta.
    Preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor a arătat că Germania va începe în câteva săptămâni implementarea PNRR, în timp ce România va mai aştepta luni de zile până la debutul programului.”

    Cand guvernantii NU au avut la viata lor o firma sau au avut Firme cu Statul(cei din USR-PLUS!), unde Contractele si Banii veneau fara nici o grija, curgand in torente de neoprit Comisioanele, nu ai cum sa intelegi ce e aia FIRMA privata!
    Jigodii ordinare!

    • Cine naiba sta sa citeasca toate aberatiile de mai sus lili ? Pai noi avem timp de pierdut asa inutil. Fii scurta si la obiect te rog, altfel tocesti tastatura degeaba. Succes in cariera de postac !

    • @Marius
      Postacii DOC au alt tipar și nu-și permit să piardă atâta vreme la o postare.
      La ’mneai e mai grav: o face din convingere și pasiune… Și ca să-și umple timpul pe la biroul de bugetar.

    • Aveti timp. Oricum, daca tot aveti timp, ati face bine sa nu il mai preluati aiurea pe baiatul de mai sus, cu copy-paste.

      ” În TOTAL avem 1,3 miliarde de euro susţinere pentru 3.246 de firme, care reprezintă 0,04% din totalul IMM-urilor din România”

      Daca 3.246 reprezinta 0,04% din totalul IMM-urilor din România, inseamna ca avem 8 milioane de IMM-uri in Romania. In fapt, avem mai putin de 500.000. Si oricum nu e treaba statului sa toarne cu miliarde de euro peste IMM-uri, cum vrea habarnistul de mai sus,

    • @Marius: Obisnuiti-va sa cititi, face bineeeeee!!!
      @Manu: Sunt pensionara, bine mersi!!!
      Mai mult, se vede ca sunteti postac ocazional, altfel ati fi stiut ca postez dur impotriva bugetarimii lui Zombie Vasilica Citu!!!

      De felul vostru nu prea cititi, asa-I??!!!

    • @silicon_v: rfi: „Germania are 3 REFORME majore și își dorește să digitalizeze întreaga producție, își dorește să finanțeze proiecte din domeniul cercetării dezvoltării din domeniul industrial și își dorește să finanțeze clusterele de inovare. 30% din aceste fonduri merg obligatoriu către întreprinderile mici și mijlocii.”
      IMMurille, in majoritate afaceri de familie, sunt motorul Economiei Germaniei si au fost grav afectate de pandemie!
      Vor fi ajutate masiv sa se REDRESEZE cu BANI multi din PNRR!!!
      NU mai trancaniti in interes de partid, cititi mai mult, nu mai ascultati minciunile politrucilor de la Bucuresti care NU au avut la viata lor o afacere!!!

    • @lili

      Vreti sa vedeti cum lucreaza si cum au ajutat in Romania piata privata? Dati o cautare pe olx sa vedeti cate pensiuni sunt de vanzare, toate facute din fonduri europene. Gramezi, tone, mii! Bani aruncati aiurea in industrii neviabila. Daca acei intreprinzatori faceau pensiunea din banii lor se uitau de o mie de ori ce fac acolo si incercau sa inteleaga daca exista piata pentru ce vor sa faca. Dar nu au fost banii lor

      Investitiile prin PNRR catre IMM-uri puteau ajunge acolo numai daca astea dovedeau ca au capacitate de cercetare si inovare in domeniile cerute de PNRR. Poate il credeti pe baiatul de mai sus, ca exista zeci de mii sau sute de mii de IMM-uri capabile sa faca asta in Romania. Eu nu cred asta. Cred ca si cele 3200 de IMM-uri sunt cam umflate cu pompa, ca sa fie.

      In fapt, nici baiatul de mai sus nu crede asta. Doar ofteaza la gandul acelor miliarde, care ii par prea putine. Ei, daca alocam si noi ca Germania macar 10 miliarde de euro pentru IMM-uri, va dati seama cate pensiuni, mini-hoteluri, pastravarii si crescatorii de struti putea face aici, in Romania? Ghinion, aia din UE refuza sa mai dea banii pe chestiile astea prin PNRR.

    • @Silicoane, știi tu ceva, dar incomplet și puțin eronat!
      Împrumutul prin PNRR nu este la dobânda medie a UE, ci la dobânda minimă.
      Partea nasoală este ca aceste împrumuturi se adaugă la datoria publică din acest moment și sărim bine de 50%, chiar 55%, praguri care vin cu noi condiții pentru următoarele împrumuturi.
      Partea și mai nasoala va fi că, atunci când va trebui sa returneze din aceste împrumuturi superieftine, România nu vă avea resurse proprii si se va împrumuta din nou cu dobânzi și mai mari ca înainte de PNRR pentru a rambursa împrumuturile „pomană” din PNRR.
      Și atunci te vei întreba: „Și, cu asta, ce-am făcut?!!”

  3. OLAF sau Kovesi vor verifica legalitatea chelturii banilor imprumutati?

    Ca banii dati moca se verifica, cel putin teoretic.
    Imprumutul trebuie rambursat cu dobanda, deci mai verifica cineva daca banii sunt furati sau nu?

  4. Normal ca prostii cred, „baietii dastepti” stiu PRECIS ca imprumuturile nu-i ajuta, pentru ca nu-i pot pradui cum vor ei. Granturile sunt altceva, numai bune de praduit!!
    Daca esti om de afaceri, stii precis ca un imprumut avantajos, ca cel de la UE te poate ajuta sa te retehnologizezi, sa-ti instruiesti personalul, etc. – ceea ce la urma creste competitivitatea.

  5. Mai intai, in ultimii 30 de ani, eu nu stiu cand a avut Romania excedent bugetar. Pe scurt, ne imprumutam oricum, chiar si in vremurtile cele mai bune economic, tot ajungeam la 3% din PIB deficit bugetar anual. Acesti bani sunt de imprumutat, ca altundeva de unde?

    „Nu este nicio diferență bla-bla”

    Exista trei mari diferente:

    1. ne imprumutam la dobanda medie din UE, adica la ceva ce nu putem visa acum sau in viitorul apropiat. Acum ne imprumutam cel mai scump dintre toata tarile UE, cu dobanzi duble fata de Ungaria

    2. ne imprumutam pe termen extrem de lung, de aproape 30 de ani (de returnat pana in 2050). Mult mai usor de returnat, mai ales dupa 30 de ani de crestere economica. Exemplu: acum 20 de ani, o datorie de 15 miliarde de euro ne cocosa, era de nereturnat, pentru ca reprezenta aproape 40% din PIB. Acum suma asta reprezinta reprezinta 6% din PIB, iar peste 30% o sa fie fara doar si poate bine sub 3% din PIB.

    3. imprumuturile au o tinta clara: proiecte de investitii, agreate cu Comisia Europena, care vor fi urmarite prin controale la fiecare 6 luni. Adica, din banii aia nu putem creste salarii, nu putem da pensii speciale si nu putem arunca banii aiurea spre clientela politica prin PNDL-ul sau alte mizerii similare.

    La nevoile uriase de investitii pe care le are Romania, era cea mai mare prostie sa nu accesam acei bani.

  6. Da, 25 de țări e proaste și 2 deștepte!!!

  7. Am citit un pic din articol. Nu am nimic cu neica nimeni care spune el ca are informatii, probabil de la Moscova, dar stiu un singur lucru si este cert, si Spania a accesat la acele imprumuturi nu doar la granturi. Cel mai probabil nu a vrut sa o spuna deoarece la conducerea Spaniei este un „partidulet frate de sange” cu PSD😂😂😂😂

  8. Scurt, ca e tarziu: trebuie luat tot ce se da, ca sunt bani de tocat.
    Doar n-or sa ii dea ei inapoi…

  9. Proiectele de “investitii” finantate de Bruxelles sunt de fapt ajutoare de stat mascate pentru industria din tarile Vestice. Adica proiectele sunt cum se zicea pe vremuri STAS, scoase din sertar la dunga si cuprind tot la cheie: ce sa cumperi, de unde sa cumperi, de la cine sa iei instructajul etc cu zero interes daca ai ce face mai departe cu productia sau nu…

  10. Bucurati-va, romani! Aveti posibilitatea sa va mai bucurati inca 3 ani si jumatate. Azi-maine veti plange dupa Ardeal.