FMI: Economia palestiniană, devastată de conflictul cu Israelul
Diagnosticul era previzibil. Fără nicio surpriză, având în vedere amploarea pagubelor provocate de bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza, economia acestui teritoriu a fost complet devastată de un an de conflict, a declarat joi Fondul Monetar Internațional (FMI), citat de Le Figaro.
Potrivit datelor FMI, PIB-ul Fâșiei Gaza a scăzut cu 86% în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, în timp ce economia Cisiordaniei s-a contractat cu 25% în aceeași perioadă, a explicat directorul de comunicare Julie Kozack în cadrul unui briefing de presă.
În plus, populația din Gaza „trebuie să facă față unor condiții socio-economice dezastruoase, agravate de criza umanitară continuă și de accesul inadecvat la ajutorul internațional”, a subliniat Kozack. Bombardamentele israeliene neîncetate, după atacul Hamas din sudul Israelului din 7 octombrie, care a provocat moartea a peste o mie de persoane, au ucis peste 42 000 de oameni și au rănit peste 97 000, potrivit ultimelor cifre publicate joi de Ministerul Sănătății al guvernului Hamas.
Extinderea conflictului
Israelul a avut de asemenea de suferit din punct de vedere economic de pe urma conflictului, care a redus puternic turismul în regiune, dar a mobilizat și o parte a forței sale de muncă, cu o scădere de 20% a PIB-ului său în ultimul trimestru din 2023, pe care o redresare parțială în prima jumătate a anului 2024 nu a putut să o compenseze. Extinderea conflictului din Liban „sporește riscurile și incertitudinea și ar putea avea consecințe economice majore pentru regiune și nu numai”, a adăugat Julie Kozack. Mai mult, „intensificarea conflictului din Liban se adaugă la o situație macroeconomică și socială deja fragilă”, a adăugat ea. „Urmărim situația îndeaproape și cu mare îngrijorare”, a conchis Kozack.
Armata israeliană a început bombardamente aeriene masive în 23 septembrie, vizând Hezbollah în sudul și estul țării, precum și suburbiile sudice ale Beirutului, după un an de schimburi de focuri transfrontaliere, ca urmare a deschiderii de către mișcarea libaneză a unui front împotriva Israelului în „sprijinul” aliatului său palestinian Hamas. Potrivit cifrelor oficiale, peste 1 928 de persoane au fost ucise în Liban din octombrie 2023, dintre care mai mult de 1 000 de la exploziile dispozitivelor de transmisie ale Hezbollah din 17 și 18 septembrie, atribuite Israelului, și de la începerea bombardamentelor aeriene masive.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii