G4Media.ro

Prognoza FMI pentru România 2020: cea mai mare scădere economică și cel…

Sursa foto: Pexels

Prognoza FMI pentru România 2020: cea mai mare scădere economică și cel mai mare șomaj din anii 1990 încoace. Deficit bugetar de 8,9% din PIB

Fondul Monetar Internațional prevede pentru România o scădere economică de 5 procente în anul curent și un deficit bugetar de 8,9% din PIB. Prognoza este cuprinsă în proiecția „World Economic Oulook”, dată publicității în 14 aprilie 2020.

Scăderea este mai mare decât cea înregistrată în anul 2009 (-4,6%) și 2010 (-3,2%), fiind cea mai mare din 1997 încoace, când a fost de -5.5%.

De asemenea, este, scăderea economiei românești din acest an este mai mare decât cea preconizată pentru alte economii din regiune, precum Ungaria (-3%), Bulgaria (-3,45%) sau Polonia (-4,5%).

Cu toate acestea, țara noastră va performa mai bine decât economiile din zona euro, pentru care FMI prognozează scăderi de peste șase procente în cele mai multe țări, cu cea mai mare, de 9,8%, în Grecia, urmată de Italia (8.9%), respectiv Spania și Letonia (8,4%). Germania va înregistra o scădere de 6.9%.

Peste Ocean, economia SUA este prognozată să scadă cu 6,5%. China va înregistra o creștere infimă, de 0,8%.

Pentru anul viitor, FMI prognozează o reluare a creșterii economice în toată lumea, în România fiind prognozată o creștere de 3,9%.

Potrivit aceleiași surse, șomajul va ajunge la 10% în acest an, cel mai mare din 1994, urmând ca anul viitor să scadă până la șase procente.

Datele pentru România sunt disponibile aici.

Pe blogul oficial al FMI, criza economică curentă este catalogată ca fiind cea mai abruptă, de la Marea Criză Economică, din perioada interbelică.

Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este unul dintre cei mai utilizați parametri pentru compararea nivelului de trai între țări diferite. PIB/locuitor este definit de Institutul Național de Statistică ca reprezentând valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse într-o regiune – în cazul de față o țară – împărțită la numărul de locuitori existent în regiunea respectivă. Pentru a obține un indicator și mai relevant, se folosește ajustarea PIB la puterea de cumpărare, care diferă de la țară la țară.

Șomajul este raportat ca procent din totalul forței de muncă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. LMAO, FMI spune numai prostii!! Romania mai tine o luna tara inchisa si economia o sa creasca cu cel putin 5% in 2020. Ba mai mult, o sa creasca pensille cu 40% si alocatiile se dubleaza. Criza? Pandemie? Nu exista domle!!! Pai Romania isi permite ca bugetarii si pensionarii tin tara in functiunie, nu mediul privat. Ce? Avem 1,5 milioane de someri in privat? Pai aia sunt niste lipitori care nu au produs nimic in viata lor. Bugetarul si pensionarul produce in Romania!!!

    • Să-i pupi în cur pe toți pensionarii publici din România, cretinule! Pensionarii publici v-au ridicat tara asta de care voi va bateți joc acum și o lăsați de izbeliște!
      Pensionarii publici (după contributivitate) au muncit la vremea lor minimum 30 de ani, fără weekenduri formate din 2 zile sau cu punți de la unul la altul ca intervine un sfânt sau altul, cu tichete de vacanta, de masa, de scaun și cu sporuri crete! Știți numai sa va vaitati, dar cu munca… mai încet, mai rar sau deloc! Dar, atât știți: sa dați din… taste.

    • Pensia medie in Romania este 1250lei,aproximativ 4milioane de oameni

      Pensie minima este de 704 lei,aproximativ 1 milion de pensionari care in 2020 a fost plafonata .

      Deci oamenii ăștia nu merita după ce au contribuit între 40 si 25 ani la pensie?

  2. Cu ocazia asta poate mai SCAD si preturile la IMOBILIARE.Prea au ajuns la valori imense.

  3. Somaj 10%…Doar atat?
    EURO=4 ,5 lei maxim
    Prețurile la imobiliare scad cu minim 30%.
    Răbdare,sa vedeti 2020 septembrie.

    • prognaza FMI spunea acum nici doua luni ca impactul virusului asupra economiei mondiale e de 0.6%. asa ca sa ne scuteasca

    • Mișto e că la imobiliare preturile sunt mari fara că salariile celor care lucrează în construcții sa fie mari. Ceea ce e tare

  4. Criza asta vă fi mai gravă decât 2009.
    Criza economică, de lichidități și șomaj maxim.

    • Nu si pentru Partid, pentru clientela! Din contra, jaful continua!

    • E crah, pentru ca scad ambele componente ale piepții, adică ci oferta dar și cererea. Și e mondiala, adică o pandemie economica, criza alimentara, foamete pentru cei săraci și în final tot moarte. Dar va fi interesant, ca acum putem vedea și live!

  5. Nu-i bai, e tragedie!

  6. scadere cel putin 10%

  7. Alo, Guvernul Românie, la voi se aude? Când veți plafona salariile și pensiile la nivelul salariului mediu pe Economie, că in ritmul actual de golire, în nici 6 luni veți rămâne fără bănuți in visterie și nu vă văd bine…!?

  8. Termopane, termopane, fa-ma mama bugetar de lux!

  9. Sunt mai multe posibilități de evoluție a unei economii intrate în criza. Depinde de fundamentul și structura economiei respective, de felul crize (sau crizelor, cum e cazul de fata) de care e atacata și de conjunctura internațională.
    Astfel, sunt bine cunoscute formele de evoluție în V, W și U, dar, la competenta, agerimea și curajul alor noștri, cred ca vom avea parte de una în Y.

  10. In plina „contractie”, parlamentarii romaniei continua jaful: nasc noi legi pentru infractori, noi legi pentru pensii speciale, cresteri de salarii si venituri, noi sinecuri.

  11. Pensii speciale pe contributivitate. Solutie.

    Cat ai contribuit atat primesti până la nivel minim garantat de pensie minima 704 lei.
    CCR nu poate respinge un proiect de calculare a tuturor pensiilor speciale din România pe contributivitate.
    Introduceți în Soft de Calcul toate pensiile speciale si calculați.
    Fără supraimpozitare sau abrogare pensie.

  12. Pai daca, nici macar in vremea cand Economia „duduia”, Romania NU avea BANI sa plateasca Salariile bugetarilor si Pensiile publice plus cele Speciale, fiind NECESARE Imprumuturi peste Imprumuturi, atunci de unde BANI cand Economia ar ajunge la MINUS 3% si la somaj de 10%???!!
    Cam cum ar arata Romania?!
    Ia, zi, Catule cat de bine ne va fi?!
    Sa iasa Catu sa ne spuna, dupa ultimele cifre-evolutii, cum va „dudui” Economia Romaniei?!

  13. Intreb si eu ca proasta maica, institutul de sinecuri al lui Constantinescu Emil, care si-a dublat de curand bugetul, e cu platile de sinecuri la zi .
    Sa dea baba un acatist pentru batranul Tariceanu, care e tare darnic cand e vorba de banii altora.
    Academia politiciancai Andronescu Ecaterina to asa maica ? Sinecuri la zi maica ?

    • 12 Februarie 2020: „USR propune desfiinţarea Institutului Levantului, condus de Emil Constantinescu. Iulian Bulai: Ajunge cu sinecurile! Peste 1 milion de euro primeşte anual de la buget.”
      Deputatul USR Iulian Bulai a anunţat miercuri că a depus la Parlament o propunere legislativă care prevede desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, în prezent condus de fostul preşedinte Emil Constantinescu, instituţie despre care parlamentarul spune că este una dintre cele „născute de guvernele PSD ca să scurgă bani fără vreo noimă, în schimbul sprijinului politic”.
      Bulai susţine că Institutul Levantului are un buget anual de peste un milion de euro de la buget şi compară acest aspect cu situaţia altor instituţii de cultură care chiar „există şi chiar fac lucruri pentru oamenii României”.
      Deputatul prezintă şi câteva sume legate de salarizarea din Institut. „Un referent cu studii medii de la Institutul Levantului avea în 2019 un salariu brut de 4.048 de lei, în timp ce grila de salarizare unică prevede ca un cercetător ştiinţific III dintr-un institut de cercetare al Academiei Române să ajungă abia în 2022 la 4.216 lei brut. Salariul de bază de 8.356 lei brut al directorului adjunct al ISACCL a fost, în 2019, aproape cât va ajunge cel al unui director adjunct de cercetare de la Academie în 2022 (8.949 lei)”.
      Potrivit deputatului, „doar 80.000 lei a alocat Institutul Levantului, în 2019, studiilor şi cercetărilor.
      Dintr-un Milion de Euro, cam 50.000 de euro s-au dus spre PROIECTE”.
      RESTUL pe Salarii si alte beneficii!!
      Parlamentarul precizează că „avem o lipsă cronică de specialişti într-o mulţime de domenii, cercetarea arheologică e aproape în agonie, instituţiile cu tradiţie şi recunoaştere internaţională sunt subfinanţate – iar statul român iroseşte resurse valoroase pentru întreprinderi fără plus-valoare, fără impact în societatea românească ori la nivel internaţional şi care, în final, subminează chiar domeniul ale cărui resurse le deturnează. Fiecare om cu institutul lui pe persoană fizică, dar pe bani publici – iată principiul de funcţionare al sinecurilor în statul român capturat. Căruia trebuie să-i punem capăt! Specialiştii din institutele de cercetare şi din muzee trebuie sprijiniţi să-şi facă meseria, nu o instituţie-căpuşă!”.
      Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului a fost înfiinţat de Parlamentul României prin Legea nr. 117 / 26 mai 2017, propunerea lui Tariceanu, publicată în Monitorul Oficial nr. 404/ 30 mai 2017.

      Cred ca avut „grija” PSD sa ingroape propunerea legislativa intr-un sertar bine ferecat!

  14. Nu stiu cu cat o sa se reduca PIB-ul in 2020 dar stiu sigur ca nici FMI nu stie ! Toata lumea simte nevoia sa faca predictii stiind sigirbca nu le mai confrunta nimeni cu realitatea peste un an.

    Uite, eu cred ca o sa scada PIB-ul cu maxim 3% 🙂

  15. Cred ca am citit in prognoza FMI :
    ” tara noastra va performa mai bine decat țările din zona euro….Germania va inregistra o scădere de 6,8%”.
    Doar atat:
    Germania va reveni mult mai repede decat in toate economiile afectate.
    Si-au revenit din doua războaie mondiale
    Acum au capacitatea industrială, managerială si administrativă cu mult peste țările latine.
    Iar aici in Ro mai exista virusul PZD care Nu va fi eradicat prea curand.
    Va face praf bugetul sugrumat tot de dansii cu salarii babane, pensii speciale si alte sinecuri.
    Asa ca prognoza FMI e o poezie!
    Aici rafuielile politica vor face deranj mare la buget, deficit, inflație, curs samd.
    Descreștere cu minus 10%,
    Deficit cu minus 15%,
    FMI nu anticipează efectele secetei.

    • Total de acord cu comentariul tău, total!

    • Germania nu si-a revenit dupa 2 razboaie mondiale. Primul razboi a creat conditiile ca sa apara nazistii, dupa al doilea au dat americanii bani din greu ca sa se refaca si sa nu cada in groapa istoriei. Deci, mai usor cu capacitatea Germaniei de a-si reveni.