G4Media.ro

FMI se așteaptă la o scădere record a PIB-ului în Zona Euro

FMI se așteaptă la o scădere record a PIB-ului în Zona Euro

Fondul Monetar Internațional se aşteaptă acum la o scădere de 7,5%  din produsul intern brut (PIB) în cele 19 țări care au adoptat moneda unică.

FMI se așteaptă la o scădere record a PIB-ului în zona euro în acest an, din cauza crizei coronavirus de sănătate și a izolării populațiilor, scăzându-şi brusc, marți,  previziunile de creștere.

Fondul Monetar Internațional se aşteaptă acum la o reducere de 7,5%  a produsului intern brut în cele 19 țări care au adoptat moneda unică, după o creștere de 1,2% în 2019. Moneda euro a fost lansată pe 1 ianuarie 1999 în 11 țări. Această scădere este cea mai mare din toate regiunile lumii, conform prognozelor FMI.

Fără să fie nicio surpriză, Italia, una dintre cele mai afectate țări din lume (peste 20.000 de morți), va suporta din plin consecințele economice ale pandemiei. Încetând  aproape complet activitatea de mai bine de o lună, această țară ar trebui să-și vadă PIB-ul scăzând cu 9,1% în 2020, după o creștere lentă de 0,3% în 2019.

Fondul se așteaptă ca economia din zona euro să crească treptat în a doua jumătate a anului 2020, odată cu ridicarea treptată a măsurilor de izolare, decise pentru a încerca să oprească răspândirea virusului. În 2021, zona euro ar trebui să înceapă o redresare (deși cu un ritm mai lent decât toamna în 2020), cu o creștere de 4,7%.

Pe 20 ianuarie, când epidemia de coronavirus lovea China, FMI prevedea o creștere de 1,3% pentru 2020.

Pentru Regatul Unit, țară care a părăsit UE în ianuarie și nu a făcut parte niciodată din zona euro, FMI se așteaptă la o scădere a PIB-ului de 6,5% în 2020, după o creștere de 1,4 % în 2019.

Prima economie a zonei euro, Germania, o putere exportatoare care suferise deja din cauza războiului comercial dintre China și Statele Unite, ar trebui să suporte o scădere de 7% în acest an, după o creștere mică a PIB-ului său cu 0,6% anul trecut.

Franța, a doua economie a UE, va înregistra o scădere ușor mai accentuată a PIB-ului său de 7,2% în 2020, după o creștere de 1,3% în 2019.

FMI a salutat planurile de susținere a economiei decise de aceşti doi grei din zona euro, chiar dacă Franța va asista la o creştere a datoriilor sale, care vor atinge un nivel record. FMI estimează în raportul său că anumite țări din zona euro sunt mult mai bine echipate decât altele pentru a face față consecințelor economice cauzate de pandemie, o referire implicită la lupta actuală dintre Nordul și Sudul zonei.

Germania și Olanda, campioane ale disciplinei bugetare, rezistă apelurilor din partea vecinilor din Sud – Italia, Spania și Franța – care doresc mai multă solidaritate în UE pentru a face față crizei economice care va urma crizei de sănătate. Aceste țări pledează pentru o punere în comun a datoriilor pentru a finanța planul masiv de redresare pe care Cei 27 din UE speră să-l instituie.

FMI solicită „un ajutor european semnificativ” care să vizeze țările afectate în mod special de ceea ce este un „șoc comun pur exogen”. De asemenea, FMI menționează că „economiile avansate, cu un sistem medical relativ puternic și cu un acces mai bun la lichidități internaționale (…), cu posibilitatea de a împrumuta la costuri reduse, sunt mai bine echipate pentru a combate criza de sănătate”.

Sursa: Le Soir / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. criză ? unde ? 🙂 https://www.bls.gov/news.release/ximpim.nr0.htm
    The price index for U.S. imports declined 2.3 percent in March, the largest monthly drop since import prices fell 3.2 percent in January 2015. The March decline followed a 0.7-percent decrease in February and 0.2-percent advances in each of the 3 months prior to that. Import prices also fell on a 12-month basis, declining 4.1 percent from March 2019 to March 2020. The decrease was the largest over-the-year drop since the Index fell 4.7 percent for the 12 months ended June 2016. (See table 1.)
    Fuel Imports: Import fuel prices fell 26.8 percent in March, after decreasing 9.0 percent in February. The March decline, led by a 27.4-percent drop in petroleum prices, was the largest decrease in import fuel prices since the index fell 27.8 percent in November 2008. The decline in petroleum prices followed an 8.8-percent drop the previous month. Natural gas prices also fell in March, decreasing 16.5 percent, after declining 14.0 percent in February and 12.2 percent in January. Import fuel prices fell 36.2 percent over the past year;
    lower petroleum prices and natural gas prices both contributed to the decline.
    All Imports Excluding Fuel: Import prices excluding fuel were unchanged in March following 0.3-percent increases in February and January. In March, lower prices for consumer goods and foods, feeds, and beverages offset advancing prices for automotive vehicles, nonfuel industrial supplies and materials, and capital goods. Prices for nonfuel imports decreased 0.5 percent for the year ended in March.
    Nonfuel Industrial Supplies and Materials: The price index for nonfuel industrial supplies and materials rose 0.4 percent in March, after increasing 1.0 percent in February. The March advance was led by a 1.2-percent rise in unfinished metals prices and a 2.3-percent increase in prices for building materials.