FMI semnalează tensiunile sociale şi economice extreme din cauza pandemiei și avetizează în legătură cu divergenţele notabile cauzate de ritmul inegal de vaccinare
Economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Gita Gopinath, a recunoscut marţi că există tensiuni sociale şi economice extreme la nivel global, din cauza impactului pandemiei de coronavirus, şi a avertizat în legătură cu divergenţele notabile cauzate de ritmul inegal de vaccinare, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
„A trecut un an de pandemie şi comunitatea mondială încă se confruntă cu tensiuni sociale şi economice extreme pe măsură ce creşte numărul de victime şi milioane de persoane rămân fără loc de muncă”, a semnalat Gopinath, marţi, la conferinţa de presă pentru prezentarea raportului privind „Perspectivele Economice Globale”.
În acest sens, economistul şef al FMI consideră că este „fundamental” să se facă progrese în rezolvarea tensiunilor comerciale şi tehnologice la nivel mondial, precum cele existente între China şi Statele Unite ale Americii.
În raportul său, FMI avertizează în legătură cu posibila instabilitate pe care o pot provoca pe plan mondial tensiunile dintre cele două puteri.
„Tensiunile dintre SUA şi China continuă să fie ridicate pe numeroase fronturi, printre care comerţul internaţional, proprietatea intelectuală şi securitatea cibernetică”, a subliniat organizaţia financiară cu sediul la Washington.
Cu toate acestea, Gopinath a dat asigurări că o ieşire din această criză economică şi de sănătate „este tot mai vizibilă”.
În previziunile sale, FMI a revizuit în sus estimările de creştere a economiei globale la 6% în 2021, cu cinci zecimi mai mult faţă de cât estimase în ianuarie, datorită puternicelor reveniri din SUA şi China.
Pentru 2022, FMI preconizează o creştere globală cu 4,4%, cu două zecimi peste estimările din urmă cu trei luni.
Una dintre revizuirile cele mai importante vizează creşterea estimată pentru Statele Unite, prima economie mondială, pentru care prevede acum o expansiune de 6,4% în 2021, cu 1,3% peste nivelul anticipat anterior.
O mare parte din acest avans, semnalează raportul, este determinată de pachetul de stimulente fiscale lansat de preşedintele american, Joe Biden, care este de aşteptat să aibă „impact pozitiv şi asupra principalilor săi parteneri comerciali”, în special Mexic.
Pentru China, FMI estimează o creştere de 8,4% anul acesta, cu trei zecimi mai mare decât anunţase în ianuarie, deoarece „măsurile efective de izolare, un puternic răspuns al investiţiilor publice şi sprijinul cu lichiditate din partea băncii centrale au facilitat o recuperare robustă”.
Sursa: Agerpres
sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank