G4Media.ro

Focar de pseudopestă aviară, boală virală fără tratament, în Parcul Natural Balta…

Sursa foto: Facebook Romsilva

Focar de pseudopestă aviară, boală virală fără tratament, în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Inspectorii DSVSA au descoperit un număr mare de porumbei sălbatici morţi

Un focar de pseudopestă aviară, boală virală severă, fără tratament, a fost confirmat în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, considerat o a doua deltă a Dunării, după ce rangerii ariei protejate au sesizat inspectorii DSVSA Brăila cu privire la faptul că au descoperit un mare număr de porumbei sălbatici morţi, transmite Agerpres.

„A fost semnalată o mortalitate ridicată la porumbeii sălbatici din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Rangerii din aria protejată Balta Mică a Brăilei ne-au notificat că au observat un număr crescut de porumbei morţi. Ne-am deplasat la locul indicat, de unde am recoltat probe, iar în urma analizelor de laborator, s-a confirmat prezenţa virusului Bolii de Newcastle, cunoscută ca pseudopesta aviară. Măsuri în cazul păsărilor sălbatice nu putem să luăm, existenţa bolii a fost notificată la nivel naţional. Nu există tratament pentru această boală, doar prevenire prin vaccinare. Populaţia trebuie să fie conştientă să îşi vaccineze păsările domestice. Dacă păsările domestice sunt vaccinate, nu există niciun pericol pentru ele. Momentan, doar la porumbeii sălbatici au fost semnalate mortalităţi, la alte specii nu avem cazuri.de mortalitate. Rangerii supraveghează în continuare zona şi, la fiecare caz de mortalitate, ne notifică. Această boală este prezentă pe teritoriul României, dar noi, cel puţin în ultimii 10 ani, nu ne-am confruntat cu astfel de cazuri”, a declarat, pentru Agerpres, directorul DSVSA Brăila, Costică Peltea.

Potrivit Planului de Contingenţă al României pentru Boala de Newcastle, sursa principală de infecţie o reprezintă „păsările bolnave care elimină virusul prin toate secreţiile şi excreţiile, inclusiv prin ouă”, cele mai sensibile la a contacta boala fiind găinile şi bibilicile, urmând apoi, în ordinea scăderii sensibilităţii, fazanii, curcile şi păunii.

„Păsările trecute prin boală, ca şi cele rezistente natural pot fi purtătoare şi eliminatoare de virus, o lungă perioadă de timp. Păsările sălbatice, câinii şi pisicile, şobolanii şi şoarecii, vulpile şi dihorii care au ingerat material virulent, elimină virusul prin fecale, având capacitatea de a-l disemina la distanţe apreciabile. Perioada de incubaţie este de 4-6 zile. Boala se transmite prin contact direct cu secreţiile păsărilor sau indirect, în special cu solul, apa, hrana contaminată. Transmiterea este extrem de complexă, depinzând de tipul virusului, speciile păsărilor şi de factorii de mediu.

Boala de Newcastle este cea mai gravă boală a păsărilor şi produce pagube economice importante prin morbiditate şi mortalitate ridicată, scăderea productivităţii păsărilor şi prin cheltuielile mari necesare eradicării bolii”, se arată în documentul amintit.

Parcul Natural Balta Mică a Brăilei este situat în sud-estul României şi ocupă un segment de 62 de kilometri din Cursul Inferior al Dunării, între Podul rutier Giurgeni-Vadu Oii (km 237, pe Dunăre, în amonte) şi municipiul Brăila (km 175 în aval). Este o Zonă umedă de importanţă internaţională (declarată în iunie 2001) şi, din anul 2008, a primit statutul de Sit Natura 2000, atât ca Sit de importanţă comunitară, cât şi ca Arie specială de protecţie avifaunistică.

Parcul Natural Balta Mică a Brăilei este format dintr-o salbă de 7 ostroave dunărene mari (cu suprafeţe între 242 ha – Ostrovul Harapu şi 9.727 ha – Ostrovul Insula Mică a Brăilei), separate de 7 braţe ale Dunării, care totalizează o lungime de 149 km curs de apă. Cele 7 ostroave mari sunt formate din 4.466 de hectare habitate acvatice grupate în 52 de lacuri interioare şi 10.709 hectare habitate terestre.

Păsările sunt reprezentate de un număr de 206 de specii, 98 fiind specii acvatice şi 108 terestre. Cea mai mare concentrare de specii acvatice, dar şi terestre este semnalată în zona bălţilor Dobrele, Sbenghiosu, Lupoiu, Curcubeu, Gâsca, Jigara, Vulpaşu şi Cucova şi în insula Fundu Mare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.