G4Media.ro

Focare noi de pestă porcină în tot mai multe localități. Căldura, insectele…

Focare noi de pestă porcină în tot mai multe localități. Căldura, insectele și circulația oameni în vacanță favorizează răspândirea bolii

Zeci de cazuri de pestă porcină au fost confirmate de autorități în ultima lună, focare noi fiind confirmate mai ales județele din sudul și estul țării. Răspândirea virusului e favorizată de temperaturile crescute, de înmulțirea insectelor (mai cu seamă căpușe), dar și de circulația oamenilor în sezonul de vacanță, potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro.

Reamintim că România a înregistrat în 2018 o epidemie de pestă porcină care a determinat sacrificarea a zeci de mii de animale bolnave și închiderea unor ferme, dar și a tuturor târgurilor de porci.

Autoritatea Veterinară (ANSVSA) va publica în curând un nou bilanț al focarelor de pestă porcină. Precedentul bilanț, din 19 iunie, arăta că existau în întreaga țară 55 de focare (dintre care 2 în exploatații comerciale), în 31 de localități din 11 județe. În alte 10 județe existau la acel moment cazuri descoperite doar la porcii mistreți.

Cazurile descoperite în ultima lună (grupaj Agerpres):

1. Dâmbovița – 10 iulie: Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 10.07.2019, ora 09.00, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, în mai multe gospodării după cum urmează:
– comuna Niculeşti, satul Movila: 1 gospodărie,
– comuna Răzvad, sat Răzvad: 1 gospodărie,
– comuna Lunguleţu, sat Lunguleţu: 2 gospodării.

2. Alexandria, 9 iulie: Un număr de 15 cazuri noi de pestă porcină africană au fost confirmate de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) din Bucureşti în trei localităţi din judeţul Teleorman – Năvodari, Fântânele şi Seaca.

Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată de IDSA Bucureşti în probele prelevate din 15 exploataţii non-profesionale, opt din localitatea Năvodari, trei din comuna Fântânele şi alte patru din comuna Seaca, a informat, marţi, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman.

3. Botoşani, 9 iulie: Numărul porcilor mistreţi cu pestă porcină africană (PPA) găsiţi morţi pe teritoriul judeţului Botoşani a crescut semnificativ, după ce cadavrele a 13 animale au fost identificate, duminică, pe raza comunei Hăneşti, a anunţat, marţi, directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ovidiu Airimiţoaie.

Potrivit acestuia, analizele de laborator au arătat că din cei 13 mistreţi morţi, 12 erau purtători ai virusului PPA.

4. Dolj, 9 iulie: Autorităţile au început, marţi, sacrificarea tuturor porcilor din comuna doljeană Teasc, iar miercuri va începe uciderea porcilor şi în cele trei sate ale comunei Gighera (Zăval, Gighera, Nedeia), localităţi în care au fost identificate mai multe focare de pestă porcină. Prefectul judeţului Dolj, Narcis Purcărescu, a declarat, pentru AGERPRES, că sacrificarea porcilor se face în baza unei hotărâri a Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă.

5. Slatina, 9 iulie: Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt a anunţat marţi că în urma examenelor de laborator efectuate la Slatina a fost notificată suspiciunea de pestă porcină africană (PPA) la porci din două gospodării din comuna Cilieni.

Potrivit unui comunicat al DSVSA Olt, suspiciunea de pestă porcină africană a fost notificată pentru probe de la un animal mort pe 7 iulie şi de la unul viu din două gospodării din Cilieni, achiziţionaţi din aceeaşi sursă, iar pentru confirmarea diagnosticului au fost trimise marţi probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

6. Zalău, 8 iulie: Un focar de pestă porcină a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Ip, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj întrunindu-se luni, în şedinţă extraordinară, pentru a stabili un plan plan de măsuri pentru controlul bolii.

7. Alexandria, 3 iulie: Un număr de patru noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti, în două localităţi din judeţul Teleorman: Bujoru şi Vânători.

8. Giurgiu, 1 iulie: Institutul de Diagnostic în Sănătatea Animalelor (IDSA) din Bucureşti a confirmat un nou focar de pestă porcină africană (PPA) în localitatea giurgiuveană Valea Dragului, în judeţ fiind înregistrate în prezent 14 focare de PPA, iar 98 de porci au fost eliminaţi în ultima lună, au informat luni reprezentanţii DSVSA Giurgiu.

9. Râmnicu Vâlcea, 25 iunie: Un nou focar de pestă porcină africană, al treilea din judeţul Vâlcea, a fost confirmat marţi, într-o gospodărie din satul Tătărani al oraşului Băbeni, a anunţat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea, Mihai Miclea.

10. Giurgiu, 21 iunie: Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din municipiul reşedinţă, iar în zona localităţilor Iepureşti şi Singureni la fiecare două-trei zile este confirmat un nou caz de PPA, a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul DSVSA Giurgiu, Liviu Florescu.

11. Baia Mare, 19 iunie: Autorităţile medicale au confirmat un nou caz de pestă porcină africană la un porc mistreţ găsit mort pe un fond de vânătoare din zona comunei Oarţa de Sus, a anunţat, miercuri, prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, în cadrul Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor Maramureş.

Foto: Porci sacrificați (InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. căpușele nu sunt insecte, iar virusul e transmis nu mai cu seamă, ci doar de căpușe