G4Media.ro

Fond de 100 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru…

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeana

Fond de 100 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru statele membre. Pachetul de susținere a joburilor periclitate de criza coronavirus – un compromis între țările intransigente din nord și cele supraîndatorate din sud

Comisia Europeană a propus cel mai mare pachet de sprijin de până acum pentru susținerea statelor membre afectate de criza provocată de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă. Pachetul mai are nevoie de aprobarea Consiliului pentru a intra în vigoare.

Este vorba despre înființarea unui fond numit SURE, în valoare de 100 miliarde de euro, din care statele membre vor putea lua împrumut sumele necesare pentru a susține direct angajații. Mai precis, este o schemă de program de lucru redus la nivelul UE pentru a evita concedierile, urmând ca o parte din salariul angajaților să fie suportată de statele membre prin intermediul împrumuturilor din fondul SURE.

Cu acest ajutor, firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților în loc să îi trimită în șomaj sau șomaj tehnic, iar statul va susține o parte din efortul financiar. Schema se va putea aplica și celor care lucrează sub diferite forme de self employment.

Împrumuturile luate de statele membre din acest fond vor fi susținute de garanții furnizate de state, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Ce înseamnă o schemă pentru lucru cu program redus? Este un tip de program care permite firmelor aflate în dificultate să reducă temporar orele de muncă ale angajaților, angajați care primesc ajutor de la bugetul de stat pentru orele de lucru tăiate.

Majoritatea statelor membre UE au deja asemenea scheme de ajutor, în diferite forme. În România, o formă a schemei este dată de susținerea angajaților trimiși în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență.

Cum va funcționa mai exact schema de ajutor?

Pentru a alimenta fondul, Comisia Europeană se va împrumuta de pe piețele financiare. Dobânzile la care se împrumută Comisia Europeană sunt mult mai mici decât dobânzile la care se împrumută statele supraîndatorate din sud, care sunt și cele mai afectate de criză.

Din acești bani atrași de pe piețele internaționale, Comisia Europeană va împrumuta la rândul său statele membre ”în condiții favorabile”, potrivit comunicatului Comisiei. Statele membre vor garanta aceste împrumutri cu garanții – probabil active ale fiecărui stat.

Context. Franța a făcut presiuni pentru un fond comun al UE pentru a ajuta țările lovite de coronavirus, dar a propus ca funcționarea fondului să fie limitată în timp, 5 până la 10 ani și să fie destinat pe redresarea economică pentru a contracara astfel obiecțiile Germaniei și Olandei în ce privește datoriile țărilor, potrivit Financial Times.

Ministrul francez de de finanțe, Bruno Le Maire, a explicat pentru Financial Times că ideea fondului – care ar completa pachetele financiare oferite de alte instituții europene – s-a născut în urma propunerii președintelui Emmanuel Macron cu privire la lansarea de ”coronabonduri” sau ”eurobonduri”, susținută de opt țări din zona euro dar respinsă de altele.

Le Maire a declarat că este loc de compromis la următoarele întâlniri al celor 19 state din eurozonă și a celor 27 state membre UE.

”Nu trebuie să ne cantonăm în cuvintele coronabonds sau eurobonduri. Trebuie să ne preocupe însă necesitatea de a avea un instrument puternic care să ne ajute la revenirea economică după criză.

”Un fond pentru, să zice, cinci sau zece ani – deci limitat întimp – și cu posibilitatea de a avea datorii comune numai în cadrul acestui fond, ar putea fi o soluție”, a mai spus ministru francez de finanțe pentru Financial Times.

Acest fond anunțat joi de Comisia Europeană e similar cu propunerea făcută miercuri în parlamentul național de Mark Rutte, premierul Olandei, cel mai înverșunat adversar al ideii de emitere de obligațiuni ale zonei euro (coronabonduri). Rutte a refuzat constant mutualizarea datoriei la nivel european și a propus în schimb un fond de ajutorare a statelor lovite de criza economică provocată de pandemia de coronavirus.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Daca eram de unii singuri ,ce faceam acum ? Doar atit sa va intrebati voi cei care o -ardeti la ligurica- cu nationalismul de mucava prost inteles si interpretat .

    • Daca eram de unii singuri nu aveam facuta praf economia nationala si nu munceau marea majoritate a romanilor pentru straini si aici si in tara sa i faca pe bogati si mai bogati. Nu aveam deficit comercial in halul in care este ..import la greu si exportul ala putin care este – tot firme straine(din primii 100 de exportatori din Romania doar 2 is de ai notri).
      Suntem o economia foarte foarte vulnerabila, noroc ca romanii nu prea ies in strada sa faca revolte si sunt obisnuiti cu suferinte si penurie.
      Daca se repozitioneaza stapanii si nu mai e cui sa muncim avem de sarbatorit ce s-a distrus autohton cu elan proletar.

    • Nici acum nu stii cum a falimentat economia romaneasca si un intreg sistem politic numit comunism . Intelegi cum costurile de productie a marfii din intreaga Romanie comunista (cu mici exceptii )erau mai mari decit pretul lor de vinzare pe piata si diferenta era furata si compensata prin micsorarea venitului cetateanului si prin restrictiile impuse .Daca nu eram conectati la sistemul economic , politic , de valori al UE , acum mincam de pe la chinezi soricei zburatori si luam petrol de la rusi cu 50 dolari barilul acum cind el este doar 20 .

    • @Principiul Eu nu am trait in comunism ca si matale dar ma uit pe la tari necolonii/neshitholecountry si cum gandesc economic, ma uit la politica de nationalism economic a lui Trump. Nu stiu nici o tara atat de dependenta ca a nostra de extern. Eu nu fac apologia extremelor nu imi place nici cum eram atunci, nici cum suntem acuma.

    • BPS, ce economie aveam noi inainte de 2007, vrei sa iti zic eu cum era ca nu aveam bani la facultate sa iesim si noi la un suc, singurii care aveau erau copii bisnitarilor si ai celor care lucrau la stat ca da si atunci a fost boierie cel putin 2000-2008 probabil tu esti unul dintre ei. Ce fac acum patronii romani? Nici nu a inceput criza si deja au concediat oamenii sa nu piarda ei

    • Este falsa imaginea pe care ti-ai creat-o. Suntem intr-o uniune ce functioneaza dupa anumite reguli . Derapajele pe care le vezi nu sunt create de UE ci de cei care au condus tara intr-un fel sau altul .Tu inca nu vrei sa accepti adevarul si folosesti cuvintul extern . Daca nu era acest extern cum ii spui tu ,acum traiam in alta lume ,nu mai puteam sa scriem si sa ne contrazicem pe site . In rest ,lumea este o jungla, dar noi avem norocul (cel putin de 30 de ani )sa traim intr-o jungla ce a reusit sa creeze bunastare . Priveste in lume , sunt natiuni mult mult mai oropsite decit noi .Minunate au fost cuvintele lui J.C.Junker la final de mandat prin care a aratat norocul extraordinar al celor ce traiesc ACUM in aceasta Uniune Europeana . Nicind in istoria lumii nu a existat un sistem care sa creeze atita bunastare . De inteles stiu ca intelegi totul este si sa poti accepta ceea ce iti spun .

    • BPN, de vina pentru felul în care arata economia nostra sunt mulți, dar cele mai importante cauze cred ca sunt mineriadele din 1990, refacerea SRI la modul în care s-a făcut și negocierea „cu orice preț”, adică ticăloasa, a aderării la UE.
      Și Cehia și Polonia sunt foste tari comuniste în UE! Ele de ce arata altfel acum, oare??!!!!

    • Exact,sa vad pe unde ar scoate camasa cei care ne-au zdrobit creerii cu natiolism populismul gaunos,ca si cum am fi fost buricul pamantului,ei bine nu suntem,si asta se vede acum cand criza coronavirusului ne-a intors pe dos si ne-a descoperit toate bubele puroioase ale sistemului sanitar,mai exact al manegementului acestuia,si urmeaza criza economica,iar dintii ei sunt foarte veninosii,sa-l fi vazut acum pe Dragnea si Dancila,si tot PSD,care ne-au adus deja la sapa de lemn,sa le fie rusine,toti niste banditi,care n-au dat doi bani pe poporul roman,numai propaganda electorala,mi-e sila !!!

    • BPS=Black Pigeon Speaks – după care s-a inspirat trolul ăsta sandilău care scrie pe g4media – e o trompetă neo-nazistă care plagiază, minte și inventează, un nebun care zice că luptă pentru drepturile pinguinilor care mor din cauza oamenilor motiv pentru care anumiți oameni trebuie pedepsiți. Distrusul indică și care: imigranții, femeile, cei de culoare, în general, homosexualii, bâncile, în fine, toată narațiunea psihopaților.

  2. Felicitari doamnei Ursula von der Leyen pentru initiativa .

    • trolii lui udrea s-au angajat la comisie?

  3. O mina intinsa tuturor . Sa speram ca pina si nataraii de serviciu vor intelege

  4. Din nefericire, acest necaz urias numit coronavirus ,daca se acutiteaza ca efecte imediate si dureaza foarte mult ,transforma totul intr-o forma de razboi total nemaintilnita pina acum .Natiunile stinghere neafiliate niciunui sistem , asa cum suntem cei ce facem parte din UE, vor fi supuse unor convulsii sociale uriase . Mortalitatea necontrolata , pierderea mijloacelor de productie ce erau pt unii fundamental necesare vietii de felul petrol , gaze, sisteme alimentare de productie si desfacere vor duce catre instabilitate politica . Deja petrolul are un pret minim nemaiintilnit in jurul a 20 de dolari per baril si deja o eventuala penurie de alimente loveste in cei care nu au construite facilitati de productie si tot ceea ce tine de desfacere a marfurilor . Vor rezista doar cei care au dezvoltate industrii multiple si care nu se bazeaza doar pe resurse valorificabile . Romania are marele noroc de a se afla in acest Urias Economic numit UE . Cine ramane de unul singur este pierdut . Desigur costurile politice si economice vor fi uriase ,dar fara acceptarea acestor costuri nimeni nu poate reporni atunci cind se termina pandemia de unul singur . Este momentul ca noi toti sa eliminam din discursul nostru o posibila retragere (nici nu avem unde )o posibila singularizare , am fi depasiti imediat de situatie .

  5. Bravo! Spiritul crearii Uniunii, este purtat in continuare: intr-ajutorare si empatie. Am reusit (Franta) sa aducem la aceasi masa, pe toti si sa obtinem acest fond de urgenta. In aceste momente, nu exista decat un singur factor de luat in seama: factorul uman.

    Nimeni nu va ramane fara ajutor. Sper ca macar acum, populatiile tarilor membre ale Uniunii, sa inteleaga ceea ce este si reprezinta Uniunea.

  6. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Mme Leyen isi prezinta scuzele Italiei, pentru inactiune : https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/coronavirus-la-presidente-de-la-commission-europeenne-presente-ses-excuses-a-l-italie_3896259.html

    Sper ca toti sa invete din aceasta criza. Sa isi aminteasca in permanenta ceea ce a fost, este si va fi Uniunea: intr-ajutorare si empatie.

  7. Fără Uniunea Europeană eram morți și îngropați de foarte, foarte mult timp. Pentru cei ce o tot ard cu colonizarea și mai știu eu ce astfel de cretinități, măcar va inoculat bine ideea ciuma roșie și răposatul aflat la Rahova, de ce înainte de a adera la Uniune aveam o economie de rahat, pe nicăieri, incapabilă să producă ceva. Ce să-ți povestesc, economia noastră adat primele semne de revigorare începând cu 2004, când erau deja convenite acțiunile care ne integrau în rândurile membrilor săi, iar fondurile preaderare erau și ele la dispoziția țării noastre. Uitați-vă cât de bine o duc economic chiar regiunile din România care și-au păstrat autenticitatea românească, subdezvoltarea mentală sădită atât de bine de ciuma roșie, vă place cum arată? Uitați-vă doar la cum arată zone precum: Deleorman, Vaslui, Dâmbovița, Giurgiu, Dolj etc. Aceste zone și-au păstrat autonomia și necolonizarea, vă place cum arată? Sunt pe nicăieri, așa ar fi fost și România fără apartenența la UE. Nu este de vină Uniunea Europeană pentru faptul că noi nu știm să beneficiem de fondurile puse la dispoziție, de statutul avut, de oportunitățile ivite, nu o să vină cei de la UE să facă lucrurile în locul nostru, fiți revoltați pe cei pe care îi alegeți, ăia trebuie să acceseze toate aceste posibilități , dacă nu o fac, sancționați-i. V-ați ales greșit dușmanul, vedeți că dușmanul este cel pe care îl alegeți de 30 de ani, dar care vă furnizează doar minciuni eterne, praf în ochi și sărăcie.

  8. cifre mari teoretic inseamna cifre mult mai mici in practica. daca pentru banii astia trebuie 10 dosare, 20 de consultanti si 30 agentii plus cineva care sa contragaranteze cu ceva-cu un sistem energetic, bancar, telekom, agricol etc pus garantie…mai bine nu anuntau nimic!

  9. Zilele trecute citeam aici ca Germania si Olanda nu-s de acord, am spus ca vor fi intr-un final…. simpla chestiune de zile, altfel unde vor merge Exporturile marii Economii germane daca Economia Europei sa prabuseste…fix la fel a facut Germania cand cu falimentul Greciei, in final a cedat, pagubele zonei Euro ar fi fost mai mari daca Tarile din Zona Euro nu restructurau Datoriile Greciei!!
    Iar marea Economie Germana chiar a DUDUIT ulterior, in ultimii 6 ANI consecutiv a realizat Excedent bugetar URIAS!!!!

    • Totul se desfasoara in etape politico -economico- social.

    • pai ca si pana acum tot la fel e: germania va manca cu pofta din toti acesti fraieri care se vor imprumuta de la acest fond dupa fara ca ei sa fi contribuit direct la el. cine ia bani din fondul asta va ramane fara infrastructura nationala critica care va fi pusa in mana nemtilor aproape gratis.

    • baloane ai facut poc poc

  10. asta-i burghezie !!! curat, murdar …o nebunie! auzi…. schemă de susținere financiară a unor angajați – companii ??? păi, de ce să nu avem și noi …șomerii noștri / faliții noștri ! 🙂 prea complicat 😛

  11. Sa vezi amu implementare românească, cu birocrații, hoții, mizerii…

    • Pai, suntem din 2007 in UE, poate sa spuna careva ce MARETE Realizari avem din Miliardele de la UE, exceptie Platitle DIRECTE catre agricultori, unde NU sunt necesare Proiecte care necesita INTELIGENTA si COMPETENTA si apoi BANII Justificati?!!!
      NU prea stiu….decat cateva Scoli modernizate dar ramase inchise din lipsa de copii prin satele parasite ale Moldovei… altceva, nu stiu…

  12. La multi ani !
    Cu sanatate .noroc si prosperitate !