G4Media.ro

Fondarea unei noi UE fără Ungaria și Polonia: premierul Olandei încalcă în…

Fondarea unei noi UE fără Ungaria și Polonia: premierul Olandei încalcă în premieră un tabu și pune în discuție crearea unei noi construcții europene

Premierul Olandei, Mark Rutte, a rupt în premieră un tabu în Uniunea Europeană și a vorbit despre fondarea unei noi UE fără Ungaria și Polonia, transmite publicația EUObserver.

Discuția a avut loc în 9 septembrie în parlamentul olandez, în timpul dezbaterilor politice interne despre alocarea fondurilor UE destinate relansării economice. Olanda, alături de alte state membre, insistă ca fondurile europene să fie condiționate strict de respectarea statului de drept și vrea stabilirea unui mecanism în acest sens.

Pe de altă parte, Ungaria și Polonia, acuzate că încalcă statul de drept, resping acest mecanism și amenință că vor bloca prin veto instituirea unei asemenea condiționalități.

Problema acestui mecanism a devenit una centrală în negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană pentru aprobarea urgentă a pachetului financiar de 1.800 miliarde euro (1,8 trilioane euro) pentru ieșirea economiei europene din criză.

Problema uriașă a UE este că nu poate sancționa eficient statele acuzate de încălcarea valorilor de bază, printre care respectarea statului de drept și asigurarea independenței justiției. Tratatul de Funcționare, actul fondator al UE, nu prevede nici o modalitate de excludere a unui astfel de stat, cu excepția Articolului 7 – suspendarea dreptului de vot al respectivei țări. Problema e că pentru activarea Articolului 7 e nevoie de unanimitate statelor membre, un obiectiv imposibil de atins în cazul Ungariei sau Poloniei, pentru că una o sprijină pe cealaltă și nu poate fi obținută unanimitatea.

Singurul mod prin care un stat membru poate părăsi UE e activarea Articolului 50 din Tratat, ca în cazul Marii Britanii, dar Ungaria și Polonia nu vor să iasă din Uniune.

În aceste condiții, Mark Rutte pune în premieră în discuție posibilitatea creării unei noi construcții din care Ungaria și Polonia să nu mai facă parte, potrivit EUObserver. Este primul șef de stat sau de guvern din UE care deschide această discuție considerată tabu în Europa, o Europă tot mai exasperată de derapajele pe care nu le poate pedepsi.

Foto: Mark Rutte / Consiliul European

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

62 comentarii

  1. Fumatul dauneazã grav sãnãtãtii!!!(mentale).

    • …pai nu mai fuma, bre…

    • Fum de paie, se vede de la o posta ca e chestie de politica interna: Rutte asa vrea sa mai obtina ceva popularitate acasa, in Olanda (si nu numai), unde discursul asta place la nebunie.

      Cannabisul in Olanda e la liber, nici nu-i de mirare cum delireaza ”liberalul”. Inca putin si ajunge la dezintoxira, ca in sevraj deja este. 🙂

    • Decat un popopr de betivi mai bine unu de fumati.

      Si pentru informarea dvs canabisul nu este la liber in olanda, la liber este creieul vostru, ala mic si negru.

      Bagatori de seama sunteti sau rusnaci.

      Davai berlin?
      Hai ca 90% din postaci stiti ce inseamna.

  2. Cand cititi Olanda, cititi de fapt Germania. 🙂

    • Cand privesti de la soare-rasare?

    • Asa este, Olanda zice cu voce tare ce Germania nu poate zice dar gândește. Dacă o zice Germania, sartoți in sus că vrea să domine, dacă o zice Olanda, fiind țară mică, argumentul ăsta nu există, deși toți știu că de fapt e opinia Germaniei. E nostim să vezi cum Olanda are o idee și imediat Germania zice că e o idee bună și e de acord cu ea 🙂

  3. Vom construi cu UK o noua zona economica libera de taxe atunci fara BENELUX, Franta si Germania si fara politicile marxiste care vin la pachet!

    • nu stii si tu ca la uk nu le plac rusii? ce sa construiasca cu voi ?

    • Vom construi …. Cine? Sectorul5, Teleormanul si Craiova?

    • Poate ajungi să-ți fie Gura de aur !

  4. Foarte corect! Sau săturat și săracii oameni să pompeze bani in tari că Polonia Ungaria România Bulgaria și ele să își bată joc de justiție și statul de drept. Sa facem „mătănii” că ne-au primit în UE și pentru prima oară în istoria statului roman stam la masa votând cot la cot cu state că Olanda ,Germania,Franța etc și că ne bucuram de atâtea privilegii care ni le oferă acesta alianță. Rog conspirationistii vieții care mai bântuie acest site sa se abțină și să facă o cura de 1 an în China sau Rusia sa se documenteze care este valoare unei vieți de om acolo.

    • Germania va fi prima care va spune NU!!!!
      Pai, marile Investitii germane in Ungaria ce vor face?!
      Au un Profit urias in Ungaria, unde vor muta fabricile germane din Ind Auto, fabrici care impanzesc Ungaria?!
      Germania NU spune NU nici Rusiei, unde Interesele germane sunt foarte profitabile!!!!!!!!!!!!!!

    • @lili, ce sa spun, sa fim seriosi, economia Ungariei e 5% din cea a Germaniei, nu e nicio problema pentru Germania sa iasa Ungaria din UE, isi pot muta fabricile in Slovacia, Cehia sau Romania. Ungaria este un pitic economic de care se pot debarasa oricand.
      Iesirea UK a fost mult mai rea din punct de vedere al economiei Germane decat va fi cea a Ungariei, practic nici nu se va simti.

  5. Da’, pe Romania noastra cu Stat de drept OK(asa cum s-a laudat dl Johannis, de curand!!) o primiti??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Oricât de mari sunt derapajele în România nu se compară cu Ungaria sau Polonia. Probabil am fi ajuns in situația lor daca Dragnea castiga anul trecut.

    • @ALIN Intâmplător vin din POLONIA cică un stat problemă. Cu o autostrada A4 pe care se poate circula cu 140km / ora cu niste orase si o industria la care noi numai visăm. Ce derapaj? Poate in Ungaria si România. Mark Rutte probabil a fumat prea multe tigari din alea legale numai la ei. Am vrea noi sa fim ca Polonia.

    • @Tothzenoro, una e sa ai autostrada si alta e sa nu poti vorbi liber pe strada, sa fi dat afara de la serviciu fiindca ai criticat partidul de guvernamant. Asta se intampla in Polonia si Ungaria. Sunt doua chestiuni diferite.

    • @Zimbru Si asta se întâmplă numai în aceste 2 tări. La noi e raiul pe pământ. Coruptia generalizată, numirile pe criterii politice, nu sunt tot probleme sistemice. In Slovacia a fost omorât un ziarist si prietena sa si cel care a comandat crima achitat. In Malta cam la fel. De ce aceste tări nu sunt pe lista neagră? Atta timp cât tările bogate sunt ca părintile prost care laudă pe lingău si pedepsete pe cel care se răzvrăteste nu va fi altă uniune. Când vine vorba de fondurile europene eu zic că coruptia e o problemă mai gravă decât anumite probleme cvare vizează drepturile omului. Ungaria e OK sa fie pusă la zid pentru coruptia generalizată si media aproape in totalitate la cheremul Fidesz. Dar Polonia? Si apropo de media? Oare truisturile media din România nu sunt aservite poltitc. Oare care televiziune nu este aservită unui partid? Problema mea nu e că se leagă de aceste 2 tari. POroblema mea e că se leaga NUMAI de aceste 2 tări.

    • @Tothzenoro Da, ai dreptate in sensul ca si Slovacia si Bulgaria ar merita sa fie cel putin la fel de criticate ca Ungaria sau Polonia si ca singurul motiv pentru care nu sunt este pentru ca nu s-au razvratit politic. Situatia in Polonia (o cunosc personal) e grava, pentru ca media e aservita guvernului (chiar daca nu atat de mult ca in Ungaria) iar profesorii sunt dati afara din universitati pentru ca nu sunt simpatizanti PiS.
      Romania e criticata pentru coruptia generalizata, pe buna dreptate, a se vedea MCV-ul mai prost decat al Bulgariei desi de facto probabil ca situatia justitiei si a coruptiei in Bulgaria e mai grava.

    • @Zimbru Am citit rapoartele despre Romania Ungaria Polonia Slovacia, si sunt foarte OK. Deci Rutte abereaza in sensul ca se leaga doar de aceste 2 state, in timp ce rapoartele de tara elaborate de UE sunt foarte obiective.

  6. Ideea e buna , dar greu de aplicat .

    • E simplu de aplicat, dacă chiar vor, îi lovesc la bani, direct, în firmele de casă, pe cei doi politruci și îi aduc unde trebuie. Probabil profită și alții de mizeria și populismul ălora, așa că o țin doar în declarații.

  7. este doar o pisica arata celor doi nu celor doua tari . este foarte clar ca nu se poate merge mai departe in acest fel eu te imbrac , te ajut dar tu vrei doar sa ciordesti .

  8. Daca optiunea exista ar trebui analizata si discutat despre aceasta posibilitate. Pana la urma dragoste cu forta nu se poate. Iar daca Ungaria si Polonia vor sa se joace dupa regulile lor, folosind banii UE pentru a submina insasi valorile pe baza careia aceasta uniune este fondata si ca politicienii lor nationalisti sa poata fura linistiti banii europeni, atunci poate e cazul sa fie lasate in afara grupului.

    UE trebuie sa treaca de la aceasta ‘unanimitate’ la vot pe baza majoritatii. Altfel ramane vulnerabila la statele cu guverne deviate in coruptie si cazute in nationalismul secolului 19.

    Olanda, ca de obicei, arata pragmatism si pune degetul exact unde doare. Nimic rau in asta.

  9. Statul de drept a lui Ruten este…lgbt, cele 2 tari boicotand aceasta forma de manifestare bolnava anti cosmica, natura, creatie etc.

  10. Pai noi aici la Moscova am sustinut inca din 1990 ca statele din est nu trebuiau acceptate in UE si NATO ci trbuiau sa fie o zona tampon intre Rusia si Occident.

    Na bucuram ca occidentul a ajuns in sfarsit la concluzia noastra si vom putea demara niste negocieri constructive.

  11. Nu incalca nici un tabu. Nu a cerut desfiintarea UE. Nu a cerut scoaterea ine afara UE a celor doua state. UE ramane acelasi.
    Ceea ce se va schimba (in mod sigur) este modul de functionare. Iar daca actualul mod de functionare, greoi, nu se va putea ameliora, se va crea o noua alianta, suprapusa UE. Usor de creat.
    Se creaza rapid, pentru a se vedea daca modelul este viabil. Iar daca modelul este viabil, tarile care vor face parte din noua alianta, vor cere iesirea din UE. Extrem de simplu de facut.

    Este de fapt, o aluzie la ceea ce se poate produce, daca anumite state, continua modul actual de functionare, aflat la „limita” (considerata de ei si de UE)

    • Deci au anticipat bine bregziterii ca UE nu mai este un proiect viabil.
      Au luat-o cu un pas inainte.

    • @Toru Okada
      Exact acelasi lucru l’am face si noi, in Franta. Si Irlandezii, Olandezii. Toti trei, am votat in 2005 (prin referendum) impotriva actualului mod de functionare, al UE.

      Personal, sunt europhil, nu europhob. Nu doresc o Europa Federala, ci o revenire la principiul de baza al Uniunii: cel din martie 1957. Cel care a functionat perfect, pana in 1992 (Maastricht) Am votat impotriva modului actual de functionare, iar nemernicul de N Sarkozy (sper sa il bagam la inchisoare, unde ii este locul) a trecut peste vointa exprimata de popor, prin referendum si a paraphat tratatul, trecandu’l prin cele doua camere reunite, la Versailles.

    • @Toru Okada
      Completare: si in 1992, am votat impotriva Tratatului de la Maastricht. Tot prin referendum. Insa am acceptat (si accept) faptul ca s’a votat majoritar pentru. Este principiul de baza al democratiei: accepti rezultatul urnelor.
      Bineinteles, alegeri cu voturi nemasluite, ceea ce este valabil in toata Uniunea, mai putin intr’o zona care va este bine cunoscuta si unde se practica, inca din 1947.

    • Corect, asa ar face si alte state din vest.
      Britanicii au anticipat si isi cauta alternative, tarile din Grupul de la Vișegrad sunt cu urechile ciulite și sunt gata oricand pentru alternative, Romania a ramas încremenită în proiect.
      O să fie anunțată la un moment dat că UE nu mai există și NATO e în moarte cerebrală de i articolul 5 nu se mai aplică, și abia atunci o să încerce să caute alternative, numai ca toate alternativele se vor fi ocupat deja.

      Și va rămâne iar de căruță… Dar măcar are stat de drept…

    • @ Toru Okada

      Romania: absolut nimeni, nu a emis ipoteza une Uniuni, fara Romania. iar daca cineva ar putea emite o asemenea aberatie, se va lovi instantaneu de refuzul Frantei. Romania este o tara profund europeana, integrata perfect in Uniune, cu tot handicapul a doar celor 13 ani.
      Este un exemplu perfect al integrarii europeene. Totul, intr’un timp foarte scurt.

      Va pot spune asta, deoarece sunt nascut in Franta si am trait absolut toata epopeea europeana, incepand di martie 1957.
      Integrarea Spaniei si a Portugaliei, a necesitat mult mai mult timp.

      Un lucru trebuie sa fie clar tuturor Romanilor: Romania este un stat membru deplin, un aliat de incredere si ma repet, nimeni nu va putea emite ipoteza unei noi forme de Alianta/uniune, exceptand Romania; Oricine, se va lovi de veto’ul Frantei.

    • @el
      foarte de acord cu analizele dvs. Nu sunt nici eu eurofob, sau sceptic dar sunt clar impotriva transformarii UE intr-o federatie unde directia va fi data de o majoritate, chiar impotriva vointei unor intregi tari – unde este suveranitatea?
      Un exemplu neplacut este parteneriatul estic unde interesele Germaniei fata de Rusia se suprapun peste interesul Romaniei fata de Rep. Moldova (nu ca am fi fost foarte hotariti sau abili de felul nostru in ultimii 30 de ani). Ca pura ipoteza – va imaginati ceva similar pentru Franta? Ati accepta ca francez?
      Alt exemplu, recent, este Cipru si Grecia vs ton mai hotarat fata de Erdogan sau fata de Lucasenco – cine este mai periculos pentru granitele si interesele UE? Nu de alta dar intre timp se pare ca uigurii si cei din Hong Kong au devenit mai putin importanti in ochii celor ce fac afaceri cu china decat copacii din Amazonia ( vezi Mercosur).
      E asa, manifestare unui talent deosebit in a inventa dusmani si probleme acolo unde nu sunt. Am mai vazut asta de cealalta parte a cortinei de fier.
      EU este si trebuie sa ramana o uniune a egalilor! Daca anumite tari simt ca nu pot accelera cu viteza dorita spre o anumita directie care nu convinge pe altii, pot relaxate sa actioneze impreuna in afara cadrului tratelor in vigoare, nu sa altereze intelegera de baza – asta am trait din acel pomenit de dvs. 1947 pana in 1989 (by the way, unde era vestul atunci?)!

      O mica solicitare am – am simtit o usora malitie in propozitia referitoare la furtul voturilor! Dvs ati avut sansa sa traiti in cu totul si cu totul alt model (perfectibil si acela) politic toata viata dvs, noi doar in ultimii 30 de ani!
      E mai greu cu recuperatul decalajului la toate capitolele, nu doar al bunastarii!

    • @ nman

      Va multumesc pentru raspuns si profit pentru a va prezenta scuzele mele, daca am jignit cumva, prin ceea ce am scris (voturile) De ce am scris? Pentru ca este intr’adevar de neconceput, cum se (mai) poate face acest lucru, in zilele noastre.
      Un singur registru, urne transparente.
      Pur si simplu, este imposibil de a trisa. Datale din registrul unic, se declara, in urma numaratorii voturilor. Este imposibil de a trisa. Am fost presedinte al commisiei de mai multe ori, la Paris. CHiar nu vad cum s’ar putea trisa. Urna transparenta, nici macar nu se ratoarna/goleste pe masa. Se extrage cate un plic si se deschide, in vazul tuturor.
      Nu cunosc modalitatea in Romania.

      Unde a fost Vestul, intre 1947 si 1989? Simplu: am fost lasi. Toti, absolut toti.
      Am fost lasi si am abandonat Estul. Avem pe constiinta, generatii intregi. Inca odata, va rog sa acceptati scuzele mele.

  12. Cu alte cuvinte, daca nu se conformeaza cultural la trendul dominant PC, lgbt, migratie etc. vor fi exclusi. UE arata tot mai diferit de proiectul gandit de fondatorii ei.

  13. Adevăratul preț al gazului rusesc.

  14. o noua europa unde decizia se va lua cu o majoritate nu cu o unanimitate este normalitatea . vor semna ca pacala nu au alternativa .

  15. Rmania va fi primita in aceasta Uniune pe Plan Economic, doar, vorba lui Gigi, ca Orban sa se uite. Banii vor mmerge din Germania care a pierdut razboiul la Franta care „l-a castigat”.

    Poate se mai gandesc americanii si opresc circul asta.

  16. „Cortina de Fier n-a fost o idee atat de rea.” – corifeii UE

  17. cea mai buna si curajoasa idee din ultimii 8-10 ani.
    sa-si faca ungaria polonia si pesede o UE mai mica a lor

  18. Indiferent de ce vor Anglia, Ungaria, Polonia realitatea este aceasta, pe partea cu migratia: milioane de oameni care vor migra din cauze economice, climatice si conflicte. Anglia este la un pas sa iasa din EU pe motiv de migratie, dar la gura Canalului activitatea a crescut si nu o sa poata sa-i opreasca nimeni sa se suie in barci si sa-si riste viata. Cum nu ii oprim noi pe tineri sa plece din tara, desi Romania nu este Siria, Africa, Liban. Sa lasi Italia, Grecia, Germania si Franta sa absoarba tot ce curge pe Mediternana nu mi se pare corect. Mai bine s-ar pune pe treaba si ar face intai o insula artificiala 😉 unde sa ajunga toti si apoi sa treca prin selectii, repartizari controlate si algoritme de acceeptare sau nu. Functionarii ar trebui sa vina din toate tarile Europei.
    Da, desfintam EU si vine Erdogan sau Orban al lor cu prietenul Putin, si ne fac ei ordine din aia de care tocmai am fugit. Sa vezi ce o sa stam la vize sa mergem acasa la Iasi sau mai stiu eu unde! Pe clima, asteptati sa se scufunde Bangladeshul, sa arda Australia, si sa se scufunde nu numai Olanda dar si New Yorkul si Shanghai. Am mai spus, political engineering, adica o problema reala si inevitabila cauta solutii, nu ura de tip Divide et impera.

    • Imigrația din Mediterana poate fi blocată lejer, doar că nu se dorește asta! Nu doar NGO-urile, mai nou chiar și marina franceză face trafic de „refugiaţi” preluându-i din largul coastelor Libiei și aducându-i în Europa sub pretextul „salvării” lor. Asta deși Libia e la 12 mile iar Franța la 1000…

  19. Poate ar fi momentul sa priviti cu atentie ce se poate intimpla in cazul constructiei unei noi Uniuni Europene fara Ungaria si Polonia . Cele doua tari nu au capacitatea economica si militara sa ramana singure . Daca ies din uniune sau sunt ocolite de catre noua uniune se supun regulilor comertului mondial . Daca se asociaza cu Rusia , dar cel putin Polonia nu o vad facind asta , poate doar Ungaria , dar nici ea nu isi permite sa joace contra Americii . Daca se configureaza o alianta doar cu lumea anglosaxona devin rapid doua tinte sau chiar trei tinte ale vecinilor si ale unor alte forte Rusia , Turcia , Romania si a tuturor celor din jurul lor , inclusiv ale noii formate UE. Asadar nu pot decit sa accepte totul chiar daca mai se dau cocosi din motive electorale . Nu au alt drum , doar mai vor unii sa fure banii europeni si sa ii primeasca fara restrictii . Asta nu se va mai intimpla .

    • Bravo Madame, un lucid si coherent comentariu. Merci Dv.

    • Hahaha… Ce-am mai ras. Polonia sa se asocieze intr-o alianta cu Rusia. Madam in ce bula traiesti?

      Ce-o sa se intample e ca dupa un ciclu electoral si ungurii si polonezii isi vor schimba conducatorii, iar noii lor conducatori vor veni sa se milogeasca la noua UE ca sa-i primeasca innapoi.

      Oricum, ideea olandezului e geniala. Si asa vechile tratate UE si-au dovedit limitarile. Ar fi timpul sa fie semnate altele noi, iar o astfel de ocazie e o oportunitate excelenta. Pui in noile tratate ca Fondurile Europene sunt legate de mecaniscm MCV de verificare a statului de drept si ai rezolvat problema. Bravo Rutte!!!! Smart!!!

    • adi tu esti …. sau te prefaci

  20. Un UE fara Ingaria , Polonia sau Romania ar fi ceva de neconceput.
    Tarile astea dau o anumita savoare oricarei constructii politice pe continent

    • Nimeni nu a emis ipoteza une noi forme de Alianta/Uniune, fara Romania. Exemplul Romaniei, este exemplul unei perfecte integrari, intr’un timp foarte scurt.
      Iar daca cineva ar emite vreodata o asemenea aberatie, acel cineva, se va lovi de veto’ul instantaneu al Frantei.
      Aveti un aliat si prieten in Franta, exact cum si Franta are un aliat si prieten, in tara Dv.

  21. Foarte buna propunerea.

    Ar fi o ocazie excelenta sa se semneze tratate cu totul noi care sa nu mai contina gaurile din actualele tratate UE.

    Si daca pana atunci isi ia si Scotia independenta si adera la UE ar fi perfect.

    Despre unguri nu stiu ce sa zic, dar polonezii daca vor fi pusi in fata acestui scenariu sigur vor da de pamant (la urne) cu actualul partid de guvernamant si vor aduce la putere altul care-i sa-i pastreze in noul UE. Polonia si polonezii au avut prea multe beneficii din asocierea la UE ca sa-si permita sa piarda asa ceva. Imaginati-va ce-ar fi pt toti polonezii sa trebuiasca sa obtina vize pt a calatori in noua UE. Ca sa nu mai vorbim de locuri de munca in noua UE. Deci despre ce vorbim?

    • Cand doua tari care profita din plin de fonduri europene de tot felul, insa si ele isi fac bine lectiile din punct de vedere formal, nu obstructioneaza obtinerea acestora, dar esential se opun exact ratiunii juridice , singura clara de la bun inceput, pentru care exista UE si care inca este destul de departe de a fi implinita, ratiune juridica la care toate statele au consimtit de la bun inceput, aceste doua tari nu pot face la nesfarsit pe niz-naiul, sunt in joc prea multe planuri, nu doar interesele economice ale Germaniei de acum. Cehia si Slovacia, membre Visegrad nu s-au ambalat sa devina ca regalitarea franceza spulberata in numele Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.
      Ungurii vor sa fie o exceptionalitate raportat doar la ce inteleg ei prin asta , in mod deosebit de la aparitia Dublei Monarhii in 1867 si pot sa insiste, dar Polonia ar fi de asteptat sa fi devenit mai pragmatica.
      Cred ca Netherlands vorbeste serios si chiar in numele ei propriu, dand la o parte ce nu ne place la ea ( in buna parte din vina noastra, care nu ne aparam in nici un fel de concurenta si alte belele), trebuie sa concedem ca este un stat care trage de mult si din toate puterile
      pentru a exista fizic, natural, cheltuieste mult pentru educatie, sanatate, pentru locul ei in lume si chiar nu vrea sa sustina financiar state care impiedica nonsalant viitorul sau prin
      amanarea a -la -long a rolului Uniunii, care e musai sa devina o putere mondiala pe toate planurile, depasind interminabilul inceput juridic si in conditiile in care forta Europei poate fi din ce in ce mai usor depasita, ce sa mai vorbim de fiecare stat in parte.

    • cine vrea sa impiedice drumul europei al UE se frige pe labute .

    • @Simplu: interesant comentariu, care este limba dvs. materna?
      Cea reala, ma refer, nu „romana” de Google Translate! 😉

  22. Urmatoarea propunere o sa fie posibila intervenție militara in statele ce nu se conformează. Nu ar fi in principiu rau dar nici comunismul nu era rau in principiu. Cum eviți abuzarea unei asemenea reglementari ?

  23. @El – adica, Franta are drept de veto in EU?

    • Nu are nimeni drept de veto. De ce tineti cu neaparat sa rastalmaciti ceea ce am scris?

      Am scris foarte clar: Franta se va opune celui/celor care ar putea emite o asemenea hypoteza, sau propune un scenariu de alianta/uniune, fara Romania.

    • Imi cer scuze, am recitit ceea ce am scris. Am folosit intr’adevar cuvintul „veto”. Trebuia sa folosesc „se va opune ferm”.
      Va rog sa acceptati toate scuzele mele. Merci

  24. Ungaria, Polonia, Grecia, Turcia, Romania, Cehia , Serbia – o alta UE a pacii si respectului intre tari, a colaborarii pe principii de egalitate , de normalitate.
    UE cu Germania – un nou imperiu pe ruinele Imperiului Roman si Habsburgic.

    • ai visat azi noapte

    • Corect. Avem nevoie de o Liga a Estului, pe modelul Intermarium initiat de polonezi in perioada interbelica, alcatuita din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord, Kosovo, Albania, Bulgaria, Grecia, Cipru, Turcia, Azerbaijan, Georgia, Romania, Moldova, Ucraina.