G4Media.ro

Fondatorul Huawei, în primul interviu de la arestarea fiicei sale: Statele Unite…

Fondatorul Huawei, în primul interviu de la arestarea fiicei sale: Statele Unite nu ne pot zdrobi/ Compania noastră nu va iniția nici un act de spionaj

Fondatorul Huawei a declarat, într-un interviu pentru BBC, că ”Statele Unite n-au nici o șansă să ne zdrobească”. Ren Zhengfei a calificat arestarea fiicei sale, Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei, drept motivată politic.

Statele Unite acuză Huawei și pe directorul financiar al companiei de comiterea mai multor infracțiuni, între care spălare de bani, fraude bancare și sustragerea de secrete. Huawei a negat orice încălcare a legii.

Interviul acordat de fondatorul Huawei la BBC este primul difuzat la nivel internațional de la arestarea fiicei sale.

”Nu există nici o șansă ca Statele Unite să ne zdrobească”, a declarat el. ”Lumea nu ne poate abandona pentru că suntem mult mai avansați. Chiar dacă ei (americanii n.r.) vor convinge temporar mai mult țări să nu ne folosească produsele, ne putem adapta tot timpul”. Totuși, el a admis că o eventuală pierdere a unor clienți ar putea avea un impact semnificativ.

Ce a spus despre Statele Unite?

Săptămâna trecută, secretarul de stat, Mike Pompeo, a avertizat aliații săi în ce privește utilizarea tehnologiei Huawei, afirmând că dacă vor continua să o facă ar fi dificil pentru Washington să mai meargă alături de ei.

Australia, Noua Zeelandă și Statele Unite au interzis deja sau au blocat Huawei în ce privește furnizarea de echipamente pentru viitoarea rețea 5G, în timp ce Canada verifică în ce măsură produsele companiei prezintă vulnerabilități în ce privește securitatea.

Ren a declarat că ”lumea nu poate renunța la noi pentru că suntem mult mai avansați”

”Dacă lumina dispare în Vest, Estul strălucește. Iar dacă Nordul se scufundă în întuneric, mai rămâne Sudul. America nu înseamnă lumea. America reprezintă doar o parte din lume”.

Ce a spus despre arestarea fiicei sale?

Fiica lui Ren, Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, a fost arestată la 1 decembrie în Vancouver la cererea Statelor Unite și se așteaptă să fie formulată o cerere oficială de extrădare în cazul ei

În total, i-au fost aduse 23 de capete de acuzare împotriva Huawei și împotriva lui Meng. Aceste acuzații sunt împărțite în două mari părți.

Prima parte se referă la faptul că Huawei ar fi ascuns o serie de afaceri legate de Iran, care se află sub sancțiuni americane. A doua parte include acuzații de sustragere de secrete.

Ren a respins acuzațiile formulate de Statele Unite.

”În primul rând, obiectez față de ce au făcut Statele Unite. Acest tip de acțiune motivată politic este inacceptabilă”, a declarat Ren în interviul pentru BBC. ”Statelor Unite le place să-i sancționeze pe alții și oricând apare ocazia folosesc acest tip de metode combative”, a mai spus fondatorul BBC.

Ce a spus despre acuzațiile de spionaj?

Huawei, care este cea mai mare companiei privată chineză, este suspectată de legături cu guvernul Chinei, Statele Unite și alte țări fiind îngrijorate de faptul că tehnologia utilizată ar putea fi folosită pentru acte de spionaj.

Potrivit legislației chineze, companiile sunt obligate să ”susțină, coopereze și să colaboreze în efortul național de intelligence”.

Ren a declarat pentru BBC că a permite acte de spionaj reprezintă un risc pe care nu și-l asumă.

”Guvernul chinez a anunțat deja în mod ferm că nu va instala nici un fel de backdoors în tehnologia utilizată de noi. Nici noi nu vom instala backdoors.

”Nu vom risca să-i dezamăgim pe clienții noștri și să ne dezamăgim țara la nivel planetar pentru așa ceva. Compania noastră nu va iniția nici un act de spionaj. Dacă am avea astfel de activități, aș închide compania”, a mai spus fondatorul Huawei în interviul pentru BBC.

Citește interviul integral pe site-ul BBC

Background

  • Punerea pe piaţă a reţelei 5G nu este aşteptată decât începând din 2020, dar dezvoltarea sa este deja obiectul unei intense lupte geopolitice. Bine situat pentru a obţine piaţa de instalare a tehnologiei, care va permite dezvoltarea „Internetului obiectelor”, în multe ţări, grupul chinez Huawei este bănuit de înţelegeri cu puterea de la Beijing şi independenţa sa este pusă la îndoială, scrie Le Monde, citat de Rador.
  • Omniprezenţa Huawei pe piaţa reţelelor de telecomunicaţii şi telefonie – compania afirmă că îşi vinde produsele către 45 din cei 50 cei mai mari operatori mondiali – trezeşte teama multor guverne privind posibilitatea unui spionaj cibernetic pentru China. Îngrijorări bazate pe faptul că fondatorul companiei, Ren Zhengfei, este un fost inginer din armata chineză şi că o lege aplicată din 2017 cere companiilor din ţară să coopereze în cadrul unui efort naţional pentru serviciile de informaţii.
  • Din 2012, Congresul american a calificat Huawei şi pe concurentul său chinez ZTE drept „ameninţare la adresa securităţii naţionale”; revenirea puternicelor tensiuni comerciale între Washington şî Beijing a făcut din grupul chinez ţinta criticilor administraţiei Trump, doritoare să nu arate vreo întârziere tehnologică în dezvoltarea 5G acceptând prezenţa Huawei pe teritoriul său.
  • Statele Unite au inculpat Huawei pentru bănuieli de încălcare a ambargoului american față de Iran și îi reproșează că a fotografiat și furat, în 2012, un robot al unuia din principalii lor opertaori, T-Mobile.
  • Soarta lui Meng Wanzhou, directoare financiară a Huawei, se află în centrul tensiunilor dintre Statele Unite, Canada, de o parte, și autoritățile chineze de cealaltă. Arestarea celei care este și fiica fondatorului grupului, la aeroportul din Vancouver, pe 1 decembrie, a produs o undă de șoc în diplomația chineză: ambasada Beijingului în Canadei a condamnat imediat “un grav atentat la drepturile omului împotriva victimei”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. cind s-au apucat chinezii au spionat si au furat atita cit nu a facut nimeni pina la ei, nici urss nu a reusit atita.

  2. Ei vorbesc de drepturile omului? La ei se respecta? Uiguri, Tibet, Hong-Kong, Tinanmmen, a auzit partidul de astea?