G4Media.ro

Fondurile de hedging s-au aflat în centrul tensiunilor privind obligațiunile americane

Credit line: Ahn Young-joon / AP / Profimedia

Fondurile de hedging s-au aflat în centrul tensiunilor privind obligațiunile americane

Prăbușirea titlurilor de Trezorerie americane din această săptămână a reaprins temerile că aceste piețe, aflate în centrul sistemului financiar global, s-ar putea destrăma sub presiunea derulării strategiilor fondurilor de hedging și, de asemenea, a generat îngrijorări cu privire la sustenabilitatea datoriei americane, transmite agenția Reuters.

În ultimele sesiuni, randamentele titlurilor de Trezorerie americane au atins în mai multe rânduri cele mai mari creșteri săptămânale din 2001, investitorii încercând să înțeleagă impactul măsurilor vamale ale lui Donald Trump, pe fondul unei evoluții complicate de declarațiile numeroase și uneori contradictorii ale administrației americane.

Unii participanți la piață susțin că vânzările de titluri de Trezorerie au avut loc în mod ordonat, însă alți analiști și investitori consideră că mișcările din ultimele zile sunt comparabile cu „fuga de lichidități” din martie 2020, care a declanșat o prăbușire a obligațiunilor și a forțat Federal Reserve (Fed, banca centrală americană) să intervină.

Spread-ul bid-ask, care măsoară diferența dintre prețurile de cumpărare și de vânzare pentru un anumit titlu (una dintre principalele măsuri ale lichidității pieței), a crescut de peste două ori miercuri, potrivit unui operator de piață.

“Condițiile de pe piață au fost deosebit de dificile în noaptea de marți spre miercuri”, spune Bill Campbell, manager la DoubleLine, ”moment în care fondurile speculative aflate sub presiune au început să își lichideze pozițiile pe datoria americană”.

„Odată cu vânzarea din Asia și apoi din Europa (în noaptea de marți spre miercuri), au început să sune clopotele de alarmă că nivelul de stres din sistemul financiar era în creștere. Dacă acesta ar fi continuat să crească, ar fi putut avea loc alte evenimente mai grave”, rezumă managerul.

Potrivit unor surse din piață, fondurile speculative au fost nevoite să răspundă unor apeluri în marjă importante, forțându-le să depună mai multe garanții sau să își lichideze pozițiile.

Aceste fonduri au devenit jucători importanți pe piețele obligațiunilor de trezorerie, volumele împrumutate de pe piețele reverse repo pentru a-și finanța strategiile susținute de titluri suverane americane totalizând 2 500 de miliarde de dolari (2.260 de miliarde de euro) în decembrie, potrivit cifrelor furnizate de Biroul de cercetare financiară al Trezoreriei SUA.

Două strategii, care se bazează ambele pe efectul de levier, par să fi fost vizate: strategiile „relative value”, care arbitrează mici dislocări ale prețurilor, și strategiile „swap spread”, care pariază pe diferența dintre prețul unei obligațiuni și prețul unui contract swap pe rata dobânzii cu o scadență echivalentă.

Aceste vânzări au grevat bilanțurile băncilor, de care depinde capacitatea instituțiilor bancare de a furniza lichidități pe piețele obligațiunilor.

Pe de altă parte, strategiile de basis trade, care se bazează pe cumpărarea de titluri suverane și vânzarea de contracte derivate pe acestea, pariind pe convergența prețului celor două active, nu par să fi fost afectate de lichidările forțate, au precizat două surse.

„Au existat mai multe lichidări pe spread-urile swap (…). Există o oarecare activitate pe contractele futures, dar nu observăm niciun stres major acolo”, a rezumat Bhas Nalabothula, de la Tradeweb.

REVENIREA LA CALM

Bill Campbell subliniază că condițiile de pe piață s-au îmbunătățit miercuri dimineață. „Furnizorii de lichiditate și-au dat seama că au încă suficient spațiu de manevră, iar piețele s-au autoreglat”.

Îngrijorările legate de funcționarea pieței titlurilor de trezorerie de 29.000 de dolari nu s-au limitat la sfera financiară: după suspendarea aplicării tarifelor, Donald Trump a declarat că „piața ratelor este frumoasă acum”.

O dislocare a piețelor suverane americane ar putea declanșa o criză financiară și economică globală prin împiedicarea accesului investitorilor la aceste titluri sigure și restricționarea accesului companiilor la finanțarea de pe piață, în timp ce creșterea randamentelor ar ridica costul datoriei publice la un nivel prohibitiv și ar complica transmiterea politicii monetare.

„Este posibil ca mișcarea ratelor să fi contribuit la decizia privind tarifele, dar nu a provocat panică în cadrul administrației americane”, a susținut joi Kevin Hassett, consilierul economic al lui Donald Trump, la CNBC.

Întrebarea care se pune acum este impactul pe termen lung al mișcărilor de piață din ultimele zile asupra rolului datoriei americane.

„Răul a fost făcut (…), atât în ceea ce privește creșterea economică, cât și disponibilitatea investitorilor străini de a finanța deficitul extern al SUA”, au remarcat analiștii Deutsche Bank.

„Epoca excepționalismului american, cel puțin în termeni financiari, a ajuns la final”, au concluzionat analiștii Westpac.

„Activul fără risc suprem, titlurile de trezorerie americane, „etalonul de aur al garanțiilor”, instrumentul pe care orice investitor din Tennessee până la Tokyo îl poate cumpăra, este pus sub semnul întrebării”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează