G4Media.ro

Luni, volatilitate mare pe bursele din întreaga lume: Pierderi puternice pe bursele…

pixabay.com

Luni, volatilitate mare pe bursele din întreaga lume: Pierderi puternice pe bursele asiatice și cele din SUA pe fondul temerilor privind o eventuală recesiune a economiei americane / Fondurile globale de hedging devin tot mai pesimiste

Piețele bursiere asiatice au căzut puternic luni, cu cea mai mare cădere a indicelui Nikkei din ultimii 20 de ani, pe fondul temerilor față de o eventuală recesiune economică a SUA. Informațiile despre angajările din SUA și un yen puternic au determinat investitorii să fugă de activele de risc, pariind în același timp că vor fi necesare reduceri rapide ale dobânzilor pentru a salva creșterea economică, transmite Reuters.

UPDATE 17.40: Temerile legate de o încetinire economică în SUA au continuat să afecteze piețele financiare globale. Acțiunile americane au scăzut la începutul zilei de tranzacționare, în frunte cu indicele Nasdaq, puternic axat pe tehnologie.

VIX – așa-numitul indice al fricii de pe Wall Street – a urcat la 55. Ultima dată când s-a situat la acest nivel, fără a lua în calcul pandemia, a fost în timpul Marii crize financiare din 2008, relatează BBC.

Acest lucru vine după ce acțiunile japoneze au suferit cel mai mare declin zilnic din istorie.

Pierderile au continuat și în Europa, deși au fost mai puțin pronunțate.

Datele dezamăgitoare de vineri privind locurile de muncă din SUA au declanșat vânzarea și au sporit așteptările că banca centrală americană va trebui să reducă ratele dobânzilor.

UPDATE 17.37: Principalii indici bursieri americani și-au redus ușor pierderile de la începutul ședinței de tranzacționare, dar imaginea nu este încă frumoasă, transmite BBC.

Cu puțin timp în urmă, indicele Dow Jones al celor mai mari 30 de companii americane cotate la bursă era în scădere cu 2,29%.

Indicele S&P 500, cu o bază mai largă, pierduse 3%, în timp ce indicele Nasdaq, cu o bază tehnologică ridicată, era cu 3,5% mai jos.

Acțiunile rămân volatile și în alte părți. Indicele francez Cac 40, indicele londonez FTSE 100 și indicele german Dax au scăzut între 1,8% și 2,2% în cursul după-amiezii.

UPDATE 15:16 Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 3,2%, pe măsură ce ordinele de vânzarea și volatilitatea cresc

UPDATE 14:41? A fost declanșat indicatorul de recesiune Sahm? Ce este “regula Sahm” și de ce creatoarea acestui instrument economic este prudentă

UPDATE 14:37 Investitorii pariază că Rezerva Federală americană va face reduceri mai agresive ale ratelor dobânzilor în acest an, după ce săptămâna trecută cifrele slabe privind creșterea locurilor de muncă în SUA au stârnit temeri legate de o recesiune.

Piețele futures indică faptul că Fed va reduce ratle cu 0,5 puncte procentuale în septembrie, la următoarea reuniune de politică monetară și cu încă 1 punct procentual până la sfârșitul lunii ianuarie 2025.

UPDATE 14:01 Anxietatea legată de perspectivele de creștere afectează prețul cuprului, care este considerat un indicator al economiei globale.

Cotația cuprului a scăzut pe bursa din Londra a scăzut cu 1,9%, la 8.887 de dolari pe tonă metrică, cel mai scăzut nivel din 28 martie, arată datele Reuters.

UPDATE 12:31 Indicele VIX – supranumit și “indicele fricii”, a ajuns la un maxim al ultimilor patru ani, 41,8%, la doar trei săptămâni după ce a atins un minim al ultimilor șase ani, de 10,6%, potrivit The Guardian.

UPDATE 12:15 Semne neliniștitoare în SUA și China, cele mai mari economii ale lumii: scăderea consumului produce efecte pe scară largă / Cumpărătorii au început să renunțe și la ieftinele chipsuri

Șefi de companii din toate domeniile economice avertizează că americanii și chinezii cheltuiesc mai puțin, dar din motive diferite. De la McDonald’s la Mercedes-Benz, executivii din corporații spun că mulți consumatori din China și SUA renunță la cheltuieli, arată The Wall Street Journal. Motivele sunt diferite. Detalii, aici.

UPDATE 11:49 Moralul investitorilor din zona euro a scăzut pentru a doua lună consecutiv.

Indicele Sentix pentru zona euro a scăzut la -13,9 puncte în august, de la -7,3 în iulie, aceasta fiind cea mai slabă valoare din ianuarie, potrivit The Guardian.

UPDATE 10:35 Mișcări puternice și pe piața valutară: dolarul și euro se depreciază cu peste 2% față de yen, în urma turbulențelor de pe piețele asiatice.

În jurul orei 07:30 GMT, dolarul era în scădere cu 2,34% la 143,01 yeni, iar euro cu 2,24% la 156,36 yeni. Bitcoin era în scădere cu 16,60%, la 52.505,00 dolari.

UPDATE 10:12 Bursele europene deschid în scădere

Bursele europene au deschis în scădere luni, în condițiile în care temerile legate de recesiunea din Statele Unite continuă să afecteze piețele de acțiuni.

În primele ședințe de tranzacționare, Bursa de la Paris a scăzut cu 2,64%, Londra cu 2,10%, Frankfurt cu 2,38% și Amsterdam cu 3,48%. Sectoarele bancar și tehnologic au fost cele mai afectate.

UPDATE 9:42 Barilul Brent, referința internațională, a scăzut cu 1,1% sau aproape un dolar la 75,91 $/baril, cel mai scăzut nivel din ianuarie, potrivit The Guardian.

UPDATE 9:12 Bursa din Tokyo: Nikkei se prăbușește cu 12,4% la închidere, cea mai mare scădere în puncte din istoria sa

Bursa de la Tokyo s-a prăbușit luni pe fondul îngrijorărilor profunde legate de economia SUA și al aprecierii yenului, indicele Nikkei suferind cea mai mare scădere (în puncte) din istoria sa, potrivit agenției AFP.

Indicele emblematic al capitalei japoneze, care se prăbușise deja cu 5,8% vineri, a căzut cu 12,4%, până la 31.458,42 puncte, înregistrând o scădere de aproximativ 4.400 de puncte pe parcursul sesiunii și depășind recordul anterior, care datează de la prăbușirea bursei din octombrie 1987.

Indicele extins Topix a căzut cu 12,23%, la 2.227,15 puncte.

UPDATE 8:29 Bursele din Seul și din Taiwan pierdeau peste 8% în tranzacțiile de luni după-amiază. Bursa din Tokyo scade cu peste 10%

În Japonia, indicele de referință Nikkei 225 a scăzut cu 10,01% la 32.314,40 puncte, iar indicele extins Topix a pierdut 10,49% la 2.271,33, în timp ce în Taiwan, indicele Taiex a scăzut cu 8,43% la 19. 813,83 puncte în jurul orei 13:19 (05:19 GMT).

Gigantul TSMC pierdea 9,52%, iar indicele KOSPI din Seul a scăzut cu 8,09% la 2 459,81 puncte, tranzacțiile fiind suspendate pentru scurt timp pentru a reduce volatilitatea.

În acest climat, fondurile globale de hedging au continuat să includă în portofolii investiţii care indică aşteptări economice pesimiste, în săptămâna încheiată la 1 august, când noi date au stârnit temeri că economia SUA va încetini mai repede decât era anticipat, potrivit unei note a Goldman Sachs adresată clienţilor, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Este a treia săptămână consecutivă în care pariurile fondurilor speculative conform cărora acţiunile vor scădea au depăşit adăugarea unor poziţii de investiţii pe termen lung, a spus Goldman, menţionând că a fost adăugată o poziţie lungă pentru fiecare 3,3 pariuri scurte.

Nasdaq Composite a căzut în teritoriu de corecţie vineri, după ce datele economice au indicat o încetinire economică mai rapidă decât se anticipase.

În SUA au fost create mai puţine locuri de muncă decât era aşteptat, cu o săptămână în urmă, iar activitatea de producţie a scăzut.

Fondurile speculative şi-au redus expunerea în şapte din 11 sectoare globale. Acestea includ sectorul financiar, industrial, imobiliar şi energie. Acţiunile din domeniul sănătăţii au fost, de asemenea, vândute în cel mai rapid ritm din aproximativ un an.

Fondurile speculative au anulat pariurile de risc de câteva săptămâni şi vineri au avut cea mai proastă zi din iunie 2022, performanţa lor scăzând în medie cu 1,8%, a spus Goldman Sachs într-o notă separată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Sunt semnale de alarmă ,care indică începutul crizei economice și financiare în SUA și în acea parte a Asiei dependente de economia și comerțul cu SUA(cum ar fi Japonia,Coreea de Sud și alte țări asociate sau dependente de ele în această regiune).

  2. S-a incercat și prin anii 70 in us reducerea dobânzii rapid . rezultatul inflație mai mare…deci alte probleme mai urâte.

  3. Toti au printat bani fara numar, cu inflatie ii sterilizezi.

  4. Bidenomics.

  5. Veștile nu sunt bune deloc,pentru că efectele crizei declanșate se vor simți și în Marea Britanie și UE,începând cu Franța,așa că vor lovi cel mai probabil și România.Ne îndreptăm oare spre o criză financiară asemănătoare celei din 2008-2009?Reducerea dobânzilor pare o măsură impusă de situație,alarmistă,ceea ce evocă o situație problematică,pe piața internațională.

  6. Acum înțelegeți de ce Waren Buffet și-a vândut acțiunile Apple 🙂 Cash-ul e sfânt!