G4Media.ro

Fondurile olandeze de pensii vor investi 100 de miliarde de euro în…

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Fraktion DIE LINKE. im Bundestag

Fondurile olandeze de pensii vor investi 100 de miliarde de euro în active cu grad mai mare de risc pentru a stimula eforturile de apărare ale Europei

Fondurile de pensii olandeze sunt pregătite să investească zeci de miliarde de euro în active riscante în Europa. Reformele în curs de desfășurare în Țările de Jos ar putea duce la creșterea investițiilor în investiții de capital privat și de credit cu aproximativ 5 puncte procentuale în următorii cinci ani, a declarat șeful celui mai mare administrator de active olandez, care gestionează active de 2.000 de miliarde de euro – unul dintre cele mai mari din lume, scrie FT.

Ronald Wuijster, directorul general al APG Asset Management, a declarat pentru Financial Times că „cea mai mare parte” din cele 100 de miliarde de euro preconizate ar urma să fie investite în Europa datorită „evaluărilor mai atractive” și dorinței de a avea un „impact în lumea reală”.

Acesta a adăugat că fondurile olandeze ar putea face „și mai mult” pentru a finanța inițiativele de apărare pe continent, precizând că APG a investit deja aproximativ 2 miliarde de euro în companii care contribuie la industria de apărare.

Comentariile lui Wuijster au venit în contextul în care UE a fost supusă unor presiuni pentru a crește investițiile în domeniul apărării, fostul președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi solicitând anul trecut blocului să crească investițiile cu 800 de miliarde de euro anual pentru a ține pasul cu SUA și China. Președintele american Donald Trump a cerut, de asemenea, guvernelor să suporte o povară mai mare pentru securitatea Europei.

În 2023, senatorii olandezi au adoptat o lege de tranziție a sistemului de pensii ocupaționale al țării către un model în care fondurile de pensii nu mai garantează membrilor un venit fix la pensie. Tranziția este preconizată să aibă loc între 2025 și 2028.

Vechiul sistem de beneficii definite a împins sistemele către active lichide, cu risc scăzut, cum ar fi obligațiunile guvernamentale, impunând fondurilor de pensii să coreleze strâns activele cu pensiile datorate pe termen lung.

Fondurile vor putea acum să stabilească randamente țintă care pot fluctua în funcție de mișcările pieței, eliminând unele constrângeri legate de obligații și sporind apetitul lor pentru risc.

Acesta a fost un pas important deoarece „din punct de vedere psihologic, fondurile se apropie mai mult de investițiile obișnuite în ciclul de viață … și, din acest punct de vedere, pensiile olandeze își asumă probabil prea puține riscuri”, a declarat Wuijster.

ABP, care este responsabil de pensiile funcționarilor publici olandezi și este de departe cel mai mare fond gestionat de APG, cu active în valoare de 544 miliarde EUR, se așteaptă să treacă la noul sistem până în 2027.

La sfârșitul anului trecut, puțin peste un sfert din activele ABP erau pe piețele private. Aproximativ 40% din expunerea sa la private equity a fost în Europa, care a avut, de asemenea, 57% din alocarea sa globală în credite private.

Wuijster a declarat că acest echilibru geografic ar putea continua în cadrul noului sistem și că trecerea la active și credite private va fi „un proces foarte gradual” care va avea loc „în următorii cinci ani”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.