VIDEO Formă inedită de protest față de modificarea Codului de procedură penală: Apel la cetățeni să meargă joi la Curtea Constituțională pentru a cere respingerea legii. ”Stăm la coadă pentru Democrație”
Zeci de persoane s-au dus joi la Curtea Constituțională pentru a depune petiția Amicus Curiae, prin care cer judecătorilor să respingă modificările aduse Codului de procedură penală. Formă inedită de protest a fost anunțată pentru ora 12:00 de comunitatea ”Declic”.
Comunitatea ”Declic” a invitat cetățenii să meargă în număr cât mai mare la Curtea Constituțională pentru a depune o intervenție scrisă – amicus curiae – prin care să ceară respingerea modificărilor aduse Codului de procedură penală.
”Stăm la coadă pentru Democrație? Ne dăm întâlnire joi, de la ora 12:00 la sediul CCR (Palatul Parlamentului, Intrarea B1, Bucureşti, Calea 13 Septembrie nr. 2, sector 5), în încercarea de a salva democrația. Am cercetat în amănunt ce instrumente democratice ne stau la dispoziție pentru a combate modificările Codului de Procedură Penală. Amicus Curiae (prieten al curții) este o intervenție scrisă, pe care oricine o poate adresa Curții Constituționale. Prin acest instrument juridic, le putem solicita să verifice constituționalitatea legilor în dezbatere. Am redactat o astfel de intervenție în colaborare cu specialiști în drept”, se arată în descrierea evenimentului postat pe pagina de Facebook a comunității Declic.
Principalele argumente în baza cărora ”Declic” solicită respingerea modificărilor aduse Codului de procedură penală:
- Comisia specială și-a depășit mandatul
- Procedura legislativă urmată este profund defectuoasă
- Calitatea legii este profund criticabilă
- Voința legiuitorului este contrară interesului public
”Prin rolul său, Curtea este singura autoritate care poate împiedica consacrarea legală a unui set de norme care dăunează spiritului Constituției. Când o astfel de lege este adoptată doar pentru a proteja infractorii, când are loc un simulacru de dezbatere, atunci înseamnă că parlamentarii nu legiferează, ci ei uzurpă o funcție esențială aparținând unui Parlament autentic prin care se exercită suveranitatea poporului. Într-o astfel de situație, singura cale de a bloca promulgarea unui asemenea act normativ și de a împiedica practici viitoare identice, este admiterea de către Curtea Constituțională a sesizărilor depuse”, se mai arată în sesizarea pe care comunitatea ”Declic” a postat-o pe site și care poate fi depusă de orice cetățean interesat de modificarea Codului de procedură penală (aici textul integral al petiției).
Curtea Constituțională a dat termen pe 25 septembrie pentru dezbaterea sesizării președintelui Klaus Iohannis pe modificările aduse Codului de procedură penală, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR. Judecător raportor a fost desemnat Daniel Morar, fostul șef al DNA.
CCR va discuta Codul de procedură penală și săptămâna viitoare, pe 18 iulie, la sesizarea PNL, USR și a Înaltei Curți de Casație. Nu este clar în acest moment dacă o decizie finală va fi dată săptămâna viitoare sau dacă ea va fi amânată pentru luna septembrie, atunci când va fi dezbătută și sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis.
Sursa foto: Europa Fm
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii