G4Media.ro

Violențele din Franța, în scădere. Poliția a folosit gaze lacrimogene în Marsilia,…

Foto: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP

Violențele din Franța, în scădere. Poliția a folosit gaze lacrimogene în Marsilia, unde bande de hoți au încercat să spargă magazine / Incendiatori de 12-13 ani

Rezumatul zilei de sâmbătă în Franța: 322 de persoane au fost arestate, dintre care 126 la Paris şi în suburbiile sale în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit Ministerului de Interne, în timp ce violenţele declanşate de moartea tânărului Nahel, ucis marţi de un poliţist, dau semne clare de domolire, transmite AFP, citată de Agerpres.

La Marsilia, scenă a unor incidente majore şi a unor jafuri în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, un important dispozitiv de securitate susţinut în special de forţele de elită ale Raid şi GIGN a dispersat grupuri de tineri mai puţin numeroase decât în ziua precedentă. Un total de 56 de arestări au fost înregistrate în jurul miezului nopţii în cel de-al doilea oraş al Franţei, potrivit autorităţilor locale.

Conform cifrelor prezentate de Ministerul de Interne, 126 de persoane au fost arestate în cursul serii la Paris şi în suburbii.

Un eveniment major s-a înregistrat la Metz, unde bande au incendiat una dintre cele mai mari biblioteci din oraș.

Ora 22.07: Vârsta medie a celor 1.300 de persoane arestate vineri este de 17 ani, a anunțat Ministerul de Interne din Franța. Autoritățile au anunțat că au prins incendiatori cu vârste de 12-13 ani. Reamintim că peste 1.300 de persoane au fost arestate în Franța noaptea trecută, dintre care 406 la Paris.

Ora 21,55: Tensiunea crește la Marsilia sâmbătă seara. Poliția a anunțat că 14 persoane au fost deja arestate, în timp ce mai multe grupuri compacte au încercat să jefuiască magazinele din zona Canebière. 7 dintre cei 14 indivizi au fost prinși în flagrant delict în timp ce furau dintr-un magazin de pe faleză. Unii indivizi au încercat să pătrundă în stația de pompieri de pe Canebière, dar tentativa lor a fost zădărnicită de poliție, potrivit BFMTV.

violente in franta, revolta in franta, distrugeri franta, uciderea nahel
Foto: Clement Mahoudeau / AFP

Ora 21.46: ”Ei chiar vor să ucidă polițiști”. În noaptea de vineri spre sâmbătă, patru polițiști au fost răniți cu arme în Lyon. Un ofițer de poliție prezent la fața locului a descris pentru televiziunea BFM TV „o seară de haos”.

Ora 21.10: Proprietarii de magazine din Paris își baricadează vitrinele pentru a le proteja împotriva violențelor. Vezi aici mai multe imagini din Paris

Foto: G4Media

Ora 19.55: Gérald Darmanin anunță 45.000 de polițiști și jandarmi mobilizați în această seară. Aflat în vizită la secția de poliție din Dreux, ministrul de interne Gérald Darmanin a anunțat că numărul de polițiști și jandarmi mobilizați în această seară va fi menținut. Din nou, 45.000 de polițiști și jandarmi vor fi prezenți în această seară pentru a menține ordinea publică. (BFMTV)

Ora 18.38: Președinta unei asociații pentru drepturi civile din Marsilia a declarat că există „un concurs pentru a vedea cine poate fura cel mai mult”. Ea a denunțat competiția incitată de rețelele de socializare.

Ora 18.37: 30% din persoanele reținute vineri de poliția franceză sunt minori, a anunțat ministrul de Interne, citat de BFMTV

Ora 17.49: Bilanțul violențelor: cel puțin zece mari centre comerciale, 200 de supermarketuri, 250 de tutungerii, 250 de sucursale bancare, precum și un număr mare de magazine de modă, de articole sportive și de fast-food au fost răvășite, jefuite sau chiar incendiate începând de marți, transmit autoritățile franceze, citate de televiziunea BFM TV.

Ora 17.45: După patru zile de tulburări în Franța, evenimente majore sunt anulate în întreaga țară, anunță BBC. Cel mai important este concertul cântăreței Mylène Farmer de pe Stade de France (nordul Parisului). E anulat și evenimentul Pride al comunității LGBTQ din Marsilia, precum și festivalul „Fnac Live Paris”.

Ora 16.52: Primarul din Lyon, Grégory Doucet, a cerut guvernului să trimită întăriri pentru a face față revoltelor anunțate în această seară, potrivit BBC

Ora 16.40: Președintele Emmanuel Macron și-a anulat vizita de stat în Germania, prima în 23 de ani, a anunțat Președinția Germaniei. Motivul anulării – violențele de stradă din Franța

Ora 16.30: Mii de persoane strânse la înmormântarea lui Nahel în Nanterre, suburbia Parisului, strigă ”Dreptate pentru Nahel”, potrivit Le Monde

15.20: Tânărul Nahel este înmormântat. Presa nu are acces, iar ceremonia este de rit musulman. Înmormântarea lui Nahel M. a început la ora locală 11.00 în Franţa, la casa funerară Mont-Valérien din Rueil-Malmaison, în apropiere de Nanterre, potrivit News.ro. Un număr mare de locuitori din Nanterre au venit să îi aducă un ultim omagiu adolescentului ucis marţi. Bărbaţi de o parte, femei, adesea acoperite cu văl, de cealaltă parte. Este respectat ritul musulman. O forţă de securitate improvizată, formată din tineri din cartierul de locuinţe Pablo-Picasso din Nanterre şi bărbaţi, a păzit intrarea şi nu a permis intratrea persoanelor străine. Jurnaliştii au fost rugaţi amabil, dar ferm, să părăsească perimetrul. Familia lui Nahel M. a dorit ca înmormântarea sa să fie o chestiune strict privată.

15.18: Magazinele din Strasbourg s-au închis la ora locală 13 pentru a proteja vânzătorii și clienții, transmite presa locală

Articol inițial: 45.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în Franţa în noaptea de vineri spre sâmbătă în încercarea de a stopa violenţele care zguduie ţara după moartea lui Nahel, tânărul de 17 ani cu cazier care circula fără permis de conducere şi care a fost ucis marţi de un poliţist în timpul unui control în trafic, relatează Agerpres citând AFP.

Vor fi mobilizate mai multe „unităţi specializate”, precum RAID, Brigada de Cercetare şi Intervenţie (BRI) sau Grupul de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale (GIGN), a adăugat Gerald Darmanin pe postul TF1, vorbind de „mijloace excepţionale”, după ce multe oraşe din regiunea pariziană şi din provincii sunt afectate de un val de violenţe, adesea comise de adolescenţi.

Premierul Elisabeth Borne a anunţat desfăşurarea de vehicule blindate ale jandarmeriei şi anularea „evenimentelor de amploare” în toată ţara. De asemenea, autobuzele şi tramvaiele şi-au încetat circulaţia în toată ţara de la ora 21.00.

De asemenea, liniile de transport dintre Elveţia şi Franţa au fost întrerupte vineri de la ora 19:30 (17:30 GMT), a anunţat reţeaua de transporturi publice din Geneva (TPG).”Din cauza evenimentelor care au loc în Franţa de câteva nopţi, autorităţile franceze au dispus oprirea totală a transportului în comun în teritoriu de la ora 21.00″, a scris TPG într-un comunicat de presă.”Pentru a asigura (respectarea) acestei solicitări, liniile transfrontaliere vor fi oprite treptat la frontiera franco-elveţiană de la ora 19.30″.

Geneva se învecinează cu Franţa pe trei părţi şi o serie de linii de autobuz şi tramvai sunt folosite de sute de mii de lucrători transfrontalieri care locuiesc în Franţa şi muncesc în al doilea oraş ca mărime din Elveţia.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Asta este mai mult anarhie decat manifestari democratice.

  2. Arabetii nu prea au ce cauta in Europa . Nimeni nu spune ca sunt cartiere in Franta unde politia nu poate intra .

  3. Daca la ei minorii sint intangibili in fața legii, arăbeții profită din plin de asta…

  4. Violențele vor scădea în intensitate pe măsură ce odata cu inmormântarea lui Nahel și cu curgerea timpului, va interveni procesul natural al uitării și emoțiile provocate de împușcarea acestuia nu vor mai fi așa vii.Dar Franța râmâne cu o problemă , un adevărat butoi cu pulbere latent deocamdată,dar care poate izbucni oricând și anume solidaritatea găștilor de adolescenți și tineri(între 12 și 21-22 de ani) din suburbiile marilor orașe, în care pe fondul pauperității, al familiilor cu mulți copii, al componentei etnice arabe predominante proliferează infracționalitatea, sentimentul abuzării de către autorități ,al marginalizării și neintegrării sociale.Ei bine acest lucru ar trebui să dea de gândit autorităților franceze,ale căror servicii de informații își dovedesc din nou slăbiciunea pentru că nu au reperat și nu au semnalizat din timp autorităților existența acestui fenomen,care nu a apărut din senin.Iar statul francez trebuie să ia acest fenomen în serios,să dezvolte politici publice de sprijin și să caute să-i integreze pe acești tineri în societate.În Marea Britanie ,de pildă ,minoritățile etnice sunt mai bine integrate în societate și implicit și copiii acestora,cu toate că nici aici lucrurile nu stau pe roze.