Forțe speciale ale SUA, agenți CIA și veterani de război încearcă să-i salveze pe foștii aliați afgani / Talibanii au început vânătoarea celor peste 20 de mii de translatori / Ce este „Dunkerque Digital”
Actuali și foști membri din forțele speciale americane, veterani de război, precum și agenți din comunitatea de informații își folosesc propriile rețele de contacte pentru a scoate în siguranță din Afganistan soldații afgani din trupele de comando, spioni și translatori locali care au lucrat pentru Statele Unite, după ce au fost profund dezamăgiți de modul în care Administrația Biden a pregătit și desfășurat operațiunile de evacuare din Kabul.
Mai multe grupuri constituite recent de membri ai U.S. Special Forces, SEAM Team Six și CIA se află în prezent într-o cursă contracronometru pentru a-i salva pe afganii care au colaborat cu forțele internaționale în cei 20 de ani de război în Afganistan, campania „Dunkerque Digital” fiind doar una dintre multiplele operațiuni de salvare.
Haosul evacuării
Liderii militari din Statele Unite au declarat că, de când guvernul local a căzut, iar talibanii au preluat controlul țării, au evacuat pe calea aerului din Kabul cel puțin 13.500 de afgani și 2.500 de americani. Eforturile de evacuare au încetinit însă în ultimele zile, de la 6.000 de persoane evacuate vineri la doar 3.800 de persoane salvate sâmbătă.
Acest lucru a avut loc din mai multe motive, unul dintre ele fiind eșecul de a găsi rapid țări terțe care doresc să accepte să găzduiască temporar regfugiații afgani în timp ce SUA procesează vizele lor. În plus, talibanii îi blochează pe cei care încearcă să ajungă la aeroportul din Kabul, unde terminalele sunt supraaglomerate cu 16.000 de persoane care așteaptă să fie evacuate.
Duminică, Pentagonul a anunțat că avioane comerciale din Statele Unite vor fi folosite pentru a ajuta la transportul oamenilor evacuaţi din Afganistan. Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării a precizat că 18 aeronave – provenind de la companii ca United, American Airlines şi Delta – vor transporta oamenii care au fost deja scoşi din Afganistan şi se află în ţări terţe. Aparatele comerciale nu vor fi trimise așadar la Kabul.
Președintele Joe Biden a apărat cu îndârjire modul în care a gestionat dosarul afgan, afirmând într-un interviu recent la ABC că nu a existat „o modalitate de a ieși (din Afganistan) fără ca rezultatul să fie apariția haosului.” Criticii au spus însă că modul precipitat în care Team Biden a ales să părăsească Afganistanul a provocat înfrângerea guvernului de la Kabul și a dus la abandonarea aliaților afgani care au ajutat trupele SUA și cele aliate în timpul războiului.
Salvând un fost camarad
Haosul și degringolada care au însoțit evacuările de pe aeroportul Hamid Karzai din Kabul i-au determinat pe foști și actuali membri ai forțelor speciale americane și din CIA să pună în mișcare propriile planuri de salvare a camarazilor lor afgani.
Operațiunile de extragere din țara asiatică îi vizează în special pe militarii afgani din trupele de elită, spioni și informatori locali care au oferit informații trupelor internaționale, precum și translatori afgani care au ajutat armata SUA și forțele străine staționate în Afganistan în ultimele două decenii.
ABC News a descris cum, la sfârșitul săptămânii trecute, un grup autodenumit „Task Force Pineapple” a declanșat un efort frenetic de a ajuta un fost soldat afgan din trupele de comando să ajungă la aeroportul din Kabul, în timp ce era vânat de talibani care îi trimiteau amenințări cu moartea.
Militanții știau că soldatul a lucrat cu U.S. Special Forces și echipa de elită SEAL Team Six mai mult de zece ani, în operațiuni de eliminarea a liderilor talibani, iar acest lucru l-a transformat într-o țintă pentru islamiști.
Soldatul afgan a povestit cum în urmă cu două luni a scăpat ca prin urechile acului dintr-un avanpost aflat în nordul Afganistanului, în timp ce aștepta ca oficialii americani să-i aprobe viza specială pentru imigrare în SUA. Ulterior, avanpostul în care se ascunsese el a fost capturat de talibani.
Săptămâna trecută, foști membri ai unității de elită Green Beret, angajați din organizații non-guvernamentale și un ajutor al congresmanului republican Mike Waltz (el însuși fost ofițer în trupele speciale Green Beret) au solicitat ajutorul unui ofițer al Ambasadei SUA aflat pe aeroportul din Kabul.
Acesta i-a ajutat pe pușcașii marini ce păzesc aeroportul să-l identifice pe fostul soldat afgan, care a fost prins în mulțimea de civili din afara aeroportului și a încercat fără succes, ore în șir, să ajungă la un punct de control al armatei americane aflat la mică distanță de el.
Situația a devenit dramatică după ce talibanii s-au amestecat cu miile de civili care așteptau în fața aeroportului și au deschis focul, ucigând două persoane. Fostul militar din trupele afgane de elită a fost în cele din urmă ajutat să ajungă în perimetrul de securitate al armatei SUA, unde a strigat parola „ananas” către trupele americane aflate la punctul de control. Două zile mai târziu, grupul de americani – format din prieteni și foști camarazi – a reușit să ducă și familia afganului în interiorul aeroportului din Kabul.
Task Force Dunkirk
ABC News a relatat și că alți foști membri ai armatei americane și ai CIA și-au consolidat propriile eforturi de salvare a afganilor constituind un grup separat numit „Task Force Dunkirk,” o referință la operațiunea masivă de evacuare a forțelor britanice și a altor forțe aliate din orașul francez Dunkerque în 1940 din calea trupelor lui Hitler.
„Mi-am petrecut anii de vârf ai carierei în operațiuni speciale, iar acest lucru mi-a oferit acces la o mulțime de oameni care au aceleași opinii și la o mulțime de oameni care au trăit cu poporul afgan, îi iubesc pe afgani și au fost cu ei timp de 15, 20 de ani,” a declarat locotenent-colonelul în retragere Russell Worth Parker, purtător de cuvânt al grupului. „Nu am putut sta deoparte doar să ne uităm la oamenii pe care îi cunoaștem abandonați în fața unei morți certe.”
Parker a spus că, deși există și civili care asistă grupul, majoritatea membrilor au servit în Afganistan. În condițiile în care țara a căzut în mâinile talibanilor, cei din „Task Force Dunkirk” au primit cereri de ajutor de la afganii cu care au lucrat și s-au împrietenit în timpul războiului. Veteranii au început apoi să se contacteze unul pe altul și să vorbească despre modalități de a-și ajuta camarazii. Unii dintre ei și-au luat concediu pentru a asista la evacuarea afganilor, alții au decis chiar să meargă în Afganistan pentru a ajuta cu aceste eforturi.
„Nu știu dacă aș putea trăi cu mine dacă nu fac ceva,” a afirmat Parker. „I-am spus fiicei mele zilele trecute: ‘Într-o zi, oamenii vor vorbi despre aceasta. Și când vor face asta, vreau să vă amintiți că tatăl vostru și o grămadă de mame și tați au făcut tot ce au putut.’”
Parker a spus că „Task Force Dunkirk” și grupurile cu care s-a unit acum au ajutat să scoată din țară cel puțin 83 de afgani vânați de talibani. Modul lor de operare este bazat pe principiul „unul câte unul,” așa cum a declarat Parker referindu-se la misiunea grupului: „Să scoatem încă un afgan. Și după ce îl scoatem pe el sau pe ea, vrem să mai scoatem încă unul. Asta este cel mai bun lucru pe care îl putem face acum.”
Mulți dintre veteranii americani războiului de 20 de ani din Afganistan au spus pentru ABC că au fost inspirați de acei afgani care au luptat cot la cot cu ei și au fost deseori răniți și uciși lângă ei. Abandonarea nu a fost niciodată o opțiune pentru ei, chiar și atunci când SUA au retras brusc aproape toate forțele militare din Afganistan luna trecută, declanșând o criză de propoții.
„(Afganii) nu au șovăit niciodată. Eu și mulți dintre prietenii mei suntem astăzi aici datorită vitejiei lor în luptă. Le datorăm toate eforturile pentru a-i scoate (din Afganistan) și a ne onora promisiunea,” a spus și Mike Mulroy, fost adjunct al secretarului apărării, care a activat ca pușcaș marin și ofițer CIA în Afganistan.
„Digital Dunkirk”
Eforturile uriașe depuse de foști soldați ai forțelor speciale americane și foști spioni CIA au fost relatate și de FoxNews, care a precizat că o rețea de „sute de mii” de persoane, inclusiv analiști care folosesc informații secrete și imagini prin satelit pentru a localiza punctele de control talibane ce înconjoară aeroportul din Kabul, lucrează împreună pentru a evacua translatori locali din Afganistan.
Matt Zeller, un veteran al războiului din Afganistan, a declarat că translatorii afgani – vânați în prezent de către talibani – au fost aliați esențiali ai SUA în timpul războiului din Afganistan și au jucat un rol mult mai mare decât acela de simplii traducători. „Acești oameni despre care vorbim… erau ochii și urechile noastre pe câmpul de luptă,” a afirmat Zeller. Potrivit informațiilor, cel puțin 20.000 de translatori afgani și membri ai familiilor acestora se află blocați în prezent în Afganistan.
Matt Zeller a spus că a auzit comandanți talibani ordonând insurgenților să-i împuște mai întâi pe translatori. „Din perspectiva talibanilor, ei au câștigat,” a continuat Zeller, fost analist CIA. Traducătorii afgani „sunt cei care ne-au ajutat să-i omorâm în ultimii 20 de ani… Vor să se răzbune (pe ei). Nu este loc pentru acești oameni în Afganistan.”
Zeller a descris o campanie numită „Digital Dunkirk” folosită pentru evacuarea translatorilor afgani. El a spus că „sute de mii” de persoane s-au alăturat mișcării după doar câteva săptămâni, dar că grupul ar putea crește la câteva milioane până când operațiunea se va termina.
El a spus că „Digital Dunkirk” a început ca „o armată de veterani,” care a fost alertată de situațiua dramatică de către afgani, dar că rețeaua a crescut până la a include organizații pentru drepturile omului, grupuri religioase și de conștientizare politică. „Am avut analiști din sectorul serviciilor de informații care au venit și au început să facă analize de imagini prin satelit… identificând punctele de control talibane în timp real prin folosirea datelor de pe rețelele sociale” pentru a oferi rute sigure către aeroport, a declarat Zeller.
Aceasta în condițiile în care talibanii, care au anunțat că îi vor ierta pe oricare afgan care a ajutat SUA în timpul războiului, au stabilit puncte de control care blochează străzile către aeroportul din Kabul și îi înregistrează sau îi ucid pe afganii care ar fi lucrat împotriva lor.
Zeller a afirmat că membrii rețelei le oferă afganilor care vor să ajungă la aeroportul din Kabul informații despre punctele de control talibane și străzile pe care ar trebui să meargă pentru a-i ocoli pe islamiști. În plus, „Digital Dunkirk” le oferă refugiaților care ajung pe aeroport date despre zborurile pe care le-ar putea lua și le oferă suport moral, în contextul în care oamenii sunt nevoiți să aștepte până la 9-10 ore, în condiții de temperaturi ridicate, umede, fără apă, mâncare și fără toalete, cu talibanii care trag fără discriminare pe deasupra mulțimii.
Zeller a descris un caz în care „Digital Dunkirk” a ajutat cu succes o americancă să treacă printr-o poartă de la aeroportul din Kabul, după ce a vorbit cu un pușcaș marin care păzea zona. „Restul familiei ei era acolo în spatele ei,” a declarat Zeller. „Încă nu sunt cetățeni americani și nu li s-a permis accesul în aeroport.”
„Femeia a trebuit să ia decizia sfâșietoare de a-și lăsa familia în urmă,” a continuat el. „Iar această situație se repetă iar și iar… Am prieteni care mi-au spus că au avut cetățeni americani care stăteau în mulțime fluturând pașapoartele albastre strigând că sunt cetățeni americani, iar pușcașii marini nu au putut merge să-i recupereze.”
Veteranul de război a declarat că nu-și poate imagina cum trebuie să fie situația pentru trupele americane de pe aeroportul din Kabul care „trebuie să stea la 50 de metri distanță de talibani și să-i privească comportându-se ca niște bătăuși și să nu poată face nimic.”
Zeller l-a criticat pe secretarul apărării, Lloyd Austin, care a afirmat că nu are capacitatea de a garanta deplasarea în siguranță a americanilor către aeroportul din Kabul. Ce-i lipsesc sunt ordinele date unităților SUA prezente la fața locului de a se deplasa în afara aeroportului și de a salva americanii și afganii aflați în pericol, a afirmat membrul rețelei „Digital Dunkirk.”
Zeller a spus că Statele Unite au responsabilitatea de a evacua traducătorii afgani. Dacă nu sunt evacuați acum, atunci „vor fi morți și vom regreta pentru tot restul vieții că i-am abandonat,” a afirmat Matt Zeller care și-a ținut promisiunea de a-l evacua din Afganistan pe propriul său translator, despre care a spus că a ajutat la salvarea vieților unor pușcași marini americani.
Surse: ABC News, FoxNews
Sursa Foto: Agerpres
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii