G4Media.ro

Forțele ruse caută refugiu în Libia după retragerea din Siria și fuga…

Foto: Wikipedia

Forțele ruse caută refugiu în Libia după retragerea din Siria și fuga lui Assad

Rusia poartă discuții cu o căpetenie a războiului civil libian pentru a muta active navale și echipamente militare din Siria în țara nord-africană, în timp ce Kremlinul caută un punct de sprijin alternativ în Mediterana, au declarat surse citate de The Times.

Khalifa Haftar, generalul care controlează o mare parte din estul Libiei, a fost sprijinit de forțele rusești pe care le-a cooptat în 2019, când a lansat un război împotriva guvernului recunoscut la nivel internațional din Tripoli.

Potrivit unei surse libiene, Haftar înclină acum să accepte cererea Rusiei de a-și muta navele militare din portul sirian Tartus la Tobruk, în Libia.

Rusia a început deja să transporte echipamente de la baza sa aeriană siriană Hmeimim în Libia, pe măsură ce își reduce forțele în urma răsturnării președintelui Bashar Assad. Și-a retras flota de la baza navală din Tartus, care era formată din șase nave, deși menține trupe acolo. Navele par să fi ancorat în apele internaționale din largul Siriei și un oficial occidental a declarat că acestea nu s-au îndreptat încă spre Libia, în timp ce Rusia continuă discuțiile cu noile autorități siriene cu privire la viitorul bazelor sale.

Siria a oferit Moscovei singura sa bază aeriană din afara fostei Uniuni Sovietice, precum și o bază navală care a oferit Rusiei un punct de sprijin pe flancul mediteraneean al NATO.

La apogeul desfășurării Rusiei în Siria, după intervenția din 2015 în sprijinul lui Assad, erau peste 8.000 de militari și contractori privați, susținuți de zeci de avioane de luptă, elicoptere și sisteme avansate de apărare aeriană, precum S-400.

Bazele siriene au acționat ca o trambulină pentru expansiunea Rusiei în Libia în 2019 și desfășurări în alte țări africane, cum ar fi Mali și Republica Centrafricană. Rusia a mutat mai multe avioane de luptă de la Hmeimim la bazele aeriene libiene în acel an pentru a sprijini ofensiva eșuată a lui Haftar de a cuceri capitala.

Aceasta și-a menținut forțele – în majoritate mercenari ruși legați de Kremlin – în Libia după o încetare a focului, când țara a fost împărțită în zone de influență concurente turcești și rusești.

Haftar și ofițerii Armatei sale Naționale Libiene au început să se simtă deranjați de ruși, care nu i-au respectat autoritatea. Acesta a declarat în repetate rânduri guvernelor americane și occidentale că dorește îndepărtarea lor, dar că ar avea nevoie de o altă putere care să umple golul lăsat în urmă, au declarat doi oficiali occidentali.

În ciuda cooperării lui Haftar în operațiunile antiteroriste, SUA au refuzat să îi furnizeze acestuia echipamente precum sisteme de rachete sol-aer și alte arme. Rusia a fost, de asemenea, circumspectă față de Haftar, care este, de asemenea, considerat nedemn de încredere și încăpățânat de către Egipt și Emiratele Arabe Unite, care au sprijinit efortul său de război.

Rusia consideră acum Libia un pariu mai sigur decât Siria, unde a luptat cu opoziția lui Assad până când aceasta a cucerit Damascul luna aceasta.

Principala grupare rebelă, gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), a planificat o ofensivă rapidă care nu le-ar fi dat timp aliaților ruși și iranieni ai lui Assad să intervină în forță, iar Rusiei i s-a spus să rămână în afara conflictului dacă spera să negocieze o prezență pe termen lung, au declarat doi oficiali sirieni pentru The Times.

Rusia a declarat luni că discuțiile continuă. „Nu există decizii finale în această privință”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Suntem în contact cu reprezentanți ai forțelor care controlează acum situația din țară”.

Abu Mohammed al-Jolani, liderul HTS, speră acum să folosească prezența militară rusă redusă în țară ca monedă de schimb. A permite Rusiei să mențină o bază ar fi nepopular în rândurile sale, dar ar câștiga pentru organizația sa declarată teroristă, care în trecut era o ramură a al-Qaeda, un aliat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU și un posibil ajutor.

De asemenea, al-Jolani ar putea folosi prezența rusă ca pârghie în discuțiile cu SUA, care doresc îndepărtarea Rusiei din țară, a declarat un oficial occidental.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...