G4Media.ro

Forțele ucrainene au cucerit integral orașul Kupiansk

captura google maps

Forțele ucrainene au cucerit integral orașul Kupiansk

Forțele ucrainene au preluat controlul asupra întregului oraș Kupiansk, în nord-estul țării, alungând trupele ruse de pe pozițiile lor de pe malul estic al râului Oskil, au anunțat în această seară jurnaliștii Agenției France Presse, citați de Le Monde.

Un transportor blindat de trupe și un pluton de soldați ucraineni se aflau în fața centrului cultural al districtului, iar cel puțin două tancuri se deplasau prin zonă. Cinci cadavre în uniforme militare, probabil soldați de la Moscova, zăceau lângă vehicule avariate cu însemne rusești.

O mare parte a nodului de cale ferată a fost cucerită de la ruși la începutul lunii septembrie, ca parte a contraofensivei ucrainene în regiunea Harkov. Dar trupele Moscovei încă rezistau de cealaltă parte a râului.

Pompierii și voluntarii ucraineni au adus primul lot de ajutoare umanitare în oraș prin intermediul unui pod pietonal intact care leagă cele două maluri ale râului Oskil. „Aceasta va fi prima distribuire de ajutoare umanitare pe cealaltă parte”, a declarat administratorul militar din Kupiansk, Andrei Kanacevici, în timp ce erau distribuite 2.000 de pachete cu alimente furnizate de Marea Britanie.

În suburbia industrială Kupiansk-Vuzloviie, pe malul estic al râului Oskil, la cinci kilometri mai la sud, locuitorii spun că rușii au plecat marți.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. 🤣😂🤣😂🤣😂

  2. Deci Crimeea inca rezista!!! Asta nu i bine, nu i bine deloc!!!

    • Apropo, oraselul asta e important?? Ca pare cat un cartier din sect 5!!!

    • Nu e important, e un trag prapadit si prafuit. Dar apropo de ce rusia care are un teritoriu intins pe 9 fusuri orare are nevoie de niste sate de amarati din Ukraina?

    • Etc, pr o asta p oo lă trebuie sa fi fist la c oo rul mă tii de a iesit o asa mandrete de idi ot ca tine.

    • E extrem de important, pentru ca e un nod feroviar mare, iar armata rusa foloseste foarte mult trenuri pentru transport. Acum mai au o singura linie de tren pentru legatura cu Luhanskul, un pic mai la est. Daca o pierd si pe aia, Luhanskul va fi eliberat de Ucraina in cateva saptamani. Dar banuiesc ca stiai deja asta.

  3. Nu ati inteles nimic, raz.b.oiul din Ucraina nu inseamna nimic, in schimb efectele pe care le produce reprezinta chintesenta!!

    • Ca sa fiu mai explicit, nu insemna nimic pt Rusia, si are efecte globale!!
      Ucraina nici nu o mai bagam in ecuatie ,e cantitate neglijabila, victima colaterala a unor politici progresiste ce se vor impuse cu tot dinadinsul!!

    • La ce efecte te referi la cele din rusia si la fapttul ca economia ei s-a dus pe copca si ca lumea acolo traieste ca in anii 90? Sigur, aici ai dreptate. Stii zicala aia „unde dai si unde crapa”? 🤣 😆🤣 😆

      Btw, acum aveti instructiuni sa scrieti ca „raz.b.oiul din Ucraina nu inseamna nimic”? Gata v-ati lamurit si voi ca razboiul e pierdut ? Cam tarziu dar vorba aia, „mai bine mai tarziu decat nciodata”

    • Între timp Batman se cacă pe tine de râs! :)))))

    • E disperare mare daca va dati reply singuri, muhahaha :)))

    • Efectele sunt disparitia Federatiei Sovietice si trezirea la realitate a mujicilor spalati pe creier incepand cu revolutia bolsevica. De 70 de ani se chinuie occidentul sa-i linisteasca pe sovietici,in 6 luni a reusit Putin asta fara prea mare efort.Sa le fie tarana usoara si sa nu mai auzim niciodata de ei.

  4. Un articol interesant pentru cei cu vel puțin 2 neuroni care se mai întâlnesc intre ei din când in când..
    „Nu e greu de înțeles de ce bărbații ruși s-au așezat la coadă la granița cu Georgia, de ce au plătit sume astronomice pentru un bilet de avion care să-i ducă oriunde în afara țării sau de ce, cei mai săraci și fără alte idei, au încercat să scape de recrutare luptîndu-se cu ofițerii care încercau să îi înroleze. 

    Războaiele, drepte sau nedrepte, au nevoie de mai mult decît arme și un obiectiv. Ca și în pace, într-un război trebuie să crezi. Să crezi în justețea cauzei sau măcar în avantajele personale de care ai putea beneficia la finalul lui. Ca în orice întreprindere din viață, faci un calcul și, dacă șansele sînt să obții un cîștig, moral sau material, atunci accepți să lupți.

    În Rusia, balanța înclină împotriva participării la războiul președintelui Putin. Pentru ce să lupți? Pentru propagandiștii de la televizor care cer sacrificii și în week-end își mai cumpără o vilă în Italia? Pentru oligarhii a căror avere a depășit demult limita obscenității? Pentru un stat incapabil să accepte puncte de vedere fie ele și doar un pic diferite de cele oficiale? Pentru a fi disprețuit și urît de o lume întreagă? Fie, nu o lume întreagă, dar sigur lumea aceea pe care încerci cu atîta obstinație să o imiți și să îi fii egal, Occidentul adică, se uită azi cu scîrbă și cu groază la ce înseamnă Rusia. Sentimentul rusesc al ființei e totuna cu sentimentul universal al crimei și ororilor săvîrșite arbitrar, stupid și imposibil de justificat. 

    De ce ai lupta? Răspunsurile sînt simple. Fie ești un exaltat, un naționalist care visează la glorie, fie speri că nu ți se va întîmpla tocmai ție să mori în noroaiele ucrainene, descompus într-un număr inimaginabil de bucăți de proiectilul vreunui HIMARS. Un joc al numerelor: „N-au cum să ne omoare pe toți. Unii vor supraviețui”.

    Ucrainenii raportau zilele trecute distrugerea unui tren cu recruți ruși pe undeva prin regiunea Luhansk. Pe ăștia credința în statistică i-a trădat chiar înainte să ajungă pe front. Partea bună e că n-au să aibă dileme morale dacă li se va cere să săvîrșească crime de război. Partea mai puțin bună e că n-au să mai aibă nici un fel de dileme. 

    N-o să știm niciodată cine era în trenul acela, dar cu siguranță erau acolo mulți care își acceptau placid – mioritic, așa –soarta. Oameni care ieșeau prima oară din țară. Oameni care ieșeau prima oară din țară ca să ucidă. Pentru Putin, am spune noi. Mai probabil e că mergeau să ucidă pentru că nu aveau nici un fel de idee pe ce alt drum să apuce. Lipsa de încredere în propria autonomie, frica de un sistem despre care de mici au învățat că nu îl poți înfrunta au fost probabil mai importante. Ne putem întreba dacă felul în care rușii se supun unei puteri evident absurde nu are ceva cvasireligios. Dacă nu cumva, abandonînd orice urmă de ambiție pămîntească, indivizii adunați de prin stepe și orașe postsovietice cenușii speră că măcar sufletul le va fi salvat. Ascultarea ca salvare. 

    S-a rîs mult de scenele cu ruși beți sau arțăgoși mergînd spre front. În era TikTok-ului nu s-au putut abține să se filmeze unii pe alții, documentînd aproape involuntar degradarea unei națiuni în care țîfna ar trebui pusă pe drapel. Ceea ce putem vedea în nenumăratele astfel de filmulețe e mai degrabă un soi de abandon nihilist, oameni duși de valurile unei mări al cărei nume nu a fost stabilit încă. Îi ridiculizăm, dar la final rămîne un soi de amar sălciu. Amarul neputinței pentru că, din afara frontului, noi nu putem spera decît că totul o să se termine cu bine. Asta, tradus, înseamnă că îi vrem pe toți bețivii ăia morți. Dispăruți de pe fața pămîntului pentru că, odată cu ei, dispar și ambițiile ideologilor, politrucilor și președintelui lor. În asta nu e nimic religios, ci doar instinct de conservare. Amar.

    Societățile noastre ne învață foarte devreme că viața e sfîntă și trebuie protejată. Transferăm asta încet-încet și către regnul animal. Vînăm mai puțin, protejăm mai mult, uneori devenim vegetarieni. Exersăm compasiunea cît și cum ne duce capul. Uneori exagerăm și devenim ridicoli. Dar o facem cu credința că lumea către care mergem nu poate fi decît mai bună. Și statisticile arată că asta e o strategie corectă. Funcționează. Analizați orice indicator referitor la calitatea vieții și o să vă convingeți.

    Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare. 

    P.S. Acum, lăsîndu-l pe Ivan războiului lui, trebuie să ne întrebăm, la cîte o bere sau un latte, cum ar arăta o decizie de mobilizare în România. Cîți oameni ar crede în povestea pe care ar încerca să le-o vîndă președintele sau premierul? Cîți ar face coadă la ieșirea din țară? Cîți ar încerca să îl pocnească pe ofițerul care aduce ordinul de chemare? Și cîți ar simți că trebuie să își facă datoria? Răspunsurile, fie ele și teoretice, la întrebările astea ne pot ajuta să înțelegem mai bine unde trăim. Și poate să mai reparăm cîte ceva.

    • Bine ben cur, fa un rezumat de 2 propozitii :)))

    • Nu stiu daca iti apartine dar e un text foarte bun. G4 nu e cel mai bun loc pentru asa ceva.

    • Un articol interesant pentru cei cu cel puțin 2 neuroni care se mai întâlnesc intre ei din când in când.
      Pt lol :am facut un rezumat doar cu o propoziție. Daca făceam cu 2 deja te jigneam si eu, in comparație cu tine ,mă respect destul sa nu mi permit lucrul acesta.
      Pt fitty:nu este al meu.Am inceput cu ghilimele dar nu am terminat tot cu ele.Sorry

    • @Ben Hur – Mda, e un editorialal lui Teodor Tita de pe dilema vech, nu un articol… pacat de dilema veche ca a incaput pe maini gresite (face parte din adevarul care e a mafiotului de Burci acum)

  5. păi nu ziceau asta acum 2 săptămàni?

  6. @Mancurt din Leningradul ocupat de rusi:
    Este un nod feroviar important puisor si iti poti pregati deja textul si pentru Lîman – dupa care angajatorul tau nu va mai avea nici o modalitate buna de a aproviziona si trimite intariri spre zonele alea cu ‘referendumuri’.
    Urmeaza Lisichansk, Severodonetsk, Herson si mai departe poti sa completezi si tu ca doar esti de prin zona.