G4Media.ro

Forumul Economic Mondial își investighează fondatorul, acuzat de deturnare de fonduri /…

sursa foto: Benedikt von Loebell / Avalon / Profimedia

Forumul Economic Mondial își investighează fondatorul, acuzat de deturnare de fonduri / Retrageri de numerar și masaje

Forumul Economic Mondial (WEF) a deschis o anchetă care îl vizează pe fondatorul său, Klaus Schwab, care a fost acuzat anonim de deturnare de fonduri, acuzație pe care o neagă în mod oficial, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Octogenarul a provocat o surpriză luni anunțându-și demisia cu efect imediat, menționându-și pur și simplu vârsta fără alte explicații. În 1971, el a pus bazele a ceea ce a devenit un eveniment anual de neratat pentru elita politică și economică, organizat în luxoasa stațiune elvețiană de schi Davos.

Wall Street Journal a dezvăluit miercuri că o scrisoare anonimă a fost trimisă consiliului de administrație al organizației, acuzându-i pe Schwab și pe soția sa Hilde că „și-au amestecat afacerile personale cu resursele Forumului fără o supraveghere adecvată”. Cotidianul american de afaceri a declarat că se bazează pe surse anonime informate cu privire la acest caz.

„Nu există nicio urmă de dovadă pentru niciuna dintre aceste acuzații”, a declarat Schwab într-o declarație trimisă miercuri seara cotidianului Blick.

El a declarat că a depus o plângere împotriva pentru defăimare.

Potrivit cotidianului, scrisoarea anonimă, care a fost scrisă de actuali și foști angajați, pune în discuție, de asemenea, cultura de lucru din prestigioasa instituție, potrivit Wall Street Journal.

Acesta din urmă publicase deja anul trecut o investigație amplă în care susținea că Schwab a creat o atmosferă de lucru „toxică” în cadrul echipelor sale.

Susținere „unanimă” pentru anchetă

Contactat de AFP, WEF a confirmat că a fost deschisă o anchetă internă. Wall Street Journal scrie că scrisoarea anonimă a determinat consiliul de administrație să organizeze o reuniune de urgență în duminica Paștelui.

Schwab „a optat pentru o demisie imediată” din funcția de președinte al consiliului de administrație, „mai degrabă decât să rămână pentru o perioadă de tranziție prelungită, așa cum se prevăzuse anterior”, adaugă ziarul.

WEF a declarat pentru AFP că Consiliul „sprijină în unanimitate decizia Comitetului de audit și risc de a lansa o anchetă în urma scrisorii unui denunțător”.

Deși organizația „ia în serios aceste acuzații”, aceasta subliniază că acuzațiile sunt „nedovedite” și că nu va face niciun alt comentariu până la rezultatul anchetei.

Conducerea interimară a Consiliului de administrație a fost încredințată vicepreședintelui acestuia, Peter Brabeck-Letmathe, fostul șef al Nestlé.

Numeroase personalități din lumea afacerilor și a politicii fac parte din consiliu, printre care Thomas Buberl, patronul gigantului francez de asigurări Axa, și Al Gore, fostul vicepreședinte al Statelor Unite.

Retrageri de numerar și masaje

Potrivit Wall Street Journal, scrisoarea include acuzații potrivit cărora Schwab le-a cerut tinerilor angajați să retragă pentru el „mii de dolari” de la bancomate și a folosit fondurile organizației pentru a plăti masaje în timpul sejururilor la hotel.

„Este o minciună sfruntată (să spui) că le-am cerut tinerilor angajați să retragă mii de dolari pentru mine de la bancomate”, a explicat Schwab în declarația sa.

Schwab a explicat că cheltuielile sale personale în timpul călătoriilor de afaceri au fost întotdeauna rambursate.

Un purtător de cuvânt a respins, de asemenea, acuzațiile privind utilizarea unei vile de lux pe malul lacului Geneva și cheltuielile de renovare supravegheate de soția sa.

Elitele globale

Născut la Ravensburg, în Germania, în 1938, Schwab era încă un simplu profesor de management al afacerilor la Universitatea din Geneva, unde a predat până în 2003, când a lansat „European Management Forum”, care prefigura actualul Forum de la Davos.

Căsătorit și având doi copii, el a invitat apoi lideri de afaceri americani, transformând treptat evenimentul într-o mare reuniune internațională dedicată relațiilor de afaceri și schimbului de idei.

Evenimentul, considerat un simbol al capitalismului, este adesea criticat de ONG-uri și sindicate, dar este și ținta unor teorii ale conspirației.

În 2020, Schwab a publicat o carte intitulată „The Great Reset” (Marea resetare), care i-a inflamat pe adepții teoriei conspirației, care au văzut în ea dovada unui plan al elitelor mondiale de a distruge democrațiile și de a înrobi, dacă nu chiar elimina, o parte a omenirii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.