Forumul European anti-trafic de persoane. Provocările în contextul războiului/ ONG specializat: România, de 25 de ani, o sursă principală de trafic/ Din 7,8 milioane refugiați ucraineni în Europa, numai 4,8 milioane se află sub protecție
Provocările în domeniul traficului de persoane, în special în contextul actual, acela al războiului din Ucraina sunt discutate luni, 12 decembrie la Forumul European pe acest domeniu, organizat la București de Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER).
Procurorul șef DIICOT, Oana Pâțu a vorbit despre fațetele complexe ale fenomenului de trafic de persoane. Aceasta a explicat că fenomenul, extrem de complex are nevoie de un răspuns multidisciplinar, că din păcate din 24 februarie o nouă provocare s-a adăugat. România este conștientă de creșterea pericolului traficării pentru cei care și-au părăsit țara din cauza războiului. „Autoritățile consideră ca o prioritate să identifice și să elimine pericolele și să coopereze cu agențiile europene pentru a identifica posibilele situații de trafic iar în ce privește traficul în rândul copiilor este necesară o abordare specială. Am subliniat recent ce important este ca procurorii să prioritizeze acest tip de investigații”, a subliniat Oana Pâțu.
Silvia Tăbușcă, director ECLER, a vorbit despre riscurile mai ridicate pentru refugiații care au ajuns în Uniunea Europeană dar nu se află sub protecție sau o formă similară: 4,8 milioane de cetățeni ucraineni. „Numărul celor care fug din calea conflictelor este imens. 73% dintre sirienii de pe teritoriul UE au semnalat exploatare”, a mai spus Silvia Tăbușcă.
Aceasta a mai amintit că România joacă un rol important, fiind de peste 25 de ani una dintre țările sursă de trafic și cu multe grupări organizate. „Numărul copiilor români exploatați în Europa este foarte mare. Un raport din 2020 semnala că numărul copiilor a crescut de 10 ori în 2 ani. Din ultimele rapoarte ale Guvernului reiese că sunt peste 200 de copii exploatați sexual. De asemenea, vârsta celor exploatați în scopuri sexuale a scăzut cu 2 ani iar 2/3 din totalul victimelor identificate au sub 16 ani. Este dramatic și faptul că cea mai mică vârstă este 3 ani, de asemenea, numărul de băieți a crescut foarte mult”.
Cristina Cuculaș, secretar general ANPDCA:
„În sistemul de protecție socială numărul copiilor ucraineni este relativ mic, sunt 200 de copii. Provocarea cea mai mare pentru autorități est cea a copiilor aflați în comunitate. cu părinții sau cei desemnați. O parte sunt beneficiari ai măsurii protecției speciale. Autoritatea împreună cu UNICEF și direcțiile generale au demarat coordonarea printr-o platformă informatică.”
La eveniment au vorbit și Laurence AUER, ambasadorul Franței, Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Italiei, Asa Pousard, adjunct aș șefului misiunii, Ambasada Suediei și David Muniz, atașat de afaceri, ambasada SUA.
„România este un partener strategic dar nu numai, ci și din perspectiva legăturilor umane. De multe ori am fost solicitați să vizităm sau să construim adăposturi; chiar acum ne implicăm împreună cu un ONG pentru un adăpost”, a spus Laurence AUER.
David Muniz, Ambasada SUA a menționat că 25 milioane persoane la nivel mondial sunt victime ale traficului și că odată cu criza războiului din Ucraina cum guvernele și ONG-urile au mobilizat resurse impresionante. De asemenea, acesta a spus că traficanții se adaptează permanent și de aceea trebuie să ne întrebăm constant: „ce putem să schimbăm noi?” Iar, în acest context, este nevoie de colaborare și cooperare constantă.
Jean-Benoit Manhes, senior emergency coordinator, UNICEF a vorbit despre pericolul în care se găsesc ucrainenii care au tranzitat România – „acești peste 2 milioane refugiați cred că sunt principala sursă de îngrijorare”, a spus reprezentantul UNICEF.
„UNICEF este un facilitator si gardian al Convenției pentru drepturile copiilor. Tratatul ne oferă o pârghie de a ajunge în fiecare țară. Pentru noi, ca entitate este important să împărtășim cele mai bune practici iar scopul nostru este să ne concentrăm pe prevenție”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank