G4Media.ro

Forumul Judecătorilor din România atrage atenția că o eventuală ordonanță de urgență…

Forumul Judecătorilor din România atrage atenția că o eventuală ordonanță de urgență pe amnistie și grațiere n-a parcurs pașii legali de dezbatere publică și transparență decizională

Asociația Forumul Judecătorilor din România atrage atenția, într-un comunicat, că eventuala adoptarea a unei ordonanțe de urgență pentru amistierea și grațierea unor pedepse nu a parcurs pașii legali de dezbatere publică și ar trebui să aibă a bază studii serioase, de criminologie, de impact social și procedural.

Redăm mai jos un fragment relevant din comunicatul FRJ:

”Asociația “Forumul Judecătorilor din România” atrage atenția asupra faptului că inițiativele legislative care au fost adoptate de Parlamentul României privind modificarea și completarea Codului penal și Codului de procedură penală nu au parcurs întregul proces democratic de verificare a conformității lor cu Legea fundamentală și valorile sociale protejate prin normele a căror modificare este urmărită.

Forma legislativă adoptată a fost vehement contestată de societatea civilă, este vizată de obiecții de neconstituționalitate, face obiectul unei solicitări a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de emitere a unui aviz din partea Comisiei de la Veneția, s-a aflat în studiu la organisme internaționale precum Comisia Europeană sau GRECO, evoluția situației interne fiind în prezent sub strictă monitorizare, astfel că adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care să fie frânt acest parcurs firesc într-un stat de drept nu poate fi considerată necesară pentru a răspunde unei nevoi sociale de strictă urgență, ci ar reprezenta exact contrariul.

În ceea ce privește speculațiile privind iminenta adoptare a unei ordonanțe de urgență a Guvernului pentru amnistierea sau grațierea unor pedepse, cu atât mai puțin, nici nu există un proiect care să fi fost pus în dezbatere publică, conform Legii transparenței decizionale nr.52/2003, iar astfel de măsuri de politică penală nespecifice actului de legiferare delegată a Guvernului ar trebui însoțite de o notă de fundamentare care să aibă a bază studii serioase, de criminologie, de impact social și procedural, cu implicarea tuturor experților tehnici relevanți, cu precădere cei internaționali.

În acest context, ținem să readucem în atenție următoarele principii esențiale pentru o democrație reală:
 
1. Principii constituționale privind emiterea ordonanțelor de urgență
Posibilitatea executivului de a guverna prin ordonanțe de urgență trebuie să fie justificată de existența unor situații excepționale, care impun adoptarea unor reglementări urgente, art. 61 alin. (1) din Constituția României dispunând expres că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării.
Chiar dacă, din punct de vedere constituțional, se acceptă o procedură excepțională de substituire a Parlamentului în edictarea actelor normative de reglementare primară (inclusiv pentru legi organice), această posibilitate nu poate fi similară unui drept discreționar al Guvernului și nu poate justifica abuzul în emiterea ordonanțelor de urgență, legate de existența unor situații excepționale, care impun adoptarea unor reglementări urgente, conform art.115 alin. (4) din Constituție (a se vedea Decizia nr. 15 din 25 ianuarie 2000 pronunțată de Curtea Constituțională a României).
În caz contrar, se poate vorbi despre o imixtiune nepermisă în competența legislativă a Parlamentului, încălcându-se principiul separației puterilor în stat, ordonanțele de urgență neputând fi adoptate în domeniul legilor constituționale, neputând afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție (nu pot fi suprimate, nu se poate aduce atingere, nu pot fi vătămate, lezate etc.), drepturile electorale, respectiv măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică [a se vedea art.115 alin. (6) din Constituție]. Prin urmare, domeniul în care Guvernul se poate substitui Parlamentului, adoptând norme primare, este limitat, inclusiv de imperativul urgenței reglementării”, se arată în comunicatul FRJ.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Nu pot sa cred ca un forum al judecatorilor poate juca o astfel de opereta. Constitutia spune ca: „Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice. „. Gratierea si amnistia fac parte din legile organice. si uitati-va si la legea de abilitarea a guvernului de a emite ordonante. Asa ca mai usor cu manipularea !

  2. De parca PSD da doi bani pe legalitate si transparenta.

    Fiti vigilenti!

  3. De parcă madam Pruna a dat vreun ban pe drepturile omului, care erau un lux teoretic, când a schimbat – noaptea ca hoții – 150 de articole din Codul Penal . Atunci de ce nu v-ați arătat ”oripilați” măi tovarăși plutoneri mesianici???

    • Acele modificari au fost facute pentru a armoniza legislatia noastra cu cea a UE. A fost nevoie de ordonanta deoarece termenul de adoptare a legilor se apropia si exista riscul sa fie depasit din cauza opozitiei unor tovarasi… Te las sa ghicesti cine se opunea…

    • Citindu-ti comentariul, unii ar putea crede ca faci parte din neam de hoti !

      PS. Imi face o deosebita placere sa le spun ca e putin probabil sa te tragi din neam de hoti, dar sigur te tragi din neam de pesedaci care-i apara pe hoti !

      PPS. Asta in timp ce Liviu Dragnea a furat de la copiii saraci si mai nou, se pregateste sa fure si de la batranii pensionari ! 😉

  4. Trolii si postacii se baga peste tot, dupa cum se observa mai sus. Vrajeala ieftina, sa se dea domnule amnistie si gratiere, conducatorii iubiti sunt persecutati … Va mai cred doar cei care sunt la fel ca voi, dupa chipul si asemanarea coruptilor.

  5. Dacă n-aș ști cum judeca și cum gindeste unul din conducerea acestui forum, i-aș fi acordat credit acestui forum…așa știu că sunt o voce a sistemului. O mască pt fraieri.