G4Media.ro

Forumul Judecătorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție acuză CSM că a refuzat…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Forumul Judecătorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție acuză CSM că a refuzat să emită un aviz cu privire la desființarea Secției speciale: Cu totul nejustificat, refuză să-și îndeplinească atribuțiile și nesocotește voința majorității magistraților

Asociațiile Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție au transmis joi că au luat act de „refuzul nejustificat” al Consiliului Superior al Magistraturii de a emite, în termenul de 30 de zile, un aviz cu privire la proiectul de lege vizând desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, considerând că, astfel, CSM nesocotește voința majorității magistraților, aproximativ 80% dintre aceștia exprimându-și opțiunea privind desființarea SIIJ.

„Cu totul nejustificat, Consiliul Superior al Magistraturii refuză să-și îndeplinească atribuțiile cu privire la avizarea unui proiect de lege care pune în aplicare rapoartele și avizele tuturor organismelor internaționale relevante privind necesitatea desființării necondiționate a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Totodată, prin acest refuz, în mod regretabil, Consiliul Superior al Magistraturii nesocotește voința majorității magistraților, din moment ce 4000 de judecători și procurori au semnat un memoriu, prin care s-au opus înființării acestei structuri, iar aproximativ 80% dintre magistrați, în ianuarie 2020, și-au exprimat opțiunea privind desființarea SIIJ”, precizează un comunicat de presă difuzat de cele două asociații ale magistraților.

Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție amintesc că, potrivit legii, plenul CSM avizează proiectele de acte normative care privesc activitatea autorității judecătorești și că, dacă nu se prevede un termen pentru emiterea avizelor, acestea se dau în 30 de zile de la sesizare.

„În consecință, Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție constată că refuzul Consiliului Superior al Magistraturii de a emite, în termenul prevăzut de Legea nr.317/2004, un aviz cu privire la proiectul de lege vizând desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, este unul nejustificat. În aceste condiții, proiectul de lege poate fi trimis de puterea executivă în Parlament, fără a mai aștepta sine die un semn din partea garantului constituțional al independenței justiției, care omite, astfel, a-și îndeplini atribuțiile legale”, mai precizează comunicatul de presă.

Cele două asociații ale magistraților fac referire și la rapoartele MCV din ultimii ani, în care Consiliul Superior al Magistraturii a fost criticat constant, remarcându-se inclusiv faptul că ”modul de funcționare a CSM suscită îngrijorare cu privire la independența sa instituțională și la autoritatea sa”.

Preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, a anunţat, pe 28 ianuarie, că proiectul de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) trimis de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, va fi discutat în plen în luna februarie, însă a susţinut că este nevoie de o dezbatere pe tema unor „garanţii” pentru judecători şi procurori.

„Am primit un nou proiect (…) care va fi pus pe ordinea de zi de îndată ce toţi membrii Plenului CSM vor fi disponibili. (…) În cel mai scurt timp posibil, în luna februarie, cred că vom putea, dacă suntem toţi prezenţi şi mă gândesc că vom fi în această perioadă. (…) Este un nou proiect de lege şi aş vrea să fac nişte nuanţe cu privire la această situaţie. Anteriorul proiect de lege (trimis de fostul ministru Cătălin Predoiu – n.r.) făcea referire la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie şi revenirea competenţelor, conform legii generale, la DIICOT, DNA, Parchetul General, cu două garanţii, în opinia iniţiatorului de atunci: aviz de autorizare din partea procurorului general şi un aviz din partea secţiei corespunzătoare, la trimitere în judecată. Aceste două garanţii, astfel cum au fost ele menţionate, au fost înlăturate din acest proiect şi cred că poate fi făcută o dezbatere pe această temă”, a declarat Mateescu, la Europa FM.

Citește și:

Stelian Ion le-a spus experților europeni că va modifica cele două Coduri penale pentru a le pune în acord cu deciziile CCR, pe lângă finalizarea legilor justiției și desființarea Secției speciale / Calendarul propus de Ministerul Justiției

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. CSM-ul este o cloaca de magistrați care fac parte din vechea gardă și care au fost promovați în acest „organism” cu ajutorul politicului vremelnic!CSM’ul ar trebui desființat !!!Promovați în acesta oameni competenți și cu respect față de justiție !

  2. Forum si asociatii de securisti in justitie

  3. Pensii speciale. Secții speciale.

  4. Naravuri judecatoresti: ne adunam noi cand ne-om termina concediile, ce conteaza ca sta lumea dupa noi?

  5. Aveam asteptari mai mari de la domnul judecator Mateescu, dar probabil ca sunt presiuni mari asupra lui din partea aripii Savonea (si nu este mica…aripa asta). In fine, credeam ca este mai curajos domnul, una peste alta, CSM-ul este format pe baza unor alegeri interne, in randul magistratilor, o data la cativa ani (nu mai tin minte cati), daca trimiti sa te reprezinte niste jigodii, nu poti astepta alte rezultate decat astea! CSM-ul, ca si institutie, este OK pentru democratie, pute doar prin reprezentantii trimisi acolo, cam asa cum este si cu Parlamentul Romaniei…Si iar ne intoarcem la natie si reprezentaantii ei.

  6. Hoț la hoț nu-si scoate ochii.

  7. CSM cloaca de banditi ce merita ghilotinati si castrati de vii, la esafod cu voi starvurilor comunistoide corupte mafiote