Fost ambasador al Ungariei în SUA: Este ultimul avertisment al Washingtonului că Ungaria își poate pierde cu ușurință privilegiile în relația cu Statele Unite
András Simonyi, fost ambasador al Ungariei în SUA, avertizează că restricționarea programului de vize pentru cetățenii ungari este ultimul avertisment al Washingtonului că Ungaria își poate pierde cu ușurință privilegiile în relația cu Statele Unite, scrie nepszava.hu.
Acesta a spus că Ungaria poate pierde cu ușurință privilegiul de scutire de vize dacă guvernul lui Viktor Orbán nu înțelege semnalele, ceea ce ar fi un dezastru.
„Acest lucru nu aparține Ungariei și nici vreunei națiuni, este un privilegiu, un semnal din partea statului american – guvernul și Congresul – că țara respectivă se bucură de un statut special în Statele Unite”, a adăugat diplomatul pensionat.
Potrivit lui András Simonyi, acest lucru poate fi interpretat ca un fel de ultim avertisment, prin care Washingtonul transmite mesajul că Ungaria își poate pierde cu ușurință privilegiile.
„Dacă guvernul ungar nu înțelege semnalele americane și continuă pe această cale, se va ajunge la excluderea noastră din programul de scutire de vize. Aș considera acest lucru un dezastru din punctul de vedere al țării noastre, nu doar pentru că ar afecta negativ maghiarii care vin în țară, ci și pentru că Ungaria ar fi devalorizată chiar și în cadrul Uniunii Europene, fiind plasată într-o categorie de mâna a doua”, a subliniat fostul ambasador.
Dintre cele 27 de state membre ale UE, doar Bulgaria, Cipru și România, care se află în prezent în afara spațiului Schengen, nu fac parte din programul Visa Waver. Până în prezent, doar două state din America Latină au fost excluse din programul american de scutire de vize acordat unui număr de 40 de țări: Argentina în 2001 și Uruguay în 2003. În cazul acestora, privilegiile au fost revocate deoarece economiile țărilor afectate s-au prăbușit și tot mai mulți cetățeni ai acestora abuzează de scutirea de vize, depășind perioada de ședere și, eventual, stabilindu-se ilegal în Statele Unite.
Cu toate acestea, guvernul Orbán continuă să se abțină să coopereze cu Statele Unite, susținând că Statele Unite solicită datele tuturor celor 900.000 de maghiari cu dublă cetățenie din străinătate. Potrivit lui Bence Rétvári, secretarul parlamentar al Ministerului de Interne (BM), acestea nu pot fi eliberate din cauza siguranței datelor.
„Dacă este vorba despre maghiarii din Transcarpatia – ceea ce mă îndoiesc – atunci ar trebui solicitată o garanție pentru protecția datelor, nu acuzații făcute în avans”, a spus fostul diplomat.
Fostul ambasador la Washington a subliniat că Ungaria a depus multe eforturi diplomatice pentru a fi inclusă în programul american de scutire de vize până în noiembrie 2008. „Relativ devreme, deja în jurul anilor 2002-2003, am indicat că dorim să obținem acest statut, în cei cinci ani pe care i-am petrecut la Washington, aceasta a fost o prioritate absolută”, a amintit András Simonyi. El a mai precizat că la început Ungaria nu s-a descurcat foarte bine în îndeplinirea condițiilor legale, deoarece cetățenii ungari au depășit termenul de ședere a fost într-o proporție mai mare decât cea permisă, dar curentul politic a fost puternic la acea vreme, deoarece relațiile bilaterale erau excelente. „Au existat patru întâlniri la nivel înalt în cinci ani, președintele american de atunci, George Bush Jr. a vizitat Ungaria separat după un summit UE în 2006, dar bunăvoința și sprijinul președintelui nu au fost suficiente, a trebuit să fie convins și Congresul – Senatul și Camera Reprezentanților. Acest lucru a implicat o cantitate incredibilă de lobby, persuasiune și stabilirea de contacte”, a explicat fostul diplomat. El a atras atenția asupra faptului că Polonia, care este indiscutabil un aliat mai important pentru Statele Unite în ceea ce privește politica externă și de securitate, a fost inclusă în program în 2019, adică la 11 ani după Ungaria.
Fostul ambasador la Washington consideră că sunt îngrijorări că persoane asupra cărora există dubii, de origine rusă, ucraineană sau chiar arabă ar putea obține cetățenia ungară cu o identitate falsă.
András Simonyi a subliniat că „Statele Unite au dreptul suveran de a comunica și de a restricționa condițiile de intrare a maghiarilor în orice mod dorește”.
Fostul ambasador de la Washington a apreciat acest lucru în felul următor: „Relațiile ungaro-americane se îndreaptă într-o direcție foarte proastă”.
El nu crede nici măcar că posibila victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale de anul viitor ar aduce o cotitură imediată și cuprinzătoare în relațiile bilaterale, deoarece și Partidul Republican, aflat în opoziție, are rezerve destul de serioase față de politica externă și de securitate a Ungariei și față de orientarea pro-Beijing și Moscova a premierului Viktor Orbán.
„Dacă guvernul ungar continuă pe această cale, atunci NATO va fi aici sau acolo, Ungaria își va pierde mai devreme sau mai târziu aliații și va deveni o jucărie a rușilor și a chinezilor. Vom rămâne fără apărare și vulnerabili. Trebuie să recunoaștem că scutirea de vize nu este singura miză aici”, a declarat András Simonyi pentru ziar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii