G4Media.ro

Fost comandant Wagner, dezertat în Norvegia, despre brutalitatea lui ”Prigojin diavolul”: ”Cei…

sursa foto: Twitter

Fost comandant Wagner, dezertat în Norvegia, despre brutalitatea lui ”Prigojin diavolul”: ”Cei care nu voiau să lupte erau împușcați în fața noilor recruți/ Nu există o strategie Wagner, trupele vin cu planuri din mers/ Cadavre, mai mulți prizonieri, mai multe cadavre”

Andrei Medvedev, un fost comandant Wagner care a dezertat în Norvegia recent, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru CNN despre brutalitatea lui ”Prigojin diavolul” și despre cum soldații sau prizonierii care refuzau să lupte erau împușcați în fața noilor recruți și aruncați în tranșeele pe care aceștia din urmă le săpau.

Medvedev povestește cum Wagner nu avea o strategie anume, ci trupele veneau ”din mers” cu planurile de atac:

  • ”Cadavre, mai mulți prizonieri, mai multe cadavre”, își amintește fostul comandant de doar 26 de ani.

Brutalitatea la care a fost martor în Ucraina și modul în care trupele ”s-au transformat în carne de tun” l-au împins în cele din urmă să dezerteze. Medvedev a trecut granița cu Norvegia pe un lac înghețat, spune el, ajutat de camuflajul hainelor albe.

Luptătorii Wagner erau adesea trimiși în luptă fără prea multe indicații, iar tratamentul aplicat de companie recruților reticenți era nemilos, a declarat Andrei Medvedev pentru Anderson Cooper de la CNN, filiala din Oslo, capitala Norvegiei, unde fostul militar Wagner caută azil după ce a trecut granița arctică a acestei țări dinspre Rusia.

  • „Îi strângeau pe cei care nu voiau să lupte și îi împușcau în fața noilor veniți”, susține el. „Au adus doi prizonieri care au refuzat să meargă să lupte și i-au împușcat în fața tuturor și i-au îngropat chiar în tranșeele care au fost săpate de către cursanți”.

CNN precizează că nu a reușit să verifice în mod independent relatarea sa, iar Wagner nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Tânărul de 26 de ani, care spune că a servit anterior în armata rusă, s-a alăturat lui Wagner ca voluntar. El a trecut în Ucraina la mai puțin de zece zile după ce și-a semnat contractul în iulie 2021, servind în apropiere de Bahmut, orașul de pe linia frontului din regiunea Donețk. Grupul de mercenari a apărut ca un jucător-cheie în invazia Rusiei în Ucraina.

Medvedev a declarat că a raportat direct fondatorilor grupului, Dmitri Utkin și oligarhul rus Evgheni Prigojin. El se referă la Prigojin drept „diavolul”. Dacă ar fi fost un erou rus, ar fi luat o armă și ar fi fugit cu soldații”, a spus Medvedev.

Prigojin a confirmat anterior că Medvedev a servit în compania sa și a spus că acesta „ar fi trebuit să fie urmărit penal pentru tentativă de maltratare a prizonierilor”. Medvedev a declarat pentru CNN că nu a dorit să comenteze ce a făcut el însuși în timp ce lupta în Ucraina.

Wagner nu a avut o strategie tactică, trupele venind cu planuri din mers, a spus Medvedev.

  • „Nu existau deloc tactici reale. Am primit doar ordine cu privire la poziția adversarului… Nu existau ordine precise despre cum ar trebui să ne comportăm. Am planificat doar cum să procedăm, pas cu pas”, mai spune Medvedev.

El a mai declarat pentru CNN că în a șasea zi de la desfășurarea sa în Ucraina a știut că nu vrea să se întoarcă pentru o altă misiune, după ce a fost martor la transformarea trupelor în carne de tun.

A început cu 10 oameni sub comanda sa, număr care a crescut odată ce prizonierilor li s-a permis să se alăture, a spus el. „Erau mai multe cadavre și mai mulți, și mai mulți, și mai mulți, oameni care veneau. În cele din urmă am avut o mulțime de oameni sub comanda mea”, a spus el.

  • „Nu puteam număra câți. Erau în continuă circulație. Cadavre, mai mulți prizonieri, mai multe cadavre, mai mulți prizonieri”, își încheie acesta declarația.

Grupurile de apărare a drepturilor spun că prizonierilor care s-au înrolat li s-a spus că familiile lor vor primi o plată de cinci milioane de ruble (71.000 de dolari) dacă vor muri în război.

Dar, în realitate, „nimeni nu a vrut să plătească atâția bani”, a declarat Medvedev. El a afirmat că mulți ruși care au murit luptând în Ucraina au fost „pur și simplu declarați dispăruți”.

Medvedev a fost emoționat pe alocuri în interviu, spunând la CNN că a văzut curaj de ambele părți ale războiului.

  • „Știți, am văzut curaj de ambele părți, și de partea ucraineană, și de partea băieților noștri… Vreau doar ca ei să știe asta”, a spus el.

El a adăugat că acum vrea să își împărtășească povestea pentru a ajuta la aducerea lui Prigojin și a președintelui rus Vladimir Putin în fața justiției.

Întrebat dacă se teme de soarta pe care a avut-o un alt dezertor Wagner, Evgheni Nuzhin, care a fost ucis în fața camerei de filmat cu un baros, Medvedev a spus că moartea lui Nuzhin l-a încurajat să plece.

  • „Aș spune doar că m-a făcut mai îndrăzneț, mai hotărât să plec”, a spus el.

Context

Un video publicat de The Guardian la începutul acestui an, la care a contribuit și Associated Press, îl arată pe mercenarul Evgheni Prigojin, supranumit ”bucătarul lui Putin”, într-o ipostază cinică, în fața cadavrelor soldaților Wagner.

Înregistrarea video a fost publicată de Anul Nou, iar aliatul cheie al lui Putin se plimba printre cadavre și le ura ”La mulți ani” celor care duceau sacii cu morți, într-un subsol improvizat ca morgă de pe frontul estic.

O grămadă de cadavre în saci poate fi văzută stivuită până la nivelul umerilor în colțul uneia dintre încăperi, explică The Guardian.

  • „Aici zac luptătorii Wagner care au murit pe front. Acum sunt puși în sicrie de zinc și se vor întoarce acasă”, mai spune Prigojin.

Wagner a jucat un rol-cheie în ofensiva rusă din Bahmut, soldații ucraineni intervievați de The Guardian spunând că luptătorii Wagner au fost adesea folosiți ca ”trupe de șoc” în atacurile frontale asupra pozițiilor lor, în timp ce rușii mobilizați recent sunt desfășurați în roluri mai defensive.

Surse ucrainene și bloguri militare rusești au sugerat de mult timp că Wagner a suferit pierderi grele în asaltul care durează de luni de zile, iar imaginile – și comentariul lui Prigojin – vin să sublinieze amploarea mare a uzurii trupelor mercenare.

  • „În Artemovsk, fiecare casă a devenit o fortăreață. Băieții noștri se luptă uneori mai mult de o zi pentru o casă. Uneori se luptă săptămâni întregi pentru o casă. Și în spatele acestei case, există încă o nouă linie de apărare, și nu una singură. Și câte astfel de linii de apărare există în Artemovsk? Cinci sute nu ar fi probabil o exagerare”, mai comentează Prigojin.

„Nu avem suficient echipament, nu avem suficiente BMP3 [mașini blindate] și obuze”, se plânge unul dintre soldații din video.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Inca unul care poate depun marturie in fata unui tribunal international pentru cercetarea crimelor de razboi.

  2. Andrey, zi drept, tu ti-ai gasit o norvegiana si vrei sa traiesti linistit. Dragostea invinge! : )

  3. nici macar wagneritii nu mai vor sa cante la masa putlerului…‼️‼️‼️‼️‼️‼️😂😂😂😂😂😂😂😂😂…impuscati in fata recrutilor, nasol concert…putleru canta fals…😬😬😬😬😬😬