G4Media.ro

Fost înalt funcționar european și fost membru în guvernul Poloniei către fermierii…

Captura Telegram

Fost înalt funcționar european și fost membru în guvernul Poloniei către fermierii polonezi: Nu mai dați vina pe Kiev și Bruxelles pentru prețurile scăzute/ Liderul unor protestatari este fermier ecologic, beneficiar al Green Deal

Calea de ieșire din actuala criză a importurilor de alimente este prin intermediul UE și al garanțiilor sale și nu prin jocul „populist” de a da vina pe Ucraina sau Bruxelles, a declarat într-un interviu acordat Euractiv fostul ministru adjunct al agriculturii din Polonia și fost director general al Comisiei Europene, Jerzy Plewa.

De luni de zile, fermierii polonezi protestează împotriva afluxului excesiv de produse alimentare importate din Ucraina prin intermediul culoarelor de solidaritate ale UE. Actualul nivel scăzut al prețurilor cerealelor la nivel mondial și european agravează și mai mult situația.

„Prețurile scăzute ale cerealelor pe piețele globale se datorează în mare parte exporturilor record ale Rusiei, care sunt vândute la prețuri mici în special pe piețele africane, dar și în Europa”, dar abordarea protestelor din Polonia este „că problema este doar Ucraina și Bruxelles”, a declarat Plewa.

Fostul director general pentru agricultură al Comisiei (2013-19) s-a întors în Polonia și colaborează cu inițiativa de comunicare Team Europe Direct.

În conversația cu Euractiv, el a arătat cu degetul spre „pseudo-liderii” protestelor, care „folosesc sloganuri antieuropene și antiucrainene”, ascunzând în același timp responsabilitățile naționale, în special ale guvernului naționalist anterior de la Varșovia, în această criză.

Plewa a reamintit că atunci când s-au deschis culoarele de solidaritate și au fost suspendate pentru prima dată tarifele de import de la Kiev în 2022, „a existat o creștere destul de substanțială a importurilor în Polonia, în special de cereale și grâu”.

La acea vreme, însă, prețurile la cereale erau ridicate, iar „fostul prim-ministru și ministrul agriculturii au sugerat în multe ocazii și în mod public ca fermierii să stocheze cereale, deoarece prețurile vor crește”, a adăugat el.

Rezultatul este „o mulțime de excedent, nevândut astăzi” în silozurile poloneze, a subliniat Plewa, ceea ce pune și mai multă presiune asupra prețurilor.

„Nu subestimez situația dificilă a fermierilor, în special a fermelor de dimensiuni medii, și impactul importurilor ucrainene”, dar tendința actuală a prețului cerealelor în Polonia este „corelată și cu prețurile la nivel european și mondial”, a declarat pentru Euractiv fostul negociator (1998-2003) pentru aderarea Poloniei la UE.

Calea de ieșire din criză, potrivit lui Plewa, este propunerea UE de reînnoire a avantajelor comerciale pentru Ucraina, „introducând o clauză specială de salvgardare, care va fi mult mai eficientă, în cazul în care volumele de import depășesc anumite praguri de siguranță”.

Partea națională a birocrației „verzi”

În Polonia, ca și în alte părți ale UE, fermierii au ieșit în stradă și împotriva „Green Deal” și a poverii administrative a politicii agricole, însă Plewa nu a fost impresionat de protestele din țara sa.

Paradoxul este că liderul grupului de protestatari „Solidaritatea Rurală” „se află printre primii beneficiari net” ai Politicii Agricole Comune (PAC) în Polonia „și este un fermier ecologic, deci beneficiază de tot sprijinul oferit de PAC și de Green Deal”, a declarat Plewa.

Miniștrii UE s-au reunit săptămâna trecută pentru a discuta măsurile de simplificare a PAC, în cadrul dezbaterii fiind lăsat puțin spațiu pentru implementarea la nivel național a reformei din 2021 a acestei politici.

Această reformă, a reamintit Plewa, care a fost unul dintre principalii actori ai propunerii inițiale de reînnoire a PAC în 2018, a oferit statelor membre puteri fără precedent în implementarea politicii pe teren, prin intermediul planurilor naționale strategice.

„S-a dat mai multă putere statelor membre, dar și mai multă responsabilitate. Adesea, acestea folosesc puterea, dar nu își asumă responsabilitatea”, a conchis Plewa.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Altul este paradoxul: tot aud că ce au scăzut prețurile la grâu și alte produse agricole, dar nu am văzut să scadă prețul pâinii.