Fost membru CSM, despre procesul deschis de Călin Georgescu la CEDO: Până la sfârşitul lunii ianuarie nicidecum nu se judecă cererea de constatare a încălcării drepturilor fundamentale în România prin anularea alegerilor / Cel mai scurt proces care a implicat România a durat doi ani
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, explică, duminică după-amiază, că în niciun caz nu se va judeca până la finalul lunii ianuarie dosarul deschis de Călin Georgescu la CEDO şi care vizează anularea alegerilor şi reluarea turului, aşa cum s-a speculat în spaţiul public. El distribuie un document, care arată că, până în 10 ianuarie, Georgescu trebuie să trimită instanţei europene copii după ”documente relevante”. Articolul invocat de Călin Georgescu în plângerea depusă la CEDO – art 39 din Regulamentul Curţii – ridică ample dezbateri juridice pe pagina avocatului. Adrian Toni Neacşu concluzionează, însă, că ”subiectul anulării alegerilor şi mai ales al reluării iminente al turului II trebuie ţinut în atenţie, pentru ca altfel electoratul domnului lui Georgescu îşi pierde şi determinarea”, transmite News.ro.
”Oare să vă spun ce urmează să se judece cu adevărat la CEDO până la sfârşitul lunii ianuarie sau iarăşi voi fi considerat defetist?”, scris, duminică, pe Facebook, Adrian Toni Neacşu, distribuind un document care arată că, până în 10 ianuarie, Georgescu trebuie să trimită instanţei europene copii după ”documente relevante”.
Cu toate acestea, în document se arată, de asemenea, că ”cererea va fi examinată în cursul lunii ianuarie 2025”.
Articolul invocat de Georgescu în plângerea la CEDO – art 39 din Regulamentul Curţii, cel referitor la măsuri provizorii, ridică ample dezbateri între specialiştii care comentează la postarea fostului membru CSM.
Unii sunt de părere că, deşi nu se va judeca cererea de anulare a deciziei CCR pentru anularea alegerilor se judecă, în procedură de urgenţă, suspendarea efectelor acesteia.
Adrian Toni Neacşu susţine, însă, că se va dezbate doar posibilitatea de a admite cererea, întrucât art 39 invocat se referă ”exclusiv pentru situaţiile în care o extrădare sau o deportare e iminentă, pentru a suspenda deciziile administrative sau judiciare în curs în ţara respectivă”.
”Până una alta vă spun ca nicidecum nu se judeca cererea de constatare a încălcării drepturilor fundamentale în România prin anularea alegerilor. E absolut ridicol să crezi ca CEDO poate judeca într-o lună vreun dosar de orice fel pe fondul cererii (cerererea e din 16.12.2024). Nu există aşa ceva, cea mai rapidă procedura urgentă care a privit Romania a fost aceea a dei Codruta Kovesi si care a durat aproape 2 ani (oct 2018-mai 2020)”, a explicat Adrian Toni Neacşu.
Acesta crede că, ”din punct de vedere politic, subiectul anulării alegerilor şi mai ales al reluării iminente al turului II trebuie ţinut în atenţie, pentru ca altfel electoratul d-lui Georgescu îşi pierde şi determinarea şi mobilizarea”.
”Însă, deşi în lupta politică orice mijloc e legitim dacă e legal, moralitatea contând mai puţin, cred totuşi că atunci când calea justiţiei (naţională, constituţională sau internaţională) este folosită ca un instrument de marketing politic profesioniştii au obligaţia etică de a fi obiectivi şi a arata lucrurile în realitatea lor tehnică, chiar cu riscul de a dezamăgi şi a fi nepopulari. Să te joci cu sensibilitatea publică oferind aşteptări false sau nerealiste se poate dovedi foarte periculos”, a mai scris fostul membru al CSM.
Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale. Potrivit documentului consultat de G4Media, Călin Georgescu cere Curţii Europene a Drepturilor Omului să oblige statul român să organizeze turul doi al prezidenţialelor în care s-au calificat el şi Elena Lasconi.
Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi, ca neîntemeiată, cererea din dosarul în care Călin Georgescu a atacat trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) luate după ce Curtea Constituţională a hotărât anularea alegerilor prezidenţiale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.