G4Media.ro

Fost ministru moldovean responsabil cu integrarea: Nu suntem decât la începutul implicării…

Sursa Foto: gov.md

Fost ministru moldovean responsabil cu integrarea: Nu suntem decât la începutul implicării Rusiei în Moldova / Vom intra într-o perioadă mult mai agitată decât cea pe care tocmai am trăit-o

Moldova s-a speriat. Deşi era de așteptat să se încheie cu o majoritate confortabilă, rezultatul referendumului organizat cu privire la aderarea țării la Uniunea Europeană s-a încheiat la limită. Votul „da” a câștigat cu un avans mic, 50,39% din voturi. Cauza: acţiunile serviciilor de informații rusești, care au reușit să cumpere un număr important de alegători în această fostă republică sovietică de 2,6 milioane de locuitori. Circulă două cifre: 300.000 de voturi obținute, se spune, în mod fraudulos, și 100 de milioane de dolari, sumă pe care Moscova ar fi investit-o pentru a submina alegerile, potrivit Rador Radio România.

Dacă președinta pro-europeană Maia Sandu, în vârstă de 52 de ani, nu reușește să obțină o victorie răsunătoare pe frontul european, ea ar putea experimenta un alt eșec. Deşi s-a situat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale cu doar 42,31% din voturi, ea nu mai are siguranța că va fi realeasă. Pe 3 noiembrie, ea se va confrunta cu fostul procuror prorus Alexandru Stoianoglo, 57 de ani (26,09% din voturi), care are o rezervă mare de voturi aduse de candidații mici. Vladislav Kulminsiki, fost viceprim-ministru responsabil cu Reintegrarea, analizează aceste alegeri duble din Moldova.

Le Point: Care este consecința acestui „da” obținut cu o foarte mică majoritate?

Vladislav Kulminski: Este un rezultat foarte strâns, e adevărat, dar am văzut aceeași situație în țări care au organizat acest tip de referendum precum Suedia sau Malta. Principalul lucru este că este câştigat și reprezintă voința oamenilor. De acum înainte, orice guvern, orice administrație prezidențială moldovenească se va ghida după acest principiu consacrat în Constituție.

Le Point: Nu dă asta un nou impuls opozanților Europei?

Vladislav Kulminski: Era necesar să se organizeze acest referendum, pentru că în acest moment are loc redefinirea geopolitică a regiunii. Prea mulți oameni speculau dacă să adere sau nu la Uniunea Europeană. De unde obțineți acest mandat de a întreprinde o astfel de cotitură geopolitică? Aceasta era întrebarea pusă în faţa guvernanţilor noștri. Acum răspunsul este clar. Consultarea opiniei peste cinci sau zece ani ar fi fost pur și simplu prea târziu.

Le Point: Cum apreciaţi implicarea Moscovei în aceste alegeri?

Vladislav Kulminski: Nu este nimic surprinzător, pentru că miza este foarte mare. Până în 2022 și începerea războiului din Ucraina, Moldova s-a mulțumit să rămână într-o zonă gri. O zonă în care influența rusă este foarte prezentă, unde Moscova are o putere de blocare semnificativă. Dorința Moldovei de a părăsi orbita Rusiei are un impact uriaș asupra unor țări precum Georgia, Armenia sau alte state din spațiul post-sovietic. Rusia înțelege asta. Ea nu vrea absolut deloc să le vadă devenind libere, ca în țările baltice. Face tot ce poate pentru a preveni o apropiere de Occident și suntem abia la început.

Le Point: Cum arată turul al doilea al alegerilor prezidențiale?

Vladislav Kulminski: Este dificil să faci o predicție. Va fi aprig disputat. Fiecare vot va conta. Multe vor depinde de capacitatea Maiei Sandu de a mobiliza electoratul din diaspora și din centrul țării. Pentru moment, liderii noștri gestionează destul de bine tulburările care zguduie regiunea. Ei trebuie să continue să mobilizeze oamenii în jurul ideii de apropiere și dezvoltare pașnică cu Europa, explicând în același timp pericolele pe care le-ar reprezenta o schimbare de curs. Ar fi atât de ușor să atragem într-un conflict Moldova, o țară blocată între mai multe puteri.

Le Point: Dincolo de alegerile prezidențiale, alegerile legislative programate pentru anul viitor sunt un eveniment important?

Vladislav Kulminski: În sistemul moldovenesc, Parlamentul are o putere considerabilă. Alegerile legislative vor fi deci cruciale. Vom intra într-o perioadă mult mai agitată decât cea pe care tocmai am trăit-o. De data asta, toate loviturile sunt permise. Guvernul rezultat în urma acestor alegeri va avea toate oportunitățile să încetinească sau să întrerupă procesul de negocieri cu Europa. Va fi suficient să se adopte legi privind agenții străini sau să restrângă libertatea presei. Și, desigur, Europa se va îndepărta de Moldova, așa cum face în prezent cu Georgia. Toate acestea vor trimite un semnal rău altor țări și vor alimenta propaganda rusă, care nu va pierde ocazia să reamintească oamenilor că este vorba despre apărarea neutralității și tradiției țărilor.

Sursa: LE POINT / Rador Radio România / Traducerea: Gabriela Sîrbu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.