G4Media.ro

Fosta candidată USR la Primăria Blaj a fost concediată după alegerile în…

Sediul de campanie al USR Blaj

Fosta candidată USR la Primăria Blaj a fost concediată după alegerile în care l-a înfruntat pe primarul PNL. Lucra la spitalul aflat în subordinea administrației locale

Fosta candidată a USR la funcția de primar al municipiului Blaj (Alba), Carmen Spătăcean, și-a pierdut locul de muncă după ce l-a contracandidat pe actualul primar liberal, care a câștigat un nou mandat. Aceasta lucra la departamentul de achiziții al spitalului aflat chiar în subordinea primăriei. Procedura prin care și-a pierdut postul: o restructurare de personal făcută după ce instituția medicală a redus numărul de paturi.

Primarul din Blaj, Gheorghe Rotar, s-a delimitat de subiect și a spus că modificările în organigrama spitalului nu au implicații politice, ci sunt legate de eficiență. El nu a comentat declarațiile fostei sale contracandidate și a spus că dacă va fi cazul va oferi un drept la replică.

Carmen Spătăcean a contestat în instanță decizia de concediere.

Procedura a fost pornită înainte de alegeri, dar conflictul cu conducerea spitalului și cu primarul, este mai vechi. Au fost reduse 4 posturi: unul era neocupat, o persoană a fost transferată pe altă poziție, iar alte două persoane au fost concediate, dintre care una era deja la pensie. A patra era fosta candidată USR.

Carmen Spătăcean a candidat la funcția de primar, împotriva liberalului Gheorghe Constantin Rotar, pe care l-a atacat constant și pe care l-a contestat public.

Rotar este un personaj important în PNL Alba. El este la al cincilea mandat în funcția de primar al municipiului Blaj, fiind considerat unul dintre cei mai performanți primari din județul Alba, dar și unul dintre cei mai influenți în PNL.

Influența sa a fost vizibilă după alegerile locale, când a reușit să își impună fiul în vârstă de 24 de ani în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Tânărul a recunoscut că funcția pe care a primit-o este ”una politică, care s-a negociat de către familia noastră”.

De cealaltă parte, Carmen Spătăcean a fost angajată a Spitalului Municipal Blaj timp de aproape 14 ani în cadrul Biroului Achiziții Publice al Spitalului Municipal Blaj. În ultimii ani, între ea și managerul Iacob Suciu s-a deschis un conflict. Ea susține că din 2020 a fost hărțuită constant la locul de muncă, inclusiv bruscată, și s-a ajuns în final până la desfacerea contractului de muncă. În trecut a fost mutată cu biroul în arhiva spitalului, dar a contestat decizia în contencios și a reușit să obțină în instanță inclusiv daune morale.

Carmen Spătăcean spune că totul a pornit de la relația antagonică pe care o are cu primarul, cauzată de activismul ei și pune pe seama acestui lucru inclusiv concedierea de la spital.

Ea și-a anunțat public candidatura din partea USR la postul de primar în luna martie a anului 2024, iar campania electorală nu a făcut decât să adâncească conflictul cu primarul în funcție.

Cum s-a produs concedierea

Spitalul a decis scăderea numărului de paturi de la 308 la 300, ceea ce presupunea automat reducerea numărului de angajați ai instituției medicale. Ordinul Ministrului sănătății publice nr. 1224/2010 privind aprobarea normativelor de personal stabilește în mod expres numărul de posturi pe care un spital îl poate avea, în funcție de numărul de paturi al fiecărei unități spitalicești.

Astfel, pentru o unitate care deține de la 300 la 500 de paturi, numărul total de posturi pentru personalul tehnic, economic, informatică, administrativ și de deservire (TESA) este de 26 de posturi. Dacă deține mai puțin de 300 de paturi, numărul total de posturi TESA permis este de 16 posturi.

Carmen Spătăcean spune că nu a fost prezentat motivul reducerii numărului de paturi, care a stat la baza concedierii sale.

”Pentru a nu trăda un atac direct, soluția ”legală” a fost cea de desființare a postului prin scăderea numărului de paturi a spitalului de la 308 la 300 de paturi. În luna aprilie 2024, structura organizatorică a spitalului conținea 308 paturi. Fără să știu motivarea, conducerea spitalului a decis reorganizarea și restrângerea numărului de paturi la 300, ceea ce implică scăderea numărului de posturi TESA de la 20 câte erau, la maxim 16. La data de 29 mai, Consiliul Local a aprobat structura organizatorică a Spitalului Municipal Blaj” a transmis Spătăcean.

”Măsura de modificare a numărului de paturi a spitalului a fost demarată undeva în perioada martie – aprilie 2024, ceea ce coincide cu anunțarea candidaturii mele la postul de primar, de care se știa oraș încă din februarie și a fost anunțată oficial în 19 martie 2024” a adăugat Carmen Spătăcean.

Concedierea acesteia s-a produs după alegeri. În 22 iulie 2024 a fost avizată de către Consiliul de Administrație a Spitalului Municipal Blaj noua Organigramă cu modificările necesare pentru scăderea numărului de posturi.

Au fost reduse în total 4 posturi, 1 de la compartimentul RUNOS, 1 de la contabilitate și 2 de la Serviciul Achiziții publice, unde lucra și Spătăcean.

O lună mai târziu, managerul Spitalului Municipal Blaj a transmis către Consiliul Local al Municipiului Blaj o cerere de aprobare a statului de funcții actualizat, cu începere din 1 septembrie, prin care s-au realizat o serie de modificări legate de personal, inclusiv reducerea a 4 posturi.

S-a desființat un post de economist care era vacant, a fost desființat un alt post de economist iar persoana angajată a fost mutată la alt compartiment, a fost desființat postul de merceolog (persoana care îl ocupa fiind deja pensionară) și postul de consilier juridic pe care era angajată Carmen Spătăcean.

Astfel, în urma reorganizării au fost concediate două persoane: o persoană care era deja la pensie și fosta candidată USR.

Reprezentanții spitalului din Blaj au răspuns unei solicitări a G4Media precizând că ”în Spitalul Municipal Blaj nu se face politică, membrii Comitetului Director nu sunt implicați politic”.

Reprezentanții spitalului au mai trimis documentația transmisă Ministerului Sănătății, care a stat la baza modificărilor din structura organizatorică precum și o serie de documente care arată cum a evoluat numărul de paturi și comunicarea cu DSP Alba.

Memoriul tehnic privind modificarea structurii de paturi este înregistrat în data de 29 februarie, înainte de anunțarea candidaturii de către Carmen Spătăcean, iar dosarul transmis Ministerului Sănătății este datat 15 martie.

Instituția nu a formulat răspunsuri la întrebări concrete transmise de G4Media, cum ar fi motivele/contextul care au stat la baza desfacerii contractului de muncă al fostei angajate Carmen Spătăcean.

Întrebări adresate conducerii spitalului:

  • Care este motivul și argumentul pentru care ați decis scăderea numărului de paturi de la 308 de paturi la 300?
  • Scăderea numărului de paturi a dus la reducerea numărului de angajați? Vă rugăm să ne spuneți câte persoane au fost efectiv concediate în afara doamnei Carmen Spătăcean (exceptând posturile neocupate care au fost reduse sau persoanele scoase la pensie).
  • Cum comentați faptul că numărul de paturi a fost mai mic de 300 și în anii trecuți, dar atunci nu a fost nimeni concediat? Dacă informația este inexactă, vă rugăm să faceți precizările necesare.
  • Câte procese are pe rol instituția pe care o conduceți cu doamna Spătăcean și care este obiectul lor?
  • Cum comentați suprapunerea celor două momente: candidatura la funcția de primar și concedierea?
  • Cum comentați acuzațiile făcute în spațiul public de doamna Spătăcean legate de concedierea ei?

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. o invata Gabriela Szabo – a reacţionat după câştigarea procesului cu un mesaj postat în social media. „Justiția mi-a dat dreptate.”
    – ce are de facut

  2. USR e de vina ca ne pleaca medicii din tara, pentru ca vrea sa ii bage in politica sa se implice … in loc sa fie presuri PSDNLUDMR

  3. Sunt de acord cu masura luata. Avem prea multi ordinatori de credite si sefi de achizitii.
    Masura sa continue la nivel national.

  4. Nu trebuia sa scada numarul de paturi macar la 299, ca sa fie aplicabila masura reducerii de personal?
    Si, daca apare pacientul #301 se fac angajari? Se va tine concurs pentru 4 posturi?

  5. Nu e mai simplu să ceară PSD PNL la Curtea Constituțională să interzică USR?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.