G4Media.ro

Fosta centrală nucleară din Cernobîl e din nou alimentată cu energia electrică…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Tim Porter

Fosta centrală nucleară din Cernobîl e din nou alimentată cu energia electrică necesară răcirii combustibilului uzat

Ministerul ucrainean pentru energia atomică a anunțat că alimentarea cu energie electrică a sitului fostei centrale nucleare de la Cernobîl a fost reluată, transmite BBC. Toate sistemele de răcire a combustibilului uzat și toate sistemele de siguranță funcționează normal, după câteva zile în care, după ce forțele ruse au preluat controlul, centrala a funcționat pe baza generatoarelor diesel.

“Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor Ukrenergo, inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, aflată sub controlul ocupanţilor ruşi”, a afirmat ministrul Herman Haluşcenko, citat de News.ro. “Acum, sistemele de răcire vor funcţiona din nou normal, nu cu ajutorul generatoarelor. Inginerii noştri, riscându-şi sănătatea şi viaţa, au putut preveni riscul unei posibile catastrofe nucleare care ameninţa toată Europa”, a adăugat el, potrivit agenției ruse Interfax.

Deconectarea de la rețeaua electrică a fostei centrale nucleare de la Cernobîl „încalcă un pilon esențial privind asigurarea neîntreruptă a alimentării cu energie” dar nu prezintă „un impact critic asupra siguranței”, a declarat cu câteva zile în urmă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Ucraina a avertizat privind riscul crescut de scurgere de radiații dacă linia de înaltă tensiune de la centrală, avariată în timpul luptelor cu forțele ruse și ocupată ulterior de ruși, nu este reparată de urgență.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România (CNCAN) a anunțat zilnic că în urma întreruperii alimentării cu energie electrică la Cernobîl nu au fost semnalate depăsiri ale nivelului de radiații la nivelul teritoriului ucrainean și nici în România.

Fosta centrală de la Cernobîl este locul celui mai grav accident nuclear din istorie, în 1986. (Sursa foto: Wikimedia Commons / Tim Porter)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează