G4Media.ro

Fosta conducere a Oficiului pentru Protecția Martorilor a scăpat de dosarul de…

Sursa foto: G4Media / Ilona Andrei

Fosta conducere a Oficiului pentru Protecția Martorilor a scăpat de dosarul de deturnare de fonduri/ Un complet al Înaltei Curți nu a mai așteptat decizia CCR privind prescripția și a decis încetarea procesului penal

Completul de 3 judecători de la ÎCCJ, alcătuit din magistrații Andrei Rus, Laura Soane și Mircea Șelea, nu a mai așteptat decizia din 25 octombrie 2022 a Instanței supreme de interpretare a deciziilor CCR privind prescripția și a dat prima sentință definitivă de la nivelul Înaltei Curți de încetare a procesului penal ca urmare a unei interpretări proprii a deciziilor CCR.

Este vorba de procesul în care fosta conducere a Oficiului pentru Protecția Martorilor (ONPM) era acuzată că a deturnat banii destinați martorilor sub acoperire. Astfel, chestorul de poliție Augustin Bărăscu, 7 comisari, un psiholog și fostul director adjunct au scăpat de proces.

În ianuarie 2021, la Curtea de Apel București, chestorul Augustin Bărăscu fusese condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri, iar pentru restul acuzațiilor fusese achitat. Fostul director adjunct al ONPM, Cristian Pintilescu, a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare. În acelaşi dosar, la CAB, au mai fost condamnaţi cu suspendare cinci foşti comisari şefi din cadrul ONPM. E vorba de Ion-Octavian Nanu, Felicia-Violeta Popa, Marcel-Daniel Gomeajă, Viorel-Marcel Croitoru şi Răzvan-Gabriel Gheorghe. Și psihologul Andreea-Violeta Liţă primise aceiași pedeapsă.

Acum, cu toții au scăpat de procesul penal ca urmare a deciziei ÎCCJ. ”În baza art. (…) Cod procedură penală (…) cu referire la art. 155 alin. 1 Cod penal interpretat prin Deciziile Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului BĂRĂSCU ADRIAN AUGUSTIN pentru comiterea infracțiunii de deturnarea de fonduri în formă continuată (…), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în decizia ÎCCJ.

Pentru restul infracțiunilor de care erau acuzată fosta conducere a Oficiului penru Protecția Martorilor, Înalta Curte a respins apelul și a menținut decizia de achitare pronunțată de Curtea de Apel București.

Totuși, Înalta Curte a menținut sechestrul asigurător.

”În baza (…) menține măsurile asigurătorii instituite prin ordonanțele din data de 29.12.2015 ale Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie (…), respectiv prin:

– ordonanţa (…) asupra bunurilor imobile proprietatea inculpatului Bărăscu Adrian-Augustin, până la concurenţa sumei de 286.831,99 lei (…)”, se arată în decizia definitivă a ÎCCJ.

Fosta conducerea a Oficiului pentru Protecția Martorilor a fost trimisă în judecată de fostul procuror DNA Florentina Mirică, în februarie 2016. În noiembrie 2015, fostul șef al ANPM, chestorul Augustin Bărăscu, a fost reținut și arestat preventiv câteva luni.

Potrivit acuzațiilor DNA, fosta conducerea a Oficiului pentru Protecția Martorilor ar fi deturnat banii destinați exclusiv  martorilor din Programul de protecție pentru a face achiziții ”inutile ori neperformante”, cum ar fi ”sisteme de supraveghere video și alarmare” sau ”un pachet de servicii de telefonie mobilă, supraevaluat în raport cu necesitățile punerii în aplicare a măsurilor de protecție dispuse față de martorii incluși în Program”.

”Banii respectivi, destinați protecției martorilor, au fost folosiți la modernizarea centrului operațional de monitorizare și intervenție pentru servicii de pază și protecție al O.N.P.M, iar furnizorii au beneficiat de contravaloarea produselor și serviciilor remise”, arăta DNA. Detalii aici.

Cine sunt judecătorii care au dispus încetarea procesului penal. Andrei Rus, Laura Soane și Mircea Șelea au fost promovați la Înalta Curte de către Secția pentru judecători a CSM dominată de gruparea fostei șefe a Consiliului, judecătoarea Lia Savonea. Judecătoarea Laura Soane a fost promovată de la Curtea de Apel Oradea, deși soțul ei a fost condamnat penal pentru călăuzirea unui grup de migranți kurzi peste graniță.

Alex Costache este și jurnalist Știrile TVR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. numai judecatori „onesti” si fara de pata! cu asa justitie nu e de mirare ca fura astia ca-n codru si nu patesc nimic. si cica noi vrem in schengen…

  2. Iar incepe cu acuzarea ICCJ pentru legi facute prost de parlament, respecta si ei deciziile CCR si facem articole care sa sune ca si cum ei ar fi de vina. Mai tare ati certa si Parlamentul pentru legi proaste, pe rol sunt si legi vechi, rescrise in noul cod penal care vor fi iar neconstitutionale, dati vina pe parlament.

  3. Efectiv astia se joaca de-a justitia.Iar unul dintre ei de la INALTA CURTE,este sotia unuia condamnat pentru trafic de persoane si ne batem cu pumnii in piept ca avem dreptul(suprem😀) sa intram in Schengen.

    • Exact ca pe vremea lui Ceaușescu! Fugea sora ta în străinătate, te dădea pe tine afară de la serviciu! Așa mă comunistule! Ia mai zi! Ceva despre burgheji?

  4. Constat aceeași dorință a susținătorilor USR de a se amesteca în actul de justiție! USR l-a pus ministrul Justiției pe avocatul lui Mazăre! Atât! Numai judecătorii și procurorii Rezist sunt buni! Exact ca PSD vor să influențeze actul de justiție!

  5. Dosarul revoluţiei.
    „- Bîăăă, nenorociţilor, nu mai comentaţi! Că independenţa magistraţilor!”

    Recursul compensatoriu.
    „-Bîăăă, nenorociţilor, nu mai comentaţi! Că nu e vina noastră că fac ăştia legile proaste în parlament!”

    Pensiile speciale.
    „-Bîăăă, nenorociţilor, nu mai comentaţi! La muncă să ne plătiţi taxe, dacă vreţi justiţie imparţială!”

    Prescripţia.
    „-Bîăăă, nenorociţilor, ia nu mai comentaţi! Că nu e vina noastră că nu au făcut ăştia legea în parlament din 2018!”

    DICTATURA.
    „- COMENTAŢI?!”

    • Exact asta zicea și Dragnea! Vezi că mai sunt locuri la Rahova și un dosar se poate fabrica ușor la DNA!

    • TRĂIASCĂ PARTIDUL!
      TRĂIASCĂ GENERALUL!
      TRĂIASCĂ PENSII SPECIALE!
      TRĂIASCĂ FABRICILE DE DOSARE!

      Trei culori cunosc pe lume,
      Amintind de-un brav popor,
      Ce-i viteaz, cu vechi renume,
      În luptă triumfător.

      Multe secole luptară
      Străbunii noștri eroi,
      Să trăim stăpîni în țară,
      Ziditori ai lumii noi.

      Roșu, galben și albastru
      Este-al nostru tricolor,
      Se înalță ca un astru
      Gloriosul meu popor.

      Sîntem un popor în lume
      Strîns unit și muncitor,
      Liber, cu un nou renume
      Și un țel cutezător.

      Azi partidul ne unește
      Și pe plaiul românesc
      Socialismul se clădește
      Prin elan muncitoresc.

      Pentru-a patriei onoare,
      Vrăjmașii-n luptă-i zdrobim.
      Cu alte neamuri sub soare,
      Demn, în pace, să trăim.

      Iar tu, Românie mîndră,
      Tot mereu să dăinuiești
      Și în comunista eră
      Ca o stea să strălucești.

      ⭐⭐⭐⭐👍⭐⭐⭐⭐

  6. Este doar un exemplu prin care se explică faptul că magistrații au cele mai mari privilegii din tara. Justiția este cu siguranță cea mai corupta instituție din Romania. Cu cat se dau mai multe privilegii unor angajați ai statului cu atât este corupția mai mare. Vezi și cazul medicilor, aflați pe locul 2 in topul salarizării, după magistrați.

    • De ce nu spui tu cum trebuie să judece? Sau mai bine te punem ministrul justiției și dai singur verdictele! Ce minte de comunist ai! PSD-istule! Bugetarule!