G4Media.ro

Fostă ostatică israeliană în Gaza, Raz Ben Ami a dat în judecată…

Foto: Comitetul Internațional al Crucii Roșii

Fostă ostatică israeliană în Gaza, Raz Ben Ami a dat în judecată Crucea Roșie: „Nu le pasă de ostatici”

Raz și Ohad Ben Ami au fost răpiți de teroriștii Hamas din casa lor din Kibbutz Be’eri pe 7 octombrie și au fost reținuți separat în Gaza. Ohad, în vârstă de 55 de ani, rămâne ostatic, iar Raz, în vârstă de 57 de ani, a fost eliberată după aproape două luni de captivitate. Ea a fost ținută în condiții inumane, iar starea sa de sănătate s-a deteriorat deoarece nu a primit medicamentele pe care le ia pentru o boală cronică. În timp ce se afla în captivitate, membrii familiei sale i-au implorat pe oficialii Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) din Israel, Germania și Statele Unite să încerce să îi livreze medicamentele, însă au fost respinși, relatează Ynet News.

Unul dintre oficialii CICR a trimis chiar un e-mail familiei, în care scria: „Vă doresc succes în restabilirea contactului cu membrii familiei dumneavoastră”.

Acum, organizația Shurat Hadin Israeli Law Center a depus o cerere la Tribunalul Districtual din Ierusalim în numele lui Raz și Ohad Ben Ami și al familiilor lor împotriva Comitetului Internațional al Crucii Roșii (ICRC). Acțiunea în justiție acuză Crucea Roșie că nu a acționat pentru a-și îndeplini mandatul de a-i vizita pe ostaticii israelieni deținuți în Gaza și că nu a garantat siguranța acestora și nu a acționat pentru eliberarea lor.

Potrivit procesului, rolurile și competențele Comitetului Internațional al Crucii Roșii nu numai că îi conferă drepturi, ci îi conferă și responsabilitatea de a acționa în cazuri precum cel al ostaticilor israelieni și, în ciuda acestui fapt, nu a acționat așa cum se așteaptă în mod rezonabil de la el.

Membrii organizației au început să intervină activ abia la câteva săptămâni după răpire și au pierdut timp prețios, afirmă procesul. ICRC nu a acționat cu respectul cuvenit față de familiile ostaticilor, nu a încercat să le livreze ostaticelor medicamentele necesare – chiar și atunci când acestea au fost puse la dispoziția reprezentanților organizației – și nu a acționat cu fermitate pentru a-i vizita pe ostatici chiar și după ce s-a convenit acest lucru în acordul de eliberare a ostaticilor dintre Israel și Hamas, potrivit procesului.

De la izbucnirea războiului împotriva Hamas în Gaza, Shurat Hadin a condus un efort de confruntare a răspunsului pasiv al ICRC și a lipsei de preocupare a acestuia față de soarta celor peste 240 de israelieni care au fost răpiți la 7 octombrie. Unul dintre aceste eforturi, care a beneficiat de acoperire mediatică internațională, a fost o scrisoare semnată de peste 1 500 de avocați din întreaga lume, care cereau să se acționeze în numele ostaticilor israelieni.

„Comitetul Internațional al Crucii Roșii își retrăiește greșelile din timpul Holocaustului, când a abandonat poporul evreu în cea mai întunecată perioadă a istoriei sale”, a declarat Nitsana Darshan-Leitner, fondator și președinte al Shurat Hadin. „Nu putem accepta această desconsiderare și lipsă de respect pentru viața umană, doar pentru că sunt evrei. Comitetul Internațional al Crucii Roșii este pur și simplu părtinitor. Acesta operează zilnic în Gaza, nu are nicio problemă în a acuza Israelul de așa-numitele „încălcări” și cere cu fermitate ca teroriștii palestinieni care răpesc israelieni să fie pedepsiți, în timp ce nu-i pasă de cei pe care i-au răpit.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...